Paul Butnariu, șeful Camerei de Comerț și Industrie Iași, este groparul afacerilor din Iași: Construcții Feroviare Moldova a pierdut 3 milioane de euro într-un singur an! Cum poate un astfel de personaj să reprezinte afaceriștii locali?

de: Vlad Alexa
02:00, 25 aug. 2020

Cu toate că este șeful Camerei de Comerț și Industrie Iași, Paul Butnariu este considerat groparul afacerilor din Iași după ce principalele sale companii au fost îngropate în datorii. Construcții Feroviare Moldova SA, a cărui administrator special a fost chiar Paul Butnariu, a înregistrat pierderi colosale de 15 milioane de lei doar în 2019, fiind o lovitură grea pentru compania falimentară bazată pe contracte din bani publici.

Paul Butnariu este șeful Camerei de Comerț și Industrie Iași, iar cu toate acestea și-a îngropat principalele companii în datorii considerabile pe care le-a adus în prag de faliment. Construcții Feroviare Moldova SA este cea mai importantă afacere controlată de-a lungul timpului de către Paul Butnariu, unde a fost și administrator special după ce firma a intrat în procedura insolvenței.

După mai mulți ani profitabili, în anul 2018, Construcții Feroviare Moldova SA a înregistrat pentru prima dată pierderi de 5,2 milioane de lei, iar conform ultimelor raportări fiscale, în anul 2019, firma controlată de Paul Butnariu a avut pierderi de 15 milioane de lei. De asemenea, dacă în urmă cu doi ani, Construcții Feroviare Moldova SA avea datorii totale de peste 35 milioane de lei, acestea sunt în prezent de 45 milioane de lei.
Cu toate că a fost administrator special după intrarea în insolvență și a fost personajul principal din spatele Construcții Feroviare Moldova SA, Paul Butnariu se spală pe mâini de situația în care a ajuns compania.

„Nu mai sunt eu administrator, este un alt administrator acolo. Au fost și alte societăți controlate de alții care au făcut datorii”, a spus sec Paul Costel Butnariu.

Paul Costel Butnariu este acționar la mai multe companii, printre care și Construcții Feroviare Moldova

În prezent, ca administrator al Construcții Feroviare Moldova SA figurează Iulian Bancu, care este totodată administraor și la Moldconsulting SRL. Paul Butnariu este acționarul principal al Moldconsulting SRL, cu 43 la sută din acțiuni, iar asociați sunt persoanele juridice Dan Ungurianu, Dumitru Grosu, Ioan Andreco și același Iulian Bancu. De asemenea, asociat ca persoană juridică în această companie este chiar Construcții Feroviare Moldova SA. Tot Paul Butnariu se mai află și în spatele Ferovia Prest SRL, Compania Moldofer SA sau Compania de Construcții Feroviare SA.

Până nu demult, alături de Paul Butnariu, administratori în cadrul Construcții Feroviare Moldova SA mai erau Alina Hăilă – fosta secretară a lui Relu Fenechiu, Felix Eduard Hrestic și Cristina Raluca Tudose. Intrată în insolvență încă din 2012 și cu majoritatea proprietăților puse sub sechestru din cauza datoriilor care ajung la 45 milioane de lei, conducerea firmei a contestat pe ultima sută de metri mai multe titluri executorii. De asemenea, în plină pandemie provocată de Covid-19, CFM SA a depus la instanțele judecătorești între lunile martie-mai 2020 mai multe „contestații la executare”, „contestații act administrativ fiscal” și „contestații raport situație financiară”.

A fost înființată Compania de Construcții Feroviare Câmpulung Moldovenesc

Construcții Feroviare Moldova SA Iași nu putea participa la licitațiile publice organizate de instituțiile statului și primării din cauza datoriilor acumulate. Din acest motiv, afaceristul Paul Butnariu a înființat o a doua companie – practic identică cu cea la care era deja manager, acționar și director general și pe care a îngropat-o în datorii. Această firmă a fost denumită Compania de Construcții Feroviare Câmpulung Moldovenesc, firmă la care, alături de Butnariu, este acționar printre alții inclusiv CFM SA Iași. Motivul a fost clar: Construcții Feroviare Câmpulung Moldovenesc, fără datorii, putea participa la licitații – obținând astfel lucrări pe care, în fond, le executa tot firma din Iași, dar în subantepriză.
Acestea fiind datele, se naște întrebarea pertinentă, cum poate un astfel de personaj, poreclit OMUL FALIMENT, să reprezinte interesele oamenilor de afaceri din Iași?