Patronul controversat al unui lanț de farmacii își extinde afacerile în Copou! A cumpărat proprietatea de la un evreu celebru. Vânzările sunt de zeci de milioane de euro

de: Ciprian Boaru
02:00, 11 ian. 2021

Patronul farmaciilor Help Flux transformă locuințe din Copou în spații comerciale. În aceeași zonă, afaceristul are mai multe proiecte aflate în derulare. În Tătărași vrea să construiască o clinică cu 10 etaje. Anual, vinde produse farmaceutice de aproape 14 milioane de euro

Bogdan Ionașcu, patronul controversat al lanțului farmaceutic Help Flux, încearcă să-și extindă afacerile. Pe strada Berthelot, nr.3A, din Iași, afaceristul deține mai multe apartamente ce sunt scoase la închiriere. Ba mai mult, deține și o farmacie excelent amplasată, în apropierea Institutului Regional de Oncologie (IRO). Acum, Bogdan Ionașcu vrea să transforme locuințele în spații comerciale. Pentru asta, are nevoie de avizul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice. Apelat telefonic, Bogdan Ionașcu nu a răspuns pentru a oferi mai multe detalii despre proiectul imobiliar.

Bogdan Ionașcu a devenit proprietar în zonă în anul 2012, când a cumpărat de la Jacques Theitler, moștenitorul lui Carol Theitler- capul unei familii de evrei care a revendicat mai multe proprietăți din Iași, printre care și Hotelul „Traian”. Atunci, patronul Help Flux a achitat suma de 116.269 euro. La adresa menționată, pe numele lui Bogdan Ionașcu se află trei imobile: spațiu comercial compus din farmacie, birou, grup sanitar și sală recepție marfă – 52,72 metri pătrați, spațiu comercial – 63,08 metri pătrați și apartament cu două camere + dependințe – 59 metri pătrați.

Bogdan Ionașcu vrea să construiască o clinică medicală în Tătărași

Patronul Help Flux are interese imobiliare și în Tătărași. În anul 2020 a primit avizul Comisiei de Urbanism pentru construirea unui centru medical, chiar lângă Spitalul Clinic de Neurochirurgie, pe strada Ion Creangă nr.16-18. Suprafața de teren disponibilă este de 1.259 de metri pătrați. Regimul de înălțime aprobat este de S+P+10E. Până la edificarea proiectului, terenul este folosit pe post de parcare de către Ateneul Iași. Proiectul va pune la încercare traficul din zonă, destul de aglomerat în timpul orelor de vârf.

În acest proiect este asociată și Adriana Ionașcu, soția afaceristului, prin societatea Farmacia Adriana A&G Med SRL. De precizat că, în 2017, Bogdan Ionașcu a cumpărat de la fostul consilier local PSD Gabriel Surdu un teren în suprafață de 2.000 metri pătrați, situat pe strada Lascăr Catargi, nr. 48. Contractul a fost de 1,2 milioane de euro. Aici ar urma să fie construită tot o clinică medicală. Deocamdată, terenul este împrejmuit.

Terenul din Tătărași a fost cumpărat de la milionarul Dan Stratan

Terenul din Tătărași a fost tranzacționat în urmă cu mai mulți ani de către familia multimilionarului Dan Stratan. Ultimele cifre arătau că deține o avere de 300 de milioane de euro. În 2006, Avicena SRL, controlată de familia milionarului, a cumpărat suprafața de teren de pe strada Ion Creangă, contra sumei de 205.000 euro. Pe teren mai era edificată și o casă de locuit. Vânzători au fost Dan Vițega și Camelia-Dana Vițega. Ulterior, terenul de la Avicena a ajuns la societatea lui Bogdan Ionașcu, Farma Rod SRL.

În 2016, contra sumei de 198.000 de euro, terenul a fost mutat pe societatea soției, Farmacia Adriana A&G Med SRL. Conform ultimelor date financiare, societatea Help Flux SRL a înregistrat o cifră de afaceri de 68 de milioane de lei, adică aproape 14 milioane de euro, profit de 2,2 milioane lei și un număr de 36 de angajați. În ceea ce privește situația financiară a societății Farmacia Adriana A&G Med SRL, în 2019 a declarat o cifră de afaceri de 5,6 milioane lei și un număr de 18 angajați.

Afacerea cu medicamente aduce profituri substanțiale lui Bogdan Ionașcu

Controversatul afacerist Bogdan Ionașcu a făcut avere cu farmaciile pe care le are. Nu trebuie uitat că în județul Iași „Mafia Medicamentelor” rulează anual zeci de milioane de euro. Banii se rulează prin intermediul farmaciilor deținute de câteva familii. Totul se petrece cu complicitatea medicilor de la spitalele de stat. Iașul a fost ocolit în mod suspect de astfel de cercetări, deși din informațiile deținute de redactorii BZI aici s-au decontat sume fabuloase atât de la bugetul Casei Județene de Asigurări de Sănătate, cât și de la Ministerul Sănătății pentru tratamente oncologice. Anual, în județul Iași, se cheltuie mii de miliarde lei vechi pentru serviciile medicale și tot nu se vede nicio îmbunătățire.

Spre exemplu, la Iași, clinica privată de oncologie a profesorului Constantin Volovăț încasează de la Casa de Sănătate mai mulți bani decât Spitalul de Oncologie, în condițiile în care are mult mai puțini pacienți. Conform unor surse, acesta face bani buni cu farmaciile Farma Rod (condusă de Bogdan Ionașcu), Gabriela Farm si Adriana Farm, care decontează cei mai mulți bani pentru medicamente oncologice. Aceste dezvăluiri făcute de BZI de-a lungul anilor sunt confirmate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, care a reținut suma de 5,6 milioane de lei (adica 1,15 milioane de euro), din sumele de decontat. De exemplu, în anul 2017, reprezentanții CJAS au comunicat farmaciei Farma Rod că li se reține suma de 5,6 milioane de lei”, sume ce ar reprezenta contravaloarea rețetelor eliberate de reclamantă prin punctul de lucru Farmacia de Urgență în perioada 11.10 – 21.11.2014, făra a fi reînnoită decizia de evaluare în termen legal”.