Pelerinaj fără restricții la moaștele Cuvioasei Parascheva! Credincioșii formează cozi în jurul catedralei
Pelerinii au sosit cu o săptămână mai devreme la Catedrala Mitropolitană din Iași. Aceștia nu se tem de COVID-19 și nici nu au nevoie de certificatul verde pentru a participa la pelerinaj. Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei vor să organizeze pelerinajul fără niciun fel de restricție
Cu toate că pelerinajul la Sfânta Parascheva nu a început oficial, credincioșii au venit mai devreme să se închine la racla cu moaștele acesteia. În cursul zilei de ieri, 03.10.2021, rândul format din pelerini înconjura catedrala. Aceștia sunt nevoiți să aștepte aproximativ o oră pentru a ajunge în fața raclei cu moaștele Sfintei Parascheva. Cu toate acestea, pelerinii nu se arată deranjați de timpul de așteptare, dar nici de măsurile impuse de autorități în colaborare cu oficialii Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Pelerinii au venit de pretutindeni, profitând de vremea frumosă din acest sfârșit de săptămână. Pelerinii s-au strâns din diferite zone ale țării, unii venind de la sute de kilometri depărtare.
Majoritatea pelerinilor au preferat să vină alături de familie cu mașinile personale, dar asta nu înseamnă că au lipsit pelerinajele organizate. La Iași, în acest weekend, au ajuns 49 de pelerini cu autocarul, tocmai din Tulcea, care au venit special să se roage la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Aceștia se roagă pentru sănătate în principal, dar și pentru alte probleme personale. Oamenii veniți la Catedrala din Iași sunt organizați cu strictețe și îndemnați de voluntari să poarte mască și să respecte măsurile de distanțare impuse. Reporterii „BZI” au luat legătura cu câțiva pelerini. Aceștia au declarat că nu se tem de COVID-19 pentru că au credință, poartă mască și respectă măsurile impuse de autorități. Anul trecut, credincioșii au fost mult mai reticenți la restricțiile impuse de autorități.
Cum se desfășoară pelerinajul la Cuvioasa Parascheva
Se poate observa cu ochiul liber că, pe zi ce trece, și cu cât se apropie mai mult ziua de prăznuire a Cuvioasei Parascheva, în curtea Catedralei Mitropolitane din Iași se strâng din ce în ce mai mulți pelerini dornici să ajungă la racla Cuvioasei să se roage pentru ajutor. Pelerinii sunt îndrumați de către organizatori pe culoare, special amenajate de către oficialii Arhiepiscopiei Iași. Culoarele sunt destinate unei singure persoane, astfel, pelerinii nu pot forma grupuri. Pe un culoar, oamenii intră în catedrală, iar pe altul ies. În interiorul catedralei, credincioșii stau aproximativ 5-10 minute.
„În momentul de față sunt peste 30 de voluntari, coordonați de preoții rânduiți din Iași care au grijă ca pelerinii sosiți la Cuvioasa Parascheva să respecte cu strictețe măsurile de distanțare și măsurile sanitare impuse de autorități pentru a preveni infectarea cu virusul SARS-CoV-2”, a declarat Lucian Apopei, directorul de comunicare al Arhiepiscopiei Iași din cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Tot acesta a declarat că în curtea catedralei vor fi montate dispersoare cu dezinfectant și monitoare pentru a putea fi urmărită slujba pentru evitarea aglomerației. În anii trecuți, praznicul Sfintei Cuvioase Parascheva a adus la Iași peste 100.000 de pelerini, aceștia formând o coadă care ajungea până în zona Podu Roș.
Mitropolia Moldovei și Bucovinei își dorește un pelerinaj fără restricții la Iași
Conform reprezentanților Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, anul acesta nu va fi nevoie de vaccin anti-COVID-19 sau de vreun test negativ pentru a participa la pelerinajul organizat la Moaștele Sfintei Parascheva. Cu toate că este pandemie, iar rata de infectare crește amenințător, pentru a participa la palerinajul organizat cu ocazia zilei de 14 octombrie nu va fi nevoie de certificatul verde.
„Se iau măsuri pentru evitarea aglomerației. Cu toate că nu s-a stabilit oficial o zi în care racla cu Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva să fie scosă din catedrală, noi vrem să extindem evenimentul pe mai multe zile, în așa fel încât pelerinii să nu fie nevoiți să se adune într-o singură zi. În acest mod sperăm să evităm aglomerația”, a mai declarat directorul de comunicare al Arhiepiscopiei Iași.
Catedrala nu rămâne deschisă publicului peste noapte, aceasta se închide la ora 21:00 și se deschide a doua zi la ora 6:00. În interiorul catedralei, pelerinii petrec nu mai mult de 10 minute. Aceștia sunt ghidați pe culoare special amenajate, astfel încât mijlocul catedralei să rămână mereu liber. Anul trecut, la pelerinaj nu s-au respectat întocmai regulile impuse.