Pe această stradă din Iași se găseau cele mai vizitate magazine din perioada comunistă! Acum este unul dintre cele mai circulate bulevarde și arată complet diferit

de: Petronel Ștefan
02:00, 23 apr. 2025

În urmă cu 40 de ani, această stradă din Iași era extrem de aglomerată de ieșeni, fiind atrași de vitrinele magazinelor din zonă. Totul arată complet diferit acum, după modificările făcute în decursul anilor

În imagine este Strada Dimitrov – actualmente, Bulevardul Independenței. În urmă cu 40 de ani, acest segment de drum arăta complet diferit, însă autoritățile locale din perioada respectivă începuseră un proces de sistematizare. Astfel, în perioada 1988-1989, clădirile din imagine au fost dărâmate pentru ca drumul să fie lărgit.

Magazinele de pe strada din Iași erau cele mai cunoscute

Înainte să se numească Bulevardul Independenței, acest drum era cunoscut drept Strada Gheorghe Dimitrov. Prin decretul din 5 ianuarie 1948, al Consiliului Popular Iași, mai multe străzi au fost denumite cu referiri la personalități sau date importante pentru regimul comunist. Așa și-a căpătat numele Strada Gheorghe Dimitrov, după un fost prim-ministru comunist din Bulgaria, cunoscut pentru contribuția sa internațională în ceea ce privește comunismul. Era o practică des întâlnită în perioada respectivă, însă, după 1989, numele străzilor au fost din nou schimbate.

La parterul clădirilor se găseau diferite afaceri: un pati-bar, lacto-bar, rotiserie, cofetărie, covrigărie și o cârciumă. Ieșenii care au trăit în acea perioadă își amintesc cu nostalgie de produsele pe care le cumpărau. De asemenea, în zonă se găsea și vechea piață Dimitrov, unde, zilnic, erau comercianți. Oamenii din Iași frecventau, zilnic, zona. În urmă cu câțiva ani, în locul pieței Dimitrov a fost construită o parcare privată. Atunci s-au descoperit mai multe vestigii, în urma săpăturilor.

Totul s-a transformat într-un bulevard

Strada Dimitrov era mult mai îngustă decât bulevardul actual, iar pe cele două părți erau mai multe clădiri ridicate în perioada interbelică. În prima imagine, sensul de mers este dinspre Piața Mihai Eminescu (Piața Tineretului, înainte de 1989) spre Târgu Cucu, în dreptul corpului R al Universității „Alexandru Ioan Cuza”. La începutul anilor ʼ80, au fost dărâmate câteva clădiri din partea stângă, după cum se observă și în imagine. La 1 mai 1985 au fost montați și stâlpii cu firul de tensiune pentru troleibuze. Se circula doar pe un singur sens, spre Târgu Cucu, iar celălalt sens, spre Copou, era pe Strada Vasile Conta (fosta Strada Friedrich Engels). Pe traseul 41 de troleibuz se circula între Păcurari și Strada Dimitrov.

În anul 1988, s-a dat decretul pentru demolarea clădirilor existente de pe Strada Dimitrov. Totul făcea parte din sistematizările pregătite de autoritățile comuniste. Tot în acea perioadă, mai multe străzi din Iași au fost modificate. Lucrările au fost finalizate în anul 1989, însă proiectul final nu a mai fost dus până la capăt, având în vedere că tot în acel an a fost Revoluția. În urma demolărilor, a mai rămas în picioare Casa Asigurării Meseriașilor, care are nevoie de reparații.

După sistematizările făcute de autorități, magazinele au dispărut de pe Strada Dimitrov, din Iași. Astăzi, puține dintre clădiri mai sunt în picioare, iar strada este schimbată. Aceasta este încă o dovadă că orice colț al orașului Iași are o istorie aparte și bogată.