Paula Antonescu este unul dintre cei mai longevivi învățători din Iași! Timp de aproape jumătate de secol a format generațiile de astăzi

de: Ștefana Șovea
02:00, 07 oct. 2024

Paula Antonescu are vârsta de 68 de ani și este unul dintre cei mai longevivi învățători din Iași! A format generațiile de astăzi în aproape jumătate de secol, iar anul acesta s-a pensionat, despărțindu-se cu greu de meseria pe care a practicat-o toată viața. Cel mai mare regret al său este că nu a urmat studiile în cadrul unei facultăți, însă are gânduri mari pentru viitor.

Paula Antonescu este unul dintre cei mai longevivi învățători din Iași

Nu mai puțin de 48 de ani a fost învățător Paula Antonescu! Timp de patru ani, a fost arondată la actualul Liceu Tehnologic Economic de Turism, iar în ultimii 44 de ani, a pus bazele fundamentele copiilor de la Școala Gimnazială „Ion Simionescu”.

Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi (USLIP) a organizat o festivitate de premiere a pensionarilor din învăţământul preuniversitar ieşean, iar Paula Antonescu a fost numită „decan”, având cei mai mulți ani de experiență în sistemul educațional.

„Am făcut Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” iar după ce am terminat, aș fi vrut să fac Facultatea de Psihologie, însă nu exista la Iași, în acea perioadă, ci în București, iar părinții nu m-au lăsat să mă duc. Am ales meseria aceasta pentru că mi-am îndrăgit învățătorii. Sinceră să fiu, nu știam exact despre ce este vorba. Fiecare an era cu provocarea lui, a fost greu la început, dar dacă îndrăgești meseria și îți plac copiii, nimic nu este greu”, declară Paula Antonescu.

Un moment dificil prin care a trecut Paula Antonescu a fost perioada în care s-au făcut tăieri substanțiale de salarii în educație.

„Cel mai dificil moment a fost atunci când nu am fost recunoscuți noi, profesorii, învățătorii, nu ni s-a recunoscut munca, pentru că și soțul meu era profesor și în anii `90 am fost nevoiți să ne descurcăm cu un salariu și jumătate, trei persoane – noi și copilul nostru. Ni s-a tăiat câte 25% și atunci, din două salarii, a rămas unul și jumătate. Ne-a fost foarte greu din punct de vedere financiar, a trebuit să rezistăm”, mai spune Paula Antonescu.

Paula Antonescu: „Vreau să studiez în continuare”

De-a lungul celor 48 de ani cât a fost în sistem, a văzut și a fost afectată de diverse situații. De la copii care veneau la școală și se bucurau de cornul și laptele pe care îl primeau până la copilași crescuți doar de bunici, pentru că părinții lor au plecat pe meleaguri străine. Însă, cel mai dureros lucru pe care l-a putut vedea Paula Antonescu, a fost neadaptarea unui copil cu sindromul Down în colectivitate.

„Școala este de cartier și am avut perioade când aveam copii veniți la școală din familii destrămate, unde se bucurau pentru cornul și laptele primit la școală, dar veneau cu atâta bucurie încât uitau că nu au ce mânca. O situație care m-a marcat foarte mult a fost prezența unui copil cu nevoi speciale, cu sindromul Down, la mine în clasă, de la clasa pregătitoare până în clasa a III-a. Un copil care avea nevoie de susținerea unui psiholog, și mereu era în clasă un psiholog care mai lucra cu el independent. Cu toate acestea, copilul nu făcea față școlii de masă, aici trebuie tras un semnal de alarmă pentru copiii cu autism sau cu sindromul Down. Ei vor să se joace, se adaptează cât pot ei, nivelul intelectual este de 3-4 ani. Eu am militat să meargă la o școală specială, și această situație m-a afectat mult”, adaugă Paula Antonescu.

Paula Antonescu nu a urmat studiile superioare în cadrul unei universități, însă nu se știe ce îi rezervă viitorul.

„Nu am mers să fac o facultate în București, asta a fost tristețea mea, dar nu vreau să spun ce planuri am pe viitor. Vreau să studiez în continuare, să citesc, dar nu spun nimic pentru că nu este momentul. Poate că aici a fost punctul nevralgic pe care l-am avut”, mai spune Paula Antonescu.

Paula Antonescu este unul dintre cei mai longevivi învățători din Iași și a format generațiile de astăzi în aproape jumătate de secol. În anul 2024 s-a pensionat, însă cu greu s-a desprins de meseria pe care a practicat-o toată viața, încă de la vârsta de 20 de ani.