Patriarhia Română cere măsuri luate cu maxim discernământ

de: Bujor Elena Nicoleta
10:47, 06 oct. 2020

Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, a cerut măsuri luate cu maxim discernământ după impunerea noilor măsuri de restricție în zonele cu un grad ridicat de îmbolnăvire de coronavirus.

„Înțelegem, desigur, că noile măsuri ale autorităților sunt justificate exclusiv de creșterea alarmantă a numărului de pacienți cu Covid, de necesara prevenire și diminuare a îmbolnăvirilor ce pot conduce sau au condus deja la excedarea secțiilor ATI din spitale. Considerăm că măsurile sprijinite pe rațiuni medicale cu impact public trebuie luate cu maxim discernământ și atentă bunăvoință”, a declarat Vasile Bănescu.

Reacția Patriarhiei Române: „Măsurile trebuie luate cu maxim discernământ”

Purtătorul de cuvânt al BOR consideră că măsurile sprijinite pe rațiuni medicale cu impact public trebuie luate cu maxim discernământ, astfel încât ele să nu conducă la afectarea acestor libertăți.

„Din perspectiva prezervării unor libertăți intangibile, precum fundamentala libertate religioasă, considerăm că măsurile sprijinite pe rațiuni medicale cu impact public trebuie luate cu maxim discernământ și atentă bunăvoință, astfel încât ele să nu conducă la afectarea acestor libertăți, la contrarierea și tulburarea oamenilor credincioși care compun majoritatea copleșitoare a societății românești“, a precizat Vasile Bănescu.

„Măsurile trebuie justificate în mod onest”

Purtătorul de cuvânt al BOR este de părere că măsurile ce se impun ca strict necesare trebuie justificate în mod onest de rațiuni sanitare foarte limpezi, precum și de probe indubitabile legate de respectarea sau nerespectarea regulilor în anumite locuri sau instituții.

„Bisericile sunt prin natura lor spații ale decenței, curățeniei și ordinii, nu ale dezordinii. Desigur, regulile stricte referitoare la igienă, la purtarea măștii în anumite momente și la păstrarea distanței de 1,5 m între persoane se impun inclusiv în spațiile liturgice și trebuie riguros respectate. Ceea ce în toată perioada de până acum s-a făcut în mod exemplar în cadrul tuturor cultelor religioase din România. Biserica Ortodoxă Română a fost și rămâne implicată într-un mod fără precendent și fără termen de comparație inclusiv în plan caritabil, prin ajutorul consistent oferit persoanelor vulnerabilizate de pandemie, dar și multor spitale din România”, a mai spus Vasile Bănescu.

Fără pelerini din afara județului Iași la Sf. Parascheva

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și Raed Arafat, Secretar de Stat în cadrul MAI, au prezentat aseară noi restricții pentru următoarea perioadă, ca urmare a creșterii numărului de persoane infectate la mia de locuitori.

Printre deciziile restrictive luate sunt și cele referitoare la sărbătorile religioase, măsuri ce îi vor afecta pe credincioși.

Conform declarațiilor lui Raed Arafat, procesiunea de la moaștele Sfintei Parascheva de la Iași nu va fi accesibilă decât celor din Iași.

„Organizarea de sărbători religioase este permisă doar cu participarea persoanelor care au domiciliu sau reședință în locul unde se desfășoară evenimentul. Riscul major nu e doar participarea, e pe durata transportului spre localitate sau înapoi acasă. Dacă se stă în autobuz ore întregi, e suficientă o persoană infectată ca să îi infecteze pe toți. Sărbătorile religioase se fac, dar participanți sunt doar cei care au reședința sau domiciliului în localitatea respectivă.”, a declarat Raed Arafat.

Decizia restricționării îi va afecta grav pe credincioși

Conform celor declarate, la Sfânta Parascheva vor avea voie doar credincioși din Iași, ceilalți, din restul țării nu vor avea voie să participe la procesiune. Cam același lucru, spun autoritățile, se va întâmpla și în perioada sărbătorilor de iarnă, Crăciun, Revelion, recomandarea fiind de a sta în localitatea de reședință.

„În urma votului CNSU, au fost stabilite următoarele aspecte:

Toate comitetele județene de situații de urgență se vor reuni de urgență. Se vor lua toate măsurile prevăzute în HG-uri pentru incidențele de 1,5 cazuri/mia de locuitori în ultimele 14 zile. Purtarea măștii în spații închise și deschise, în mod deosebit spații publice aglomerate. Carantinarea localităților care depășesc 3 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile. Interzicerea evenimentelor precum nunți și botezuri în localitățile cu peste 1,5 cazuri/mia de locuitori.”, a declarat Raed Arafat.