Patronii din Iași sunt dezamăgiți de derularea Programului IMM Invest. Și-au pus speranțele în banii acordați de stat dar au primit numai răspunsuri negative

de: Bujor Elena Nicoleta
16:40, 02 ian. 2021

Doar 17 la sută dintre firmele ieșene care au aplicat pentru programul guvernamental IMM Invest au obținut fondurile solicitate. La nivel național media este de 30 la sută. Companiile din Iași au primit de la stat peste 750 de milioane de lei, bani atât pentru capital de lucru cât și pentru investiții.

După mai bine de jumătate de an de la lansarea programului IMM Invest, pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii afectate de criza COVID-19, din județul Iasi au fost aprobate doar 17 la sută dintre proiectele depuse de firmele care au aplicat și au primit de la bănci aprobare la cererile de creditare, fiind transmise, ulterior, către Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) pentru acordarea garanțiilor.

Firmele locale au primit bani într-o măsură mai mică, comparativ cu media națională, unde 30 la sută dintre acestea au fost acceptate de bănci la creditare. Astfel, din cele 2.297 de solicitări în valoare de 3 miliarde de lei, din partea firmelor din Iași care au în total 28.159 de angajați, doar 751 de credite au fost aprobate, în valoare de peste 752.394.510 de lei. Din această sumă 409 milioane reprezintă valoarea finanțărilor iar restul reprezintă garanția către bănci.

Patronii din Iași au obținut mai greu banii acordați în Programul IMM Invest din cauza criteriilor de departajare mai dure

Potrivit specialiștilor din cadrul FNGCIMM Iași, care gestionează acordarea fondurilor de la stat, susțin că beneficiarii acestor sume sunt în general companii cu cifre mari de afaceri iar criteriile de acordare a ajutoarelor financiare sunt mai dure din cauza sumelor mari solicitate.

„Suma maximă accesată pentru investiții este de 10 milioane de lei pentru fiecare companie. Dacă firma are 1 leu cifră de afaceri și 1 leu capital de lucru, cum am mai spus, nu prea are șanse să obțină finanțarea. Noi am acordat garanții de peste 300 de milioane de lei iar companiile pot să își revină financiar cu banii accesați prin programul IMM Invest. La data de 31 decembrie se încheie acest program. Nu au fost anunțate derogări pentru prelungirea depunerii proiectelor”, susține Daniel Isachi, director al FNGCIMM Iași. Banii primiți de patronii din Iași din domeniile construcții, transport sau comerț au fost utilizați mai ales pentru plata datoriilor.

Antreprenor: „Cred că autoritățile nu s-au mișcat repede pentru ca banii să îi avem la timp, să putem plăti toate restanțele, să acoperim din datorii”

Părerile antreprenorilor din Iași în ceea ce privește acest program sunt împărțite. Astfel, dacă unii au reușit să obțină ușor de la bănci lichiditățile garantate de FNGCIMM, cu care își pot derula activitatea în continuare, alții spun că programul nu este cel așteptat cu interes de antreprenorii afectați de pandemia COVID-19. Astfel, Petru Anton, care deține o afacere în domeniul piscicol, spune că a durat prea mult să obțină creditul în valoare de 5 milioane de lei.

„E vorba de sume mari, așa este, dar cred că autoritățile nu s-au mișcat repede pentru ca banii să îi avem la timp, să putem plăti toate restanțele, să acoperim din datorii. Nu știu dacă programul e un real succes. O fi, pentru unii. Pe mine m-a ajutat dar nu atât de repede cum mă așteptam. Repet, e o părere strict personală”, susține antreprenorul din Iași.

Birocrația a încurcat antreprenorii din Iași care au vrut să obțină ajutoarele financiare în Programul IMM Invest

Astfel, unii antreprenori critică Guvernul pentru că nu a acordat mai ușor creditele, astfel că mulți au rămas pe dinafară, dar reclamă și procedura anevoioasă pentru obținerea banilor. „Orice ajutor e important, clar, dar nu mi s-a părut că a fost o implicare mai mare din partea autorităților. La mine a durat 2 luni aprobarea proiectului. Mă așteptam la cel mult 2 săptămâni să dureze toată treaba, dar uite că nu a fost așa cum speram. La fel au pățit și alți colegi de breaslă dar și pentru firme din alte domenii a fost la fel de dificil să primească banii. Termenul de depunere expiră iar după atâtea luni de depunere încă nu s-au epuizat fondurile disponibile”, mai spune Petru Anton.

Sumele acordate beneficiarilor din Iași sunt cuprinse între 500.000 și 1 milion de euro, prin programul guvernamental

Primul ieșean care a obținut finanțare prin programul IMM Invest este Romică Scripcariu. Ieșeanul a îndeplinit toate condițiile pentru a primi creditul de la bancă iar în 2 săptămâni a reușit să primească răspunsul de la Banca Transilvania iar în scurt timp și banii. Ieșeanul era mulțumit de faptul că dosarul a fost aprobat și „a crezut că l-a luat pe Dumnezeu de un picior”. Codul CAEN al primei firme acceptate este 4322- Comercializarea echipamentelor de încălzire iar suma obținută este de Am obținut 160.000 de euro, credit pentru capital de lucru, și 350.000 de euro, pentru investiții.

Firmele din Iași afectate de pandemia de COVID-19 se mai pot înscrie în programul IMM Invest până la 31 decembrie 2020

Potrivit Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, aplicația programului IMM Invest va rămâne deschisă până la această dată, având un plafon alocat de 20 de miliarde de lei, cu 5 miliarde mai mult față de bugetul inițial. La nivel național au fost aprobate aproximativ 20.000 de dosare de finanțare în valoare de peste 13 miliarde de lei. Programul IMM Invest își propune să ajute IMM-urile din Iași care au înregistrat pierderi în pandemia de COVID-19.

Acestea pot consulta Ghidul de completare a cererii online și pot vizualiza modelele de completare a diferitelor tipuri de declarații IMM, înainte să demareze procedura de înscriere. Acestea sunt postate alăturat listei de întrebări frecvente, publicate pe site-ul www.fngcimm.ro și pe pagina de Facebook a Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. De asemenea, pentru întrebări sau semnalarea eventualelor dificultăți întâmpinate în procesul de înscriere în aplicație, ieșenii pot scrie pe adresa de e-mail imminvest@fngcimm.ro.