Pe scena Inimo au primit cheile de la o vilă de zeci de mii de euro, după ce părintele Damaschin i-a scos din întuneric, dar au dat cu piciorul la tot: „Ne puneau să facem curat și mâncare, nu am mai rezistat” – GALERIE FOTO/VIDEO
O familie sărmană, din satul ieșean Gorban, a primit șansa de a duce un trai mai mult decât decent, însă a dat cu piciorul la tot. Pe scena festivalului caritabil Inimo, organizat de părintele Dan Damaschin în luna august, a primit un apartament în valoare de 100.000 de euro, însă după doar două luni a ales să se întoarcă într-o casă ocupată abuziv, fără curent electric
Rozalia Ciubotaru are 36 de ani și este mama a șase copii. De șapte ani de zile, femeia, copilașii și concubinul său locuiesc într-o casă dărăpănată care nici măcar nu este a lor, fiind ocupată abuziv. Deși părintele Damaschin a încercat să îi scoată din întuneric, au ales să trăiască în continuare în niște condiții greu de imaginat. Aceștia nu au suportat ideea de a face curățenie în noua locuință și au preferat să revină într-o sărăcie lucie.
Părintele Dan Damaschin i-a oferit unei mame cu șase copii o nouă locuință, însă aceasta a ales să se întoarcă în casa care stă să cadă pe ei
Amintim faptul că în cadrul festivalului caritabil Inimo, organizat de părintele Dan Damaschin, a fost prezentată povestea tristă a unei familii din Iași care timp de șapte ani a locuit într-o casă din lut, cu două cămăruțe, fără curent electric.
Este vorba despre povestea Rozaliei Ciubotaru, mama a șase copii. Mare a fost fericirea când pe scena Inimo a primit cheile unei noi locuințe în Cartierul Vieții, din satul Găureni, comuna Miroslava, complet mobilată și dotată cu aparate electrocasnice de ultimă generație. Locuința are 3 camere, 2 băi și o bucătărie.
Aceștia s-au mutat imediat în noua locuință, însă după două luni au ales să se întoarcă în casa dărăpănată care nu are nici măcar curent electric. Rozalia și concubinul său nu au suportat ideea de a menține curățenia în apartament și nici cea de a-și plăti singuri facturile. Părintele Damaschin a făcut un gest onorabil și a încercat să le dea o șansă la viață, însă ei au dat cu piciorul la tot. Mai mult, preotul Damaschin i-a oferit și un loc de muncă bărbatului.
„Am stat două luni în casa pe care ne-a dat-o părintele Dan Damaschin, dar am ales să ne întoarcem înapoi în locuința unde stăteam, în comuna Gorban. Copiii mei nu s-au putut obișnui acolo, toți pereții erau albi și ei, cum sunt mici, puneau mâinile pe pereți și îi murdăreau. Acolo trebuia să menținem curățenia și nu reușeam asta. Am ales să ne întoarcem înapoi aici, la casa din Gorban, pentru că am stat șapte ani aici și nu suntem învățați să stăm la bloc. La casa pe care ne-a dat-o părintele Damaschin ne puneau să facem curat și mâncare, nu am mai rezistat”, spune Rozalia Ciubotaru.
Au dat cu piciorul șansei vieții lor
Singurul venit pe care îl are această familie este alocația celor șase copii. Părintele Dan Damaschin a încercat să îi ofere și un loc de muncă concubinului Rozaliei, un post de agent de pază la un supermarket, însă acesta a refuzat. De-a lungul celor două luni cât au locuit în apartamentul din Cartierul Vieții, bărbatul mai ajuta cu câte ceva la Asociația Glasul Vieții, însă suma de 100 de lei pe zi pe care o primea îl nemulțumea total.
Astfel, s-au întors în satul Gorban, în casa care nu este a lor. Locuința este a unui vecin plecat în străinătate și care de-a lungul anilor a mai încercat să îi alunge pe aceștia. Imobilul este din chirpici, geamurile sunt acoperite cu bandă adezivă, iar mizeria este de nedescris. În două paturi pline de praf dorm opt oameni care speră să facă rost de lemne pentru a se încălzi la iarnă.
„Trebuia să dau toată ziua cu mopul, trebuia să mătur în curte, iar în fiecare zi venea un bărbat care ne verifica dacă am făcut curat. Chiar dacă aici nu avem curent și nici nu este casa noastră, încercăm să mai renovăm cât de cât și stăm așa. Casa este al unui vecin care este plecat de mulți ani în străinătate, dar la anul o să ne mutăm la socrul meu, în comuna Flămânzi. Ne mai lasă, până atunci, să stăm aici vecinul plecat în străinătate”, adaugă Rozalia Ciubotaru.
Deși părintele Dan Damaschin a încercat să îi ofere acestei familii o șansă la viață, precum și un viitor copiilor, oamenii au dat cu piciorul la tot și au ales să trăiască în niște condiții greu de imaginat.