Patronul unuia dintre cele mai cunoscute magazine de bijuterii din Iași a fost ridicat de mascați! Sute de verighete de tinichea au fost vândute ca fiind din aur! FOTO/VIDEO – UPDATE

de: evelina.chitoroaga
04:00, 28 nov. 2019

UPDATE: Tribunalul Iași a admis propunerea de arestare preventivă, formulată de procurori, pe numele lui Vijai și Florin Neagu, un cetățean turc, Yalcin Mizgin și Daniel Stănescu. Cei patru au contestat deja aretarea preventivă pentru 30 de zile.

UPDATE: Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi a propus arestarea celor patru suspecţi. Cei vizați de propunere sunt:  Vijai și Florin Neagu, un cetățean turc, Yalcin Mizgin și Daniel Stănescu.

Dimineață de foc la Iași. Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale (SIC) cu sprijinul lupătătorilor din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale (SAS) și jandarmilor au descins în mai multe locații. Vizați au fost mai mulți indivizi care ar fi constituit un grup infracțional organizat care s-ar fi ocupat cu plasarea pe piață a unor bijuterii contrafăcute. Ieri, la Iași, polițiștii au reușit din nou să pună la zid o grupare care a obținut sume uriașe din vânzarea bijuteriilor. La ora 6:00, oamenii legii au descins în șase locații, pe raza municipiului Iași în comuna Grajduri. Descinderile i-au vizat pe mai mulți indivizi ce cochetează cu lumea interlopă, numele lor fiind legatE de clanul Tănase. Imaginile și informațiile au fost prezentate în exclusivitate de BZI.

Turcul care a pus la cale totul

Surse din cadrul anchetei au precizat pentru reporterii BZI că rețeta de a face bani era una destul de simplă. Un cetățean turc, care deține un magazin de bijuterii în zona centrală, a reușit să introducă în țară bijuterii de tinichea cu ștanță de aur. Mizgin Yalcin este turcul care a fost cheia acestor afaceri necurate. Bărbatul se pare că deține în Turcia un atelier în care confecționează bijuterii. Astfel de ateliere sunt extrem de des întâlnite la turci, iar multe dintre bijuteriile create acolo ajung mai devreme sau mai târziu în țara noastră. Turcii fac bani frumoși din comerțul cu aur. La fel a făcut se pare și Yalcin. Nu s-a mulțumit însă cu banii făcuți prin muncă cinstită și a găsit o metodă de a câștiga mult mai mult.

Atelier de falsificat bijuterii

În atelierul turcului au fost făcute sute sau poate chiar mii de verighete. Puține dintre acestea erau însă făcute din aur. Turcul folosea un aliaj și placa bijuteriile cu aur. Astfel, obține un profit uriaș. Dacă un set de verighete cântărește poate și 20 de grame, turcul folosea poate doar un gram de aur în „construirea” bijuteriilor. Chiar dacă erau doar suflate cu aur, era aproape imposibil ca un client să-și dea seama că la mijloc este ceva necurat. Cumva în legătură cu turcul au ajuns mai multe nume de prin lumea interlopă. Printre acestea numărându-se Vijai Neagu și fiul său Florin, Daniel Stănescu, Fraga Stănescu și Amador Tănase. Aceștia sunt suspecți în acest caz. Surse din cadrul anchetei au precizat că cei mai sus menționați au reușit să vândă prin interpuși verighete din aliaj ca fiind din aur, în magazinele de tip amanet din Iași.

Patronii au sesizat

Polițiștii ar fi fost sesizați de mai mulți patroni de magazine de tip amanet din Iași despre faptul că în magazinele lor au ajuns verighete din diferite aliaje. Oamenii legii au intrat pe fir și au reușit să ajungă la mai multe persoane implicate mai mult sau mai puțin în această poveste. Grupul infracțional s-a folosit de fel de fel de interpuși și au reușit să vândă bijuterii false în mai multe magazine de tip amanet. Deși în orice amanet bijuteriile sunt verificate de angajați pentru a vedea dacă sunt sau nu din aur, bijuteriile fabricate de turc au trecut testele, chiar dacă aurul era doar la suprafață.

Șase suspecți la audieri

În urma perchezițiilor, șase persoane au fost ridicate și duse la audieri.

„În cursul dimineții, au fost efectuate percheziții domiciliare în șase locații din municipiul Iași și, respectiv, comuna Grajduri. Astfel, a continuat urmărirea penală ce îi vizează pe șase suspecți de comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune sub forma autoratului și sub forma complicității. În acest moment al anchetei nu putem oferi mai multe detalii”, a declarat ieri Mihaela Apostol, Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.

Reporterii BZI vă vor ține la curent cu întreaga anchetă.