Patru firme vor să reabiliteze Palatul Copiilor din Iași! Contractul are o valoare de 2,5 milioane de euro. Participă și controversatul Viorel Cozma, patronul Conest SA

de: Ciprian Boaru
02:00, 01 dec. 2020

Casa Beldiman va fi reabilitată cu 2,5 milioane de euro. La procedură au fost depuse patru oferte, una și din partea societății Conest SA, condusă de afaceristul Viorel Cozma. Este cunoscută ca firma de casă a Primăriei Iași, după ce a câștigat toate contractele mari de infrastructură

Corpul B al Palatului Copiilor de pe strada Săulescu, din Iași, va fi reabilitat cu fonduri alocate de Ministerul Educației și Cercetării. Recent, a fost lansată procedura pentru realizarea lucrărilor, cu o valoare estimată de 12.401.184 lei, fără TVA, aproximativ 2,5 milioane de euro. La licitație au fost depuse patru oferte din partea Conest SA (condusă de controversatul Viorel Cozma- n.r.), Iasicon SA, Tec Telecom SRL și Construcții Unu SA. Ofertele au intrat în perioada de evaluare financiară. Comisia de evaluare va alege oferta cu prețul cel mai mic. Clădirea este cunoscută și sub denumirea de „Casa Beldiman”, inclusă pe lista monumentelor istorice.

„Prin consolidarea, reabilitarea și modernizarea clădirii din strada Săulescu, nr.10 din Iași, se repune în circuitul cultural și istoric un imobil cu semnificație în istoria locală și națională. Clădirea va fi debarasată de unele anexe parazite care s-au alipit corpului inițial, iar funcționalul propus, reprodus după liniile structurii originale, va reda caracteristicile arhitecturale de epocă (neoclasicism cu elemnente gotice). De asemenea, odată cu refacerea șarpantei și a plasticii arhitecturale a fațadelor, se vor reconstitui elementele decorative inițiale cu utilizarea preponderentă a materialelor naturale, conform uzanței la data construirii”, se arată în caietul de sarcini.

Proiectul presupune mansardarea monumentului istoric din Iași

Conform proiectului, suprafața utilă a clădirii va fi mărită prin mansardarea imobilului. Regimul de înălțime a clădirii este P+E, cu o suprafață desfășurată de 1.051 metri pătrați.

„În prezent, clădirea este pusă în conservare și a fost eliberată în vederea reabilitării. Există un acces principal care conducea către un hol central principal transformat în cameră pentru cerc aplicativ. Ca și la alte clădiri similare, mai există un acces secundar, dispus lateral, în care se află scara care conduce către etaj. Diverșii proprietari au mai creat și alte accesuri prin transformarea ferestrelor de la parter în uși. Accesul de pe fațada principală este cel original, monumental. Intrarea se realizează la nivelul terenului și este protejată de acel baldachin sculptat în piatră, probabil refăcut după prăbușirea celui inițial, cu reducerea dimensiunilor acestuia”, se mai arată în documentația procedurii.

Primăria Iași construiește o nouă clădire în parcul Copou

Totodată, și Primăria Iași a lansat o licitație, finalizată recent, pentru extinderea Casei de Cultură „Mihai Ursachi”, cu o clădire unde vor funcționa un amfiteatru și birourile administrative. Este vorba despre licitația pentru achiziția serviciilor de proiectare. Din 8 oferte a fost desemnată câștigătoare propunerea financiară a societății Etalon Pol Consult SRL, din Suceava. Valoarea contractului a ajuns la 74.000 lei, fără TVA, în condițiile în care estimarea municipalității a fost de 135.000 de lei, fără TVA. Societatea este condusă de doi asociați: Sergiu Gabriel Dascălu și Iuliana Agnesca Dascălu. Firma are șase angajați, iar în 2019 a înregistrat o cifră de afaceri de 526.740 lei.

„Obiectivul general al proiectului este reprezentat de facilitarea de cultură prin mărirea și diversificarea posibilităților Casei de Cultură «Mihai Ursachi» de a organiza evenimente culturale. În același timp, împreună cu Muzeul «Mihai Eminescu» și Editura «Junimea», proiectul contribuie la configurarea unui centru cultural de mare importanță și prestigiu pentru Iași”, se arată în documentația licitației.