Pelin dulce. Efectele neștiute și vindecătoare ale plantei
Specia de pelin dulce poate fi folosită pentru tratarea mai multor afecțiuni. Multe dintre specii sunt foarte asemănătoare, ceea ce face dificilă distincția între ele pentru cineva care nu este familiarizat cu viața vegetală. Fiecare specie are o diferență caracteristică, mai ales în ceea ce privește dispunerea frunzelor.
În funcție de specie, frunzele pot fi albe argintii, albastre argintii, de culoarea oțelului sau verzi cenușii. Inflorescențele de pelin formează flori albe, galbene sau roz. Pelinul poate fi o plantă erbacee perenă, bianuală sau anuală sau o plantă semi-buruienoasă. De obicei, pentru creștere alege zonele abandonate, pădurile și benzile de pe marginea drumurilor.
Pelin dulce. Originile acestuia și modurile de utilizare în bucătărie
Nu există un consens în ceea ce privește originea denumirii latine generice a pelinului. Potrivit unei versiuni, originea provine din latinescul artemes, care înseamnă „sănătos”. Planta era considerată de toate popoarele ca fiind un elixir al sănătății. Potrivit specialiștilor, planta a fost numită după zeița greacă Artemis. Alți specialiști spun că a fost numit după Artemisia, soția regelui Mausoleus, care a fost vindecată de această plantă.
În mitologia slavă, pelinul este considerat mama tuturor ierburilor și unul dintre cele mai puternice amulete. În ajunul sărbătorii Sfântului Ioan Botezătorul, oamenii făceau coronițe de pelin și le puneau pe cap, în credința că le dă sănătate.
Se spune că budiștii folosesc uleiul esențial de pelin în meditație ca fiind unul dintre cele mai bune mijloace de a ajuta la concentrare. Pelinul dulce a fost folosit ca aliment încă din cele mai vechi timpuri. În special, Biblia descrie modul tradițional în care israeliții îl foloseau, acesta era stropit pe carnea unui miel fript.
În bucătăria europeană modernă și indiană, se folosește ca condiment pentru carnea de porc grasă, untură, rață și gâscă. Vânătorii folosesc pelin pentru a găti vânatul pe câmp. Coreenii îl folosesc pentru a face o umplutură pentru năut.
Efectul digestiv al remediului naturist. Cum poate fi folosit acesta în viața de zi cu zi
Pelinul se adaugă la mâncăruri în cantități mici. Acest lucru conferă produsului o aromă subtilă și plăcută, dar nu îl face prea amar. Sucul din frunzele de pelin crește pofta de mâncare și ajută la producerea bilei și la digestia grăsimilor.
Planta este folosită în distilerie pentru a face vodcă, lichioruri, vermut, absint, dar consumul prelungit de astfel de băuturi duce la o puternică excitație a sistemului nervos. Se folosește în locul hameiului la fabricarea berii.
Pelinul este folosit atât în medicina științifică, cât și în medicina populară. Tratamentul popular cu această plantă se bazează pe medicina științifică și folosește toate metodele acesteia. Substanțele medicinale esențiale din pelin sunt uleiul esențial de pelin și alte remedii. Pelinul este folosit intern în pulberi, infuzii de alcool sau vodcă și decocturi ca medicament vetrogonic. Acestea stimulează activitatea digestivă a tractului gastro-intestinal și crește pofta de mâncare.
În România, planta de pelin dulce nu este exotică. Este o buruiană care poate fi găsită peste tot, atât pe marginea drumurilor, în centurile forestiere, cât și în culturile cultivate. Cu toate acestea, în alte țări, pelinul este cultivat în mod intenționat pentru a obține materii prime valoroase.