Pelerinii ajunși, zilele acestea, la Iași vor putea vizita Catedrala Veche! În restul anului, lăcașul de cult este deschis doar la răsăritul soarelui – UPDATE

de: Codruța ȘOROAGĂ
02:00, 04 oct. 2024

Pelerinii care au ajuns la Iași și s-au închinat la moaştele Sfintei Parascheva sau plănuiesc să facă asta vor putea să viziteze și Catedrala Veche. Lăcașul de cult este deschis spre rugăciune în perioada aceasta, întreaga zi, tocmai pentru ca turiștii și pelerinii să se poată bucura de frumusețea sa.

UPDATE: Catedrala Veche este deschisă pe întreg parcursul zilei începând din iulie 2024 și va rămâne deschisă astfel și după finalizarea hramului Sfintei Cuvioase Parascheva.

Pelerinii ajunși, zilele acestea, la Iași vor putea vizita Catedrala Veche! Lăcașul de cult este deschis întreaga zi

În restul anului, Biserica „Sfântul Gheorghe”, numită și Catedrala Veche, este deschisă doar la răsăritul soarelui, adică în timpul programului liturgic. Cu toate acestea, persoanele care își doresc să viziteze sau să se roage în Biserica „Sfântul Gheorghe” pot solicita acest lucru preoților prezenți, zilnic, în Catedrala Mitropolitană din Iași. Biserica „Sfântul Gheorghe” a fost construită în perioada 1761-1769 și a funcționat mai mult de 120 de ani drept Catedrală Mitropolitană. Aceasta nu este deschisă pe tot parcursul zilei deoarece personalul Ansamblului Mitropolitan este concentrat în Catedrala Mitropolitană, încât tot mai mulți credincioși să se poată închina la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Cu toate acestea, în perioada hramului Cuvioasei Parascheva, reprezentanții Arhiepiscopiei Iașilor au transmis că lăcașul de cult va fi deschis în permanență, tocmai pentru ca și pelerinii să-l poată vizita. Deși moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva nu au fost încă scoase spre închinare, mii de pelerini au început să vină la Iași, pentru că rândul este, zilele acestea, ceva mai mic. În acest an, sărbătoarea debutează marţi, pe 8 octombrie, când moaştele vor fi scoase în procesiune şi puse pe baldachin.

Biserica „Sfântul Gheorghe” din Iași are o vechime de aproape 3 secole

Biserica „Sfântul Gheorghe”, cunoscută drept Catedrala Veche, este ctitoria Mitropolitului Gavriil Calimachi (1760-1786). Acesta este un edificiu de formă bazilicală, cu o singură navă și două abside laterale pe naos, marcate, în exterior, de două volume dreptunghiulare. În fața ușii de la intrare, lăcașul de cult are prevăzut un pridvor amplu, în formă de portic, până la jumătate din înălțimea edificiului. Ulterior, spațiul dintre coloane a fost umplut cu zidărie, rezultând un pridvor prelungit, cerut de menirea unei catedrale mitropolitane. Acestui pronaos i s-a dat și funcția de cameră a mormintelor, primul fiind cel al ctitorului, Mitropolitul Gavriil Calimachi. Biserica „Sfântul Gheorghe” este un important monument de artă religioasă eclezială și reflectă o etapă extrem de importantă din istoria arhitecturii și sculpturii bisericești din Moldova. Importanța ei este deosebită și pentru istoria Bisericii Ortodoxe.

Aici, a slujit, în anul 1781, Patriarhul Avram al II-lea al Ierusalimului și tot aici au fost hirotoniți episcopii Iacov Stamate și Veniamin Costache. Biserica „Sfântul Gheorghe” a îndeplinit rolul de Catedrală Mitropolitană până în 1887, când a fost sfințită noua Catedrală Mitropolitană. Mai apoi, a devenit mai mult un muzeu. Catedrala Veche a fost restaurată între anii 1981-1985 și redată cultului divin în 1999, când i s-a adăugat hramul Sfânta Teodora de la Sihla. Datorită frumuseții și vechimii sale, Catedrala Veche este, cu siguranță, una dintre bisericile din Iași care merită vizitate măcar o dată în viață. Pelerinii ajunși la Iași cu prilejul hramului Sfintei Parascheva vor putea vizita Catedrala Veche, deoarece lăcașul de cult este deschis de dimineață până seara.