Pastilele și ceaiurile pentru slăbit fac ravagii în rândul ieșenilor! Adina Rusu, nutriționist: „Peste 70 la sută dintre pacienții de la cabinet au încercat aceste metode. Mulți au ajuns la spital în stare gravă”

de: evelina.chitoroaga
04:00, 17 iul. 2020

Pastilele și ceaiurile pentru slăbit fac din ce în ce mai multe victime la Iași. Medicii trag un semnal de alarmă și avertizează că efectele adverse pot fi mai grave decât ne putem imagina. Zeci de ieșeni au ajuns la spital în stare gravă după ce au consumat produse neatestate, cumpărate de pe internet

Pastilele și ceaiurile pentru slăbit sunt din ce în ce mai cerute pe piață. Medicii și nutriționiștii spun că nu există o pastilă minune care să elimine kilogramele în plus. Mai mult decât atât, persoanele care își achiziționează astfel de produse ajung la medic sau la nutriționist abia după ce starea lor de sănătate este afectată de consumul nesupravegheat de pastile și ceaiuri laxative. Medicamentele pentru slăbit achiziționate de pe internet au o compoziție neverificată. Nutriționistul Adina Rusu spune că nu doar oamenii de rând fac aceste greșeli, ci și medicii și oamenii intelectuali.

Nutriționiștii spun că sunt și medici, și oameni intelectuali ieșeni care ajung la spital după ce utilizează produse pentru slăbit

Din dorința de a scăpa de kilogramele în plus fără efort, zeci de ieșeni își cumpără din farmacii sau de pe internet tratamente „miraculoase”. Pastilele și ceaiurile pentru slăbit, achiziționate fără prescripție medicală, reprezintă un real pericol, spun medicii.

„Statistic, aș putea spune că 60-70 la sută dintre pacienții care vin la cabinet spun că au consumat astfel de produse. Mulți dintre ei s-au confruntat și cu efecte adverse, fie din sfera gastro-enterologică, de exemplu greață, vărsături, fie din sfera neurologică, cu amețeli puternice. Ce este și mai surprinzător este că de multe ori cei care au riscat utilizând astfel de produse sunt intelectuali, unii chiar și cu studii din domeniul medical, altfel spus, oameni capabili să înțeleagă riscurile la care se expun. Dar, din dorința de a slăbi, mulți oameni sunt dispuși să încerce orice soluție care le promite slăbire rapidă”, spune Adina Rusu, nutriționist.

Adina Rusu, nutriționist: „Pentru a scăpa de senzația de foame cu pastile și ceaiuri pentru slăbit ne expunem la riscul unui infarct”

Nutriționistul ieșean Adina Rusu spune că multă vreme s-au comercializat suplimente care conțineau o substanță care creează dependență și care crește riscul de accidente cardio-vasculare. Dacă nu se prezentau la timp la spital, persoanele care consumau aceste suplimente erau la un pas de a face infarct.

„S-au comercializat o perioadă îndelungată suplimente alimentare care conțineau amfetamine, substanțe care dau dependență și care cresc riscul de accidente cardio-vasculare. Cu alte cuvinte, pentru a scăpa de senzația de foame cu pastile și ceaiuri pentru slăbit, ne expunem la riscul unui infarct. Până și suplimentele aparent inofensive pot avea efecte adverse. De exemplu, extractul de ceai verde poate da hepatotoxicitate, adică îmbolnăvirea ficatului, așa cum suplimentele pe bază de fibre pot cauza, dupa utilizare excesivă, constipație cronică. De asemenea, chiar și suplimentele comercializate legal pot avea efecte adverse”, mai spune Adina Rusu.

În Iași, agenții de vânzări, fără nicio pregătire medicală, vând produse pentru slăbit pe bandă rulantă

Suplimentele alimentare pentru slăbit nu pot fi consumate fără recomandarea unei persoane avizate, a unei persoane cu studii medicale. În Iași, agenții de vânzări, fără nicio pregătire specifică în domeniul medical, fac evaluări nutriționale și pun diagnostice nutriționale.

„Din păcate, cel puțin în România, agenții de vânzări, neavizați, fără niciun studiu în domeniu, fac evaluări nutriționale și pun diagnostice nutriționale. În multe cazuri sperie, induc panica, astfel încât să convingă potențialul client că are nevoie de suplimentele comercializate. Oamenii trebuie să înțeleagă că nu tot ce este natural este bun pentru sănătate și faptul că o substanță este extrasă din plante nu garantează că nu ne va face rău”, adaugă Adina Rusu.

Suplimentele alimentare de pe internet nu sunt verificate și au efecte adverse extrem de puternice

Multe dintre pastilele și ceaiurile pentru slăbit care se găsesc pe internet nu sunt verificate, iar efectele adverse se simt imediat. Aceste medicamente, așa cum spun specialiștii, nu sunt sigure pentru consum. Așa cum spune nutriționistul Adina Rusu, peste 60 la sută dintre pacienții care ajung la nutriționist au încercat mai întâi aceste metode acasă.

„Din dorința de a scăpa de povara kilogramelor în plus, foarte mulți oameni încearcă soluții extreme, cum ar fi pastilele sau suplimentele pentru slăbit. Din păcate, nu există o soluție magică pentru această problemă. Obezitatea este o afecțiune multifactorială, cu alte cuvinte o afecțiune cu mai multe potențiale cauze, fie că vorbim, de exemplu, despre factori genetici, sociali sau psihologici. Ar fi, practic, imposibil să fabricăm o astfel de pastilă care să se adreseze tuturor acestor cauze”, susține nutriționistul Adina Rusu.

Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „Acești pacienți ajung la spital cu simptome ca slăbiciune musculară, tulburări digestive și stare generală de rău”

La Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași ajung frecvent pacienți victime ale consumului de pastile și ceaiuri de slăbit. Din păcate, aceștia ascund acest lucru medicilor, iar specialiștii pot doar presupune motivul prezentării la o unitate medicală.

„Anul acesta nu am înregistrat cazuri cu pacienți care au suferit complicații în urma administrării pastilelor sau ceaiurilor pentru slăbit. E posibil ca mulți dintre ei să fi făcut acest lucru, dar nu au declarat. În general, acești pacienți ajung cu simptome ca slăbiciune musculară, tulburări digestive, stare generală de rău. Riscurile la care se supun sunt mari. Pot dezvolta diverse afecțiuni cardiace. Există medici care oferă consultații și pot prescrie medicamente, dacă e cazul. Substanțele neverificate din compoziția produselor pentru slăbit pot dezechilibra întregul organism. Nu se recomandă administrarea acestor produse fără recomandare medicală”, spune prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași.