Patronii din Iași vor să angajeze tâmplari, psihologi și femei de serviciu. O nouă listă cu locurile de muncă vacante, din perioada 21-28 iulie 2021, a fost publicată de AJOFM
Cei care sunt în căutarea unui loc de muncă, în această perioadă, au la dispoziție mai multe posturi oferite de patronii din Iași. Potrivit AJOFM, în perioada 21-28 iulie 2021, sunt disponibile 734 de locuri de muncă vacante, cele mai multe fiind în domeniile servicii și construcții
Patronii din Iași fac angajări în perioada 21-28 iulie 2021, fiind disponibile 734 de locuri de muncă vacante în domenii precum construcții, servicii, industrie sau confecții. Ieșenii șomeri care își caută un loc de muncă sau vor să își schimbe domeniul de activitate se pot angaja ca tâmplari, psihologi, specialiști în resurse umane, femei de serviciu, vânzători, șoferi sau ingineri specializați în domeniul construcțiilor. A crescut numărul de posturi disponibile în acest domeniu, în luna iulie 2021, comparativ cu luna iunie, fiind oferite 178 de posturi.
Mai multe locuri de muncă sunt oferite și persoanelor care vor să se angajeze în industrie. În acest domeniu, potrivit AJOFM Iași, sunt 126 de posturi vacante. Unul dintre domeniile unde erau multe oferte de muncă, înainte de pandemia COVID-19, era cel al confecțiilor. În această perioadă însă a scăzut numărul de locuri de muncă vacante, fiind căutate doar 26 de confecționere. În domeniul serviciilor, cel mai ofertant, sunt în total 398 de posturi, fiind căutați barmani, ospătari, cameriste, femei de serviciu și recepționere.
Ieșenii pot face cursuri de reconversie profesională pentru a se angaja mai ușor
Sute de persoane au început cursurile de reconversie profesională organizate de AJOFM Iași, începând cu luna martie 2021, inclusiv ieșenii din mediul rural, care au doar 4 sau 8 clase. Aceștia primesc o diplomă, după finalizarea cursurilor, care îi ajută să se angajeze mai ușor în ferme sau firme din domeniul agricol. Specialiștii din cadrul AJOFM susțin că 60 la sută din cursanții ieșeni care au finalizat cursurile în anii precedenți s-au angajat după finalizarea lor.
Astfel, Iașul este unul dintre județele unde un număr mare de persoane au reușit să se angajeze pe poziții bine plătite, după ce au finalizat cursurile de reconversie profesională. Unul dintre acestea este cursul de manichiuristă sau coafeză, în continuare cerut pe piața muncii din Iași. Multe dintre cursantele care le finalizează s-au angajat atât în saloanele din oraș, cât și în cele din mediul rural. Una dintre ieșencele care s-au angajat imediat după finalizarea lui este Elena Știrbu. Tânăra a muncit 13 ani în Italia, iar de câțiva ani lucrează într-un salon de înfrumusețare din Iași.
Patronii din Iași mai pot depune cererile în măsura „Sprijin pentru program flexibil de muncă (kurzarbeit)”
Pe de altă parte, angajatorii din Iași care vor să obțină ajutoare financiare pentru programul flexibil de muncă al angajaților mai pot depune cererile la sediul AJOFM Iași. Măsura „Sprijin pentru program flexibil de muncă (kurzarbeit)”, care înseamnă reducerea timpului de muncă a salariaților, a avut succes în ultimele luni în Iași. Angajatorii au primit 1 milion de euro, ajutoare financiare de la bugetul de stat, acordate pentru perioada septembrie 2020-mai 2021.
Astfel, dacă anul trecut, în octombrie 2020, au fost depuse numai 49 de cereri, datele arată că în luna iunie 2021 au fost depuse în jur de 160 de solicitări pentru 1.600 de persoane care pot beneficia de aceste indemnizații oferite pentru reducerea timpului de muncă. Angajatorii pot opta pentru diminuarea programului de 8 ore, respectiv până la 20 la sută din acest program. Angajatorul plătește pentru două ore de muncă, iar pentru restul, de 6 ore, din bugetul asigurărilor de șomaj, se suportă 75 la sută din salariul aferent celor 6 ore.