Patru ani de la prăbuşirea elicopterului SMURD Iaşi în Republica Moldova. Un medic, un asistent medical, pilotul şi copilotul au murit carbonizaţi – FOTO/ VIDEO
Tragedia de la Iași nu va fi niciodată uitată. Au trecut patru ani de la accidentul aviatic unde patru persoane și-au pierdut viața, după ce un elicopter SMURD Iași s-a prăbușit. Un medic, un asistent medical, pilotul și copilotul au murit carbonizați dupa ce aparatul de zbor s-a prăbușit în Haragas, Republica Moldova.
„Marţi, 2 iunie 2020, de la ora 11, se va comemora, prin participarea la slujba organizată de familii în cimitirul Petru şi Pavel din Iaşi, amintirea colegilor noştri căzuţi în accidentul din data de 2 iunie 2016, când un elicopter SMURD s-a prăbușit la Haragas în Republica Moldova. E o rugăciune pentru ei, alături de familiile lor, nu un eveniment oficial mai ales în contextul pandemiei”, a transmis prof. dr. Diana Cimpoeșu, şefa UPU SMURD Iaşi.
Elicopter SMURD prăbuşit. Filmul tragediei
Durere fără margini în lumea medicală din Iaşi. După zece ani de la prăbuşirea elicopterului SMURD, în ianuarie 2006, când patru persoane au decedat pe loc, pe 2 iunie 2016, tragedia s-a repetat. De această dată, elicopterul SMURD Iaşi s-a prăbuşit în Republica Moldova.
La bord se aflau patru persoane: medicul Mihaela Dumea (39 ani), asistentul medical Gabriel Sandu (40 ani), pilotul comandor Doru Gavril şi copilotul căpitan comandor Voicu Şoican. În data de 2 iunie 2016, în jurul orei 9:00, elicopterul SMURD Iaşi a fost solicitat de medicii din localitatea Vulcănești, din Republica Moldova, pentru a transporta o pacientă în vârstă de 85 ani, cu bronhopneumonie, insuficiență respiratorie şi renală acută, la Spitalul de Urgenţă din Chişinău.
Elicopterul a aterizat, fără probleme, pe stadionul din Chişinău, femeia fiind preluată de o ambulanţă şi transportată la spital. La ora 14:10, elicopterul a plecat într-o nouă misiune medicală la Cahul, pentru salvarea unui bărbat de 64 ani, cu accident cardiovascular. Aeronava nu a mai ajuns la pacient. La ora 14:13, a fost înregistrat un apel la Serviciul pentru Situaţii Excepţionale din Republica Moldova, cu informaţia ca un elicopter SMURD s-a prăbuşit în apropierea localităţii Haragas, raionul Cantemir. Martorii au declarat că ceaţa ar fi favorizat prăbuşirea elicopterului. Sătenii au auzit o bubuitură puternică şi s-au îngrozit de ce au văzut la faţa locului. Trupurile a trei victime erau carbonizate. Tot martorii spun că elicopterul avea viteză şi zbura normal. Era a 19-a operaţiune aeriană SMURD Iaşi efectuată pe teritoriul Republicii Moldova.
Cinci elicoptere SMURD s-au prăbuşit în ultimii 17 ani
Pe lângă prăbuşirea aparatului de zbor din Iaşi, alte patru cazuri grave au fost înregistrate de-a lungul anilor.
Un elicopter SMURD s-a prăbuşit pe data de 15 decembrie 2014 în Lacul Siutghiol din judeţul Constanţa. În urma accidentului, toate cele patru persoane aflate la bord, medicul, pilotul, copilotul şi asistenta medicală şi-au pierdut viaţa. La operaţiunea de căutare şi salvare a victimelor, care a durat peste 12 ore, au participat 40 de scafandri ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, militari ai Forţelor Navale, jandarmi, poliţişti şi cadre medicale de la SMURD şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă. MAI a anunţat la acea vreme că nu au existat cauze tehnice care să ducă la prăbuşirea elicopterului.
În 23 decembrie 2006, un alt elicopter SMURD s-a prăbuşit în judeţul Bistriţa-Năsăud. Toate cele patru persoane aflate la bord au fost rănite. Operaţiunile de căutare au durat peste patru ore din cauza terenului accidentat. În urma cercetărilor s-a stabilit că accidentul a fost cauzat de condiţiile meteorologice nefavorabile.
Un elicopter aparţinând SMURD, care efectua un zbor de rutină, s-a prăbuşit pe 9 ianuarie 2006, în apropierea aeroportului din Iaşi. În accident şi-au pierdut viaţa doi piloţi şi două cadre medicale. Autorităţile au stabilit că accidentul a fost cauzat de vremea nefavorabilă.
La data de 5 martie 2003, un elicopter SMURD s-a prăbuşit în comuna Cojocna din judeţul Cluj. Toate cele patru persoane aflate la bord, pilotul, copilotul, un medic şi un asistent, şi-au pierdut viaţa. Cadrele medicale se întorceau din Budapesta, unde însoţiseră un copil care urma să fie operat pe cord.