Patruzeci de pacienți diagnosticați cu gripă sunt internați la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Medicii recomandă vaccinarea antigripală – FOTO
La Iași se află în îngrijire 40 de pacienți cu suspiciune înaltă de îmbolnăvire cu gripă. Diagnosticul a fost confirmat atât prin teste rapide, cât și prin cele PCR. Este perioada în care s-a înregistrat un vârf de adresabilitate și de aglomerare a gărzilor atunci când vine vorba despre cazurile de gripă. Cel puțin 20 la sută dintre pacienți rămân internați în spital
Începând cu sezonul gripal, în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași s-au înregistrat 190 de pacienți. Treizeci dintre aceștia sunt copii. Situația virozelor respiratorii şi a cazurilor de gripă din judeţul Iaşi a ajuns la un vârf al acestui sezon.
Gripa face ravagii în spitalele din Iași. Medicii trag un semnal de alarmă
Specialiștii afirmă faptul că antibioticele nu sunt utile în tratamentul gripei, aceasta fiind o infecţie virală. În condiţiile unei suprainfecţii bacteriene dovedite, antibioticele se vor administra doar la indicaţia medicului, pe bază de prescripţie. Atunci când vine vorba despre copii, simptomele care ar trebui să pună părinții în alertă sunt următoarele: dificultate la respiraţie, respiraţie rapidă, şuierătoare, febră care ţine mai mult de cinci zile sau care reapare, tuse de intensitate mai mare după ce o perioadă a avut o evoluţie favorabilă.
Mai mult decât atât, la orice modificare a stării de sănătate, pacienții trebuie să se prezinte la medicul specialist. Având în vedere creșterea cazurilor de gripă, doctorii recomandă vaccinarea antigripală, iar în cazul în care simptomele nu sunt severe, să se apeleze și la medicii de familie, pentru a nu se produce o supraaglomerare a unităților de primire urgențe din județul Iași.
Nu este niciodată târziu pentru vaccinarea antigripală
De la începutul campaniei de vaccinare antigripală s-au imunizat 52.852 de ieșeni, 51.647 au beneficiat de vaccin antigripal compensat 100 la sută sau 50 la sută, iar 1.205 au plătit serul din propriii bani. Vaccinarea antigripală este modalitatea cea mai la îndemână de prevenție a gripei alături de metodele nespecifice, precum igiena corespunzătoare, evitarea aglomerațiilor și a contactului cu persoanele bolnave care prezintă simptome ale infecției cu virusul gripal. Aceasta reduce semnificativ spitalizările și decesele cauzate de gripă și pneumonii, numărul solicitărilor la serviciile de ambulanță, al consultațiilor și al vizitelor la domiciliu, al concediilor medicale acordate pentru gripă și infecții respiratorii acute.
Bolnavii de gripă, fie ei adulți sau copii, au umplut spitalele. În acest context, ieșenii trebuie să conștientizeze că vaccinarea antigripală este modalitatea cea mai la îndemână de prevenire a gripei alături de metodele nespecifice, precum igiena corespunzătoare, evitarea aglomerațiilor și a contactului cu persoanele bolnave care prezintă simptome ale infecției cu virusul gripal.