Paul Avătaji, agentul care a ridicat un bloc hidos, a revenit în imobiliare! A transformat o casă în bloc de locuințe. Profit garantat în Moara de Vânt – FOTO

de: Ciprian Boaru
02:00, 11 nov. 2020

Afaceristul Paul Avătaji a primit permisunea Primăriei Iași de a transforma o locuință individuală în locuințe colective. Profitul este mult mai mai mare din vânzarea unei locuințe colective. Cele 9 apartamente îi vor aduce încasări de aproximativ 1 milion de euro

Agentul imobiliar Paul Avătaji continuă investițiile în locuințe colective. După ce a ridicat mai multe imobile, își continuă afacerile în zona Moara de Vânt, din Iași. Patronul Imperia Imobiliare a inițat în 2019 un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea unei locuințe individuale pe strada Moara de Vânt, nr. 143 F, în interiorul cartierului Roua Residence, situat la câțiva metri de restaurantul Little Texas. Pe data de 27.09.2019, consilierii locali aprobă inițiativa. Conform indicatorilor urbanistici, locuința individuală are regimul de înălțime P+2E, procent de ocupare a terenului (POT) – 34,64 la sută, coeficient de utilizare a terenului (CUT) – 1,05. La niciun an, lucrurile s-au schimbat radical. În luna octombrie 2020, Paul Avătaji obține autorizația de construire pentru locuința individuală, care a fost transformată peste noapte în locuințe colective. Apelat telefonic, Paul Avătaji a precizat că a transformat proiectul după ce a comandat un nou PUZ.

Locuința a fost transformată în 9 apartamente ce vor genera un profit consistent

Revenind la vila lui Paul Avătaji transformată în bloc de locuințe, autorizația de construire prevede și câte apartamente vor fi amenajate. Este vorba despre nouă apartamente, dispuse câte trei la fiecare nivel. Sunt prevăzute două apartamente cu o cameră, șase cu două camere și unul cu două camere. Vor fi amenajate și nouă locuri de parcare, dar nu în subsolul clădirii, ci pe teren proprietate. Suprafața utilă a clădirii va fi de 562,37 metri pătrați. La un preț de vânzare de 1.600 euro/mp, imobilul valorează aproximativ 1 milion de euro. Jumătate din această sumă reprezintă profitul. Asta, doar pentru că Primăria Iași a aprobat schimbarea funcțiunii. Deocamdată, lucrările nu au fost demarate, terenul fiind doar împrejmuit.

„Organizarea de șantier și parcarea se vor face în incinta proprietății. Se va anunța data începerii lucrărilor emitentului autorizației de construire. Se va anunța data finalizării lucrărilor de construire, în vederea regularizării taxei de autorizare. Recepția la terminarea lucrărilor se va face inclusiv pentru parcarea propusă prin proiectul autorizat”, se arată în documentația Primăriei Iași.

Paul Avătaji a ridicat cel mai urât bloc, într-o zonă de vile din Iași

Paul Avătaji a atras atenția publică în 2018, când a finalizat construcția unui bloc hidos pe strada Florilor, foarte aproape de șoseaua Arcu. Aici, zona este preponderent ocupată de case individuale, dar și de celebrele blocuri vilă. Proiectul viza construirea unor locuințe colective pe o suprafață de teren de 795 de metri pătrați, regimul de înălțime dorit fiind de D+P+3E. Până să ajungă la Paul Avătaji, terenul și PUZ-ul erau deținute de Angel Popescu, fostul președinte al Tribunalului Militar Iași. Imobilul a fost construit chiar între două blocuru de tip vilă. Vecinii s-au arătat foarte nemulțumiți, dar nu au putut anula proiectul. Ca să nu deranjeze și mai tare vecinii, Paul Avătaji a renunțat la balcoane. Acum, clădirea arată ca un cămin de nefamiliști. În total, imobilul are 14 apartamente, plus un pod care nu este destinat locuințelor. Parcarea are 14 locuri. Suprafața construită a clădirii de 1.100 metri pătrați a fost vândută la un preț de 1.500 euro pe metru, rezultând un venit de 1.650.000 euro. Traficul în zonă era deja aglomerat, noii proprietari urmând să contribuie la ambuteiaje.

Cătălin Drăgan caută să urmeze același model din Moara de Vânt

Un caz asemănător se petrece pe strada Maior Eremia Popescu, nr.33-35, în zona Curții de Apel Iași. Afaceristul Cătălin Drăgan, patronul firmei Teomalis SRL, vrea să construiască o locuință individuală D+P+2E pe o suprafață de doar 337 metri pătrați. Vecinii au sărit și au contestat proiectul. Chiar și așa, PUZ-ul a trecut de Consiliul Local, așteptându-se faza de autorizare. În trecut, terenul și proiectul aparțineau altor proprietari, dar atunci Primăria Iași a interzis lucrarea. Însă, odată cu Cătălin Drăgan, cu diverse conexiuni în administrația locală, a primit aprobările. Nu este exclus ca imobilul să se transforme într-un bloc de locuințe. De reamintit că nici planșele supuse aprobării nu corespundeau. Inițial, al doilea etaj era o mansardă în documentație, dar la vot a fost transformat în etaj. Vecinii au semnalat aceste aspecte în timpul dezbaterilor publice, dar degeaba.