Pelerinajul de la Fatima, Portugalia, s-a desfăşurat în condiţii stricte de siguranţă sanitară. Credincioșii au purtat mască și au păstrat distanța
Pelerinajul de la Fatima s-a desfăşurat în condiţii stricte de siguranță sanitară. Fatima este unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj religios din lume. Pelerinii călătoresc la Fatima pe tot parcursul anului, dar 13 din lunile mai-octombrie sunt zilele care sărbătoresc aparițiile Fecioarei Maria în faţa celor trei copii păstori la Cova da Iria (o vale) din parohia Fatima în 1917.
În Aljustrel, există un traseu religios care urmărește locurile în care Lúcia de Jesus, în vârstă de 10 ani, și verișorii Francisco și Jacinta Marto, în vârstă de nouă și respectiv șapte ani, au declarat că l-au văzut pe Îngerul Maicii Domnului din Fátima. Între aprilie și octombrie 1916, cei trei copii au mărturisit că l-au văzut pe Înger de trei ori, fiind invitați să se alăture rugăciunii și pocăinței.
Pelerinajul de la Fatima s-a desfăşurat în condiţii stricte de siguranță sanitară
În acest an, pelerinajul s-a produs sub ”semnul” pandemiei de COVID. Totuşi, pelerinajul care adună în total peste 100.000 de mii de oameni s-a desfăşurat în condiţii stricte de siguranţa sanitară. Pe această idee, a fost permis accesul unui număr mai mic de pelerini/credincioşi. Organizarea evenimentului a fost una strictă, iar credincioşii au respectat toate regulile de distanţare fizică impuse de organizatori.
Numărul de credincioşi care au putut participa la pelerinaj a fost considerabil mai mic. Pe această idee, autorităţile au anunţat că la slujba a fost permisă participarea a 4.500 de pelerini, comparativ cu aproximativ 100.000 de credincioşi care au participat anul trecut. O altă idee interesantă este aceea ca donaţiile care asigurau supravieţuirea sanctuarului au scăzut dramatic, tinzând aproape de zero.
Credincioşii nu au comentat decizia autorităţilor de a permite un acces limitat la slujbă, purtând masca de protecţie şi respectând întocmai regulile impuse. Aceştia au stat în spaţiile desenate pe asfalt pentru a păstra în acest fel distanţarea fizică.
„Sanctuarul există pentru a-i întâmpina pe pelerini… însă cel mai mare impact este asupra modului în care celebrăm credinţa şi aceasta este cea mai mare provocare pe care pandemia a ridicat-o pentru Biserică”, a spus Cârmo Rodeira.
Povestea sanctuarului de la Fatima, locul în care un înger li s-a arătat unor copii
În mai 1917, copiii îngrijeau o mică turmă de oi în Cova da Iria, în parohia Fátima, în consiliul Vila Nova de Ourém. Pe la jumătatea zilei, după ce au spus rozariul după obișnuința lor, s-au apucat să construiască o mică construcție din pietre pe locul unde se află acum Bazilica. Deodată, au văzut o lumină strălucitoare și deasupra unui mic stejar (unde este acum Capela Aparițiilor) a apărut o „Doamnă mai strălucitoare decât Soarele”.Doamna le-a spus celor trei păstori că este nevoie de multă rugăciune și i-a invitat să se întoarcă la Cova da Iria în același timp, pe data de 13 a fiecăreia dintre cele cinci luni următoare.
Copiii au făcut exact asta și pe 13 iunie, iulie, septembrie și octombrie, Doamna a apărut din nou în fața lor și a vorbit cu ei. La 19 august, a avut loc o apariție la Valinhos, la aproximativ 500 de metri de Aljustrel, întrucât, pe data de 13, copiii au fost duși de administratorul Consiliului la Vila Nova de Ourém.
Pentru apariția finală, pe 13 octombrie, au fost prezenți în jur de 70.000 de persoane
Pentru apariția finală, pe 13 octombrie, au fost prezenți în jur de 70.000 de persoane, Doamna le-a spus că este „Doamna Rozariului” și că vor construi acolo o capelă în cinstea Să. După apariție, toți cei care au observat minunea, promisă celor trei copii în iulie și septembrie: soarele, asemănător unui disc de argint, putea fi privit fără dificultate. Apoi a început să se rotească, luând forma unei roți de foc, parând să dispară în pământ.
Mai târziu, în Spania, Lúcia, care s-a alăturat ordinului Sfintei Dorothy, a experimentat alte trei viziuni ale Maicii Domnului (10 decembrie 1925, 15 februarie 1926 și în noaptea de 13-14 iunie 1929).
Viziunea a cerut ca primele cinci sâmbete să fie dedicate convertirii Rusiei în Inima Neprihănită a Mariei.
Această cerere finală făcea parte din „Trei secrete ale Fátimei” – un set de revelații făcute Lúciei de către Maica Domnului. Ulterior, Lúcia i-a scris Papei Pius al XII-lea pentru a-l informa despre ceea ce i se dezvăluise.
La 13 octombrie 1930, episcopul de Leiria a dat sigiliul aprobării bisericii aparițiilor, autorizând oficial închinarea Maicii Domnului din Fátima, declarând-o „Providența divină”. 13 mai 2000, Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat Fátima pentru a-i beatifica pe martorii Francisco și Jacinta Marto.
Pelerinajul din Iași a avut numeroase probleme
In cursul zilei de ieri, la pelerinajul de la moaștele Sfintei Parascheva au apărut o serie de incidente. Pelerinii ajunși la Iași au forțat gardurile jandarmeriei, nemulțumiți de decizia autorităților centrale de a interzice accesul pelerinilor care nu au domiciliul în municipiul Iași.
În cele din urmă, jandarmii au permis inițial accesul tuturor pelerinilor la racla cu moaștele Cuvioasei Parascheva. Totuși, decizia a fost sistată la scurt timp după aceea.