Patronul „Bismobil Kitchen” recunoaște că este vinovat, dar pe jumătate. Mihail Șaran „dorește să muncească”
Patronul „Bismobil Kitchen” fost prins pe Aeroportul de la Chişinău de oamenii legii în timp ce voia să fugă din Republica Moldova, joi, 19 ianuarie 2023. După ce Mihail Șaran a fost arestat preventiv pentru 20 de zile, avocatul său transmite că directorul și fondatorul companiei „Bismobil Kitchen” își recunoaste vina, însă parțial.
De asemenea, Aurel Grosu spune că Mihail Șaran nu are intenția să mintă pe nimeni și nici măcar nu voia să fugă din țară fără să își onoreze obligațiile.
„Mihail Șaran își recunoaște parțial vina, dar nu este de acord că a vrut să fugă din țară fără să își onoreze obligațiile contractuale față de clienții săi. Este vorba de mobilierul de bucătărie pe care urmează să îl livreze”, a explicat Grosu.
Mihail Șaran „dorește să muncească”
Avocatul susține că arestarea lui Șaran are fi fost pusă la cale de către concurenți, însă a refuzat să spună despre cine anume este vorba.
„Sunt niște relații contractuale, s-a luat obligația să presteze anumite servicii, dar nu s-a primit. Se întâmplă, uneori, dar asta nu înseamnă ca el e cel mai mare escroc. El dorește să muncească și să întoarcă oamenilor ceea ce s-a obligat să o facă. Însă în prezent nu o poate face din cauza că este reținut și toate sediile companiei sunt închise”, a mai spus avocatul lui Mihail Șaran.
Basarabenii din Iași de la „Bismobil Kitchen” au înșelat sute de persoane
Reamintim că la Iași au început să curgă reclamațiile legate de țepele trase de „Bismobil Kitchen”. La Protecția Consumatorilor sunt depuse zilnic zeci de plângeri.
Magazinul din Iași a fost închis, iar isteria a cuprins toată țara. Sute de clienți sunt pe lista victimelor făcute de basarabeanul Mihail Șaran. Mobila nu era furnizată, iar banii nu erau returnați. Pentru o singură comandă se achitau și 7.000 de euro.
De cele mai multe ori, oamenii nu primeau corpurile de mobilă și, când venea vorba de înapoierea banilor, administratorii societății nu mai răspundeau la telefon. Corpurile de mobilă erau expuse în showroom-uri din toată țara. În medie, mobilarea unei bucătării costă 5.000 de euro la „Bismobil Kitchen”, dar poate ajunge și la un preț mai mare.
La Cluj s-au unit mai mulți clienți țepuiți de „Bismobil Kitchen”
Bogdan Blaj, avocat în Baroul Cluj, a reușit să strângă mai multe reclamații pentru un proces colectiv.
„Noi avem contract cu aproximativ 100 de persoane, dar am fost contactați de sute. Sunt clienți din toată țara, unde «Bismobil» a avut magazine. Acum sunt toate închise. Nu mai există o cale oficială de comunicare cu ei. Vom face plângerea la București. Prejudiciul este de milioane de lei. Dacă depășește 2 milioane de lei vom depune la DIICOT”, a explicat avocatul.
Showroom-urile „Bismobil Kitchen” au fost prezente în București, Iași, Brașov, Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu, Constanța, Craiova, Oradea, Ploiești și Galați.
A fost deschis grupul „Înșelați de Bismobil Kitchen”
Culmea, dimensiunea țepelor este mult mai mare și se întinde la nivel național. Pe rețelele sociale a fost înființat grupul „Înșelați de Bismobil Kitchen”, ce are nu mai puțin de 1.600 de membri. Zilnic sunt postate mesaje de către clienții înșelați de firma basarabenilor. Aceștia au lansat ideea că vor să pornească un proces colectiv. Deocamdată este greu de stabilit cuantumul prejudiciilor.
Mai mult, schema a fost pusă la cale prin intermediul unui număr de 32 de societăți controlate de Mihail Șaran. Nu este clar nici cum vor fi recuperate sumele clienților, în cazul în care basarabenii vor declara falimentul. La Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC), zilnic sunt depuse zeci de reclamații de către clienții păcăliți de „Bismobil Kitchen”.
De când a fost declanșat scandalul, reprezentanții de la Bismobil Kitchen au transmis tot felul de mesaje prin care au încercat să liniștească spiritele, dar fără să ofere o soluție concretă