Pe ”Mops” îl cunoaște multă lume, dar puțini știu cum a luat startul în afaceri. Patronul ”Magic Pizza” din Iași a investit zeci de mii de euro, chiar după Revoluție – FOTO/VIDEO
Pe ”Mops” îl cunoaște multă lume, însă puțini știu care e povestea lui Dan Ștefan Cojocaru, cel care deține restaurantul ”Magic Pizza” din Iași, cea mai veche pizzerie din oraș. A investit banii și experiența câștigate în Marea Britanie
Puţini sunt cei care ştiu cum a început Dan Ștefan Cojocaru, sau ”Mops”, cum îl știu prietenii, afacerea din HoReCa. În 1991 a plecat în Anglia, unde a lucrat într-o pizzerie. Cu multă muncă a ajuns manager de restaurant. A lucrat în cele mai cunoscute pizzerii din Londra. După ce a câştigat suficient cât să-şi deschidă aici propria afacere, după 6 ani în străinătate s-a întors în Iași și a deschis primul restaurant ”Magic Pizza”, în cartierul Tudor Vladimirescu. La începuturile afacerii, ”Mops” a fost şi bucătar şi patron, dorind să aplice tot ce a învăţat în Anglia. A investit 80.000 de euro în afacere.
”Un apartament cu o cameră era 5.000 de euro în acele vremuri(n.r-râde). În anul 1996, într-un spațiu proprietate, pe care l-am amenajat cum au fost gusturile mele, pentru că lucrasem în acest domeniu în Anglia, am deschis «Magic Pizza». Am muncit ca manager la un lanț de pizzerii în Marea Britanie, în Londra, la «Eat Pizza Company», o rețea națională cu 154 de restaurante. Am plecat de jos și am ajuns la funcția de manager. Mi-am dorit ca tot ce am învățat acolo să aduc și în orașul Iași. Cred că am reușit, chiar dacă în acest an, 2022, consumul de pizza e un pic în cădere”, spune Dan Cojocaru, manager ”Magic Pizza”.
Restaurantul se află acum tot în Tudor Vladimirescu, lângă Sport Pub, pe Aleea Profesor Vasile Petrescu.
Pe ”Mops” îl cunoaște multă lume, pentru că a deschis prima pizzerie din Iași
A fost primul care a introdus trei tipuri de aluat, trei diametre ale pizzei, primele livrări la domiciliu şi primul restaurant care a folosit cutiile pentru pizza. Toate pizzeriile i-au preluat ideile, își amintește ieșeanul.
”Au fost ani grei, ani în care s-a muncit foarte mult. În alimentația publică lucrezi de dimineață până seara. E un domeniu destul de greu. Celor din afară, care sunt clienți, poate li se pare ceva ușor. Pe lângă munca cu oamenii, care e cea mai grea, să fii manager e destul de complicat. Au fost perioade bune, pentru că am fost mulți ani numărul 1 în Iași, după o muncă acerbă, pentru că am adus ceva nou. Oamenii erau obișnuiți cu acea pizza ce se servea pe la «Metro Pizza», și nu vreau să jignesc pe nimeni pentru că fiecare a făcut ce a știut ca să vândă. Pentru că finalitatea e câte pizza vinzi și încasările dintr-o zi. Noi am fost primii în Iași care am schimbat puțin trendul pizzei, ca să spun așa, pentru că am venit cu pizza la tavă, cu 3 feluri de aluat, cu 3 sau 4 dimensiuni, cu prima matriță de cutii. Toate noutățile au adus clienți. Am fost și primii care am introdus pe piață ideea de livrări la domiciliu. Toate pizzerile au preluat apoi aceste idei”, spune zâmbind Dan Cojocaru.
Ioana și Daniel Luca, doi tineri din Iași care au muncit în Spania, au deschis un restaurant cu specific spaniol în Copou.
În perioadele cele mai bune, într-o singură zi erau vândute peste 1.000 de pizza
Dan Cojocaru ajunsese să aibă 5 restaurante și peste 200 de angajați. Însă, din cauza ultimilor ani mai grei, a redus activitatea și a rămas cu un restaurant și 9 angajați și ”Sport Pub”.
”Noi am încercat să păstrăm doar pizza în restaurant, fără alte feluri de mâncare și cred că de asta am rezistat. După 20 și ceva de ani normal că s-au schimbat multe, nu mai suntem numărul 1, pentru că am trecut prin condiții foarte grele. Nici nu ne-am dorit asta. Nu e bine să fie o hegemonie pe piața alimentației publice. E bine să fie și alții numărul 1. Pe clienții noștri tradiționali și care știu ce înseamnă o pizza adevărată îi așteptăm în singura locație cu care am rămas. La un moment dat aveam 5 locații, cu peste 200 de angajați. Ne-am restrâns, pentru că au venit condiții mai grele. Pandemia ne-a nenorocit, însă ne-a prins cât de cât foarte bine structurați și am reușit să depășim acești doi ani care au fost insuportabili. Eu cred că și statul ar trebui să sprijine sectorul HoReCa, ca să putem să ne reabilităm. Au venit și creșterile colosale la utilități, care sunt mai mari de 5 ori. De fapt, sectorul HoReCa este lovit în continuare și e foarte afectat. Celor cu chirii le e foarte greu. Cei cu spațiile lor, dar fără datorii la bănci, pot să reziste, dar la limită”, mai spune Dan Cojocaru.
Reporterii BZI au prezentat în edițiile anterioare situația restaurantului ”Dionisos”, închis după 10 ani, din cauza pandemiei COVID-19.
Dan Cojocaru: ”Trebuie să găsești ingrediente de calitate pentru ca gustul pizzei să fie aproximativ același”
Restaurantul ”Magic Pizza” s-a mutat lângă ”Sport Pub”, tot în Tudor Vladimirescu, pe Aleea Profesor Vasile Petrescu.
”Noi suntem tot în Tudor, acum lângă «Sport Pub», pentru că am unit «Magic Pizza» cu această locație, în spatele căminelor. Avem angajați vechi de 20 de ani, fete la bucătărie care au muncit în Italia și știu să facă o pizza adevărată, plus experiența mea din Marea Britanie. Mai sunt și nemulțumiri, pentru că gustul omului nu poate fi fabricat, dar cei care sunt tradiționali și știu ce înseamnă un blat subțire, crocant și cel pufos, pe care le facem doar noi, și care este greu de făcut, deși au încercat mulți să-l facă, dar au abandonat. Ingredientele sunt 20 la sută românești și restul din străinătate. Cei care făceau mozzarela tradițională nu mai sunt în țară. Gustul trebuie să fie același, indiferent că au trecut 10-20 de ani și, de aceea, trebuie să găsești ingrediente de calitate: pentru ca gustul pizzei să fie aproximativ același”, explică Dan Cojocaru, sau ”Mops”, pe care îl cunoaște multă lume și datorită faptului că este prezent aproape mereu în restaurantul său, pentru a gestiona afacerea.