Pasul Ghimes-Palanca, Carpatii Orientali
Pasul Ghimes-Palanca, Carpatii Orientali. O trecătoare mai puţin cunoscută din ţara noastră este Pasul Ghimes–Palanca (maghiara Gyimesi–szoros). Aceasta trecătoare este localizată în Carpaţii Orientali, la o altitudine de 684 m (720 m după alte surse). Ea se afla la la limita dintre Munţii Tarcaului (aflaţi la nord – est) şi Munţii Ciuculuilui (aflaţi la sud – vest).
Pasul Ghimes-Palanca, Carpatii Orientali. Punct de trecere intermediar
La sud – vest de trecătoare se găseşte vârful Ghimes (934 m), iar la nord – est de această Dealul Biliboc (1195 m).
În apropiere se gaseseste tot pe valea Trotusului spre sud-vest, Pasul Ghimes. Spre nord-vest se afla pasurile Fagului (Bukkhavas) şi Aranios.
Pasul este un punct de trecere intermediar între Depresiunea Ghimes şi Depresiunea Comăneşti, ambele aflate în Moldova.
Şoseaua care traversează pasul, DN12A, face legătura între localitatiile Ghimes şi Palanca. Paralele cu şoseaua, merge Magistrala de cale ferată 501.
Oportunităţi turistice
Cetatea Rákóczi (1780), situată pe vechea linia de demarcaţie a graniţei dintre Moldova şi Transilvania. Prinţul Bethlen Gábor a hotărât să construiască o cetate exact la graniţa cu Moldova, care era cunoscută sub numele de „Gyimes”. După numeroase cercetări făcute, s-a descoperit un document care atestă că cetatea „Gyimes” este cunoscută şi sub numele de „Ghemeş”.
Mormântul sublocotenentului erou Emil Rebreanu aflat în satul Palanca. Acest mormânt aminteşte că aici a fost executat pe 14 mai 1917 de către autorităţile militare Austro-Ungare fratele scriitorului Liviu Rebreanu.