Pătlagina: cât de multe beneficii are o buruiană banală

de: cristian.george
09:02, 04 nov. 2021

 

Pătlagina este considerată o plantă banală care crește natural pe câmpuri sau pe marginea drumurilor. Totuși, această buruiană este considerată o plantă de leac, folosită din timpuri străvechi ca remediu natural.

Pătlagina este originară din Europa și din anumite părți ale Asiei, fiind utilizată și de nativii americani atunci când a apărut în acele zone, atât ca uz extern, cât și intern.

Pătlagina face parte din familia Plantago, o familie care cuprinde aproximativ 250 de specii și are denumirea științifică de Plantago major sau Plantago lanceolata. Această plantă se răspândește cu ușurință, fiind polenizată și de vânt.

În România, planta este cunoscută și sub denumirile populare de „Talpa omului” sau „Pâinea Cucului”, iar, în America, i se mai spune și „Piciorul Omului Alb” sau „Urma lui Whiteman” (poreclă provenită din urma faptului că planta a fost adusă în America pe tălpile europenilor).

Pătlagina – Proprietăți nutritive
Această plantă simplă este plină de vitamine. Frunzele sale conțin vitamina A și vitamina C în cantități mari, dar și tanin, un compus care ajută la reducerea inflamațiilor și combaterea infecțiilor.

Cei mai importanți compuși ai plantei sunt: glicozide iridoide (aucubina, catalpol) – 2-3%; mucilagiu, flavonoide (apigenina, luteolina) – 2-6,5%; taninuri – 6,5%; acid oleanilic; acizi vegetali; acid silicic – 1%; minerale (zinc, potasiu, fier); feniletanoid (acteozid); acid clorogenic; vitamine – A, C și K.

Planta a fost folosită din cele mai vechi timpuri pentru a trata tăierurile, arsurile, zgârieturile, dar și pentru a trata răcelile, afecțiunile digestive și gastrice.

Pătlagina are proprietăți antimicrobiene, antiinflamatoare și expectorante, datorită conținutului de mucilagii, taninuri și glicozide iridoide. De asemenea, frunzele plantei pot fi consumate și în stare proaspătă, având un conținut mare de fier, calciu, potasiu și vitaminele A, K, C și B.

Această plantă este folosită îndeosebi în cazul afecțiunilor respiratorii, datorită conținutului de mucilagii, un compus care protejează căile respiratorii și reduce iritațiile provocare de tuse seacă sau uscată.

De asemenea, conținutul de glicerină și pectină au un efect benefic asupra plămânilor, prin producerea unui mucus protector. În plus, ajută la întărirea sistemului imunitar.

Pătlagină are efecte calmante asupra pielii
Planta se poate aplica și local, oprind sângerarea și ajutând la vindecarea rănilor și a arsurilor. În plus, aceasta previne infecțiile datorită proprietăților antiseptice.

Datorită conținutului de alantoină, pătlagina poate calma pielea, fiind benefică în cazul arsurilor de soare și tratând acneea și rozaceea.

Unul dintre cele mai interesante beneficii ale pătlaginei la nivelul pielii este faptul că poate extrage veninul sau alte substanțe toxice din piele, cauzate de mușcăturile de șarpe sau înțepăturile de insecte.

Pătlagina poate trata diareea, gastrita și colita, datorită conținutului de mucilagii care absorb toxinele din intestin. Crampele abdominale și durerile de stomac pot fi tratate cu pătlagină, datorită conținutului de iridoizi și flavonoizi.

Planta se poate folosi în stare crudă, sau sub formă de ceaiuri, tincturi, siropuri sau creme.