Pastile de vomă. Mod de acțiune, când sunt recomandate și precauții legate de antivomitive

de: BZI.ro
09:52, 09 oct. 2023

Medicamentele antivomitive sunt folosite pentru a trata greața și vărsăturile. Aceste două simptome sunt foarte comune și pot fi cauzate de numeroase afecțiuni diferite, terapii, proceduri și medicamente (cum ar fi opioidele). Deși vărsăturile sunt considerate un reflex de protecție al organismului pentru a elimina substanțele toxice din stomac și intestine, adesea sunt necesare pastille de vomă pentru a suprima vărsăturile, mai ales în cazul deshidratării severe.

Modul de acțiune și efectele secundare ale pastilelor de vomă

Medicamentele antivomitive (antiemetice) acționează asupra căilor nervoase implicate în vărsături, prin blocarea anumitor receptori care răspund la moleculele neurotransmițătorilor, cum ar fi serotonină, dopamină și histamină. Majoritatea acestor receptori sunt centrali și se găsesc în centrul vomei din trunchiul cerebral, în timp ce receptori periferici se găsesc în nervul vag. Atunci când tractul gastrointestinal simte o amenințare, acesta trimite informații către receptorii periferici, care la rândul lor transmit informația către receptorii din centrul vomei. Drept răspuns, centrul vomei declanșează greața și vărsăturile prin stimularea tractului gastrointestinal, a mușchilor abdominali și a diafragmei.

Medicamentele antiemetice sunt în general bine tolerate, dar pot avea efecte secundare potențiale, cum ar fi constipația sau diareea, durerile de cap, oboseala, moleșeala, amețelile, senzația de leșin, vedere încețoșată, gură uscată sau fotosensibilitate. Consultarea medicului de familie înainte de a lua medicamente este vitală, mai ales dacă se iau și alte medicamente în același timp, din cauza posibilelor efecte aditive. Medicamentele antivomitive sunt luate pentru a trata greața și vărsăturile și pot fi administrate sub formă de tablete, sublinguale, soluții orale, supozitoare, plasturi transdermici sau injecții intravenoase. Greața și vărsăturile pot fi simptome ale diferitelor afecțiuni, cum ar fi răul de mișcare, iritația abdominală superioară, intoxicația alimentară și gastroenterita.

Pentru ce sunt utilizate și ce este recomandat în caz de vertij

Greața și vărsăturile sunt, de asemenea, efecte secundare comune ale multor medicamente, inclusiv a analgezicelor cu opioide, a anestezicelor (greață postoperatorie) și a chimioterapiei pentru tratamentul cancerului. În cele din urmă, greața și vărsăturile sunt adesea experimentate în cazul grețurilor matinale din timpul sarcinii sau în cazul hiperemezei gravidice, care este o formă extremă de greață matinală, inclusiv vărsături severe. Cu toate acestea, medicamentele antiemetice nu ar trebui luate în timpul sarcinii fără a consulta mai întâi medicul de familie, care le poate prescrie doar după ce a evaluat riscurile și beneficiile. Dintre toate medicamentele indicate pentru vărsături, este dificil să se aleagă cel mai eficient. Medicamentul ar trebui ales corespunzător de către un profesionist în funcție de situație și de persoana care are nevoie de el, luând în considerare cauza subiacentă, gravitatea cazului și posibilele efecte secundare.

Vertijul este o iluzie a mișcării, adesea însoțită de dureri de cap, greață și vărsături. Cel mai des, antagonistele receptorilor H1 din clasa antihistaminicelor, precum loratadina, pot fi prescrise. În orice caz, medicamentul potrivit pentru fiecare persoană este ales după o evaluare atentă de către un profesionist.

Pastilele de vomă sunt medicamente menite să prevină sau să trateze greața și vărsăturile, care sunt simptome comune ce pot fi legate de numeroase cauze diferite. De exemplu, răul de mișcare, gastroenterita și efectele secundare ale altor tratamente pot duce frecvent la grețuri. Există multe clase de medicamente antiemetice, așa că acestea ar trebui prescrise sau recomandate corespunzător de către un medic, luând în considerare persoana care are nevoie de ele, cauza subiacentă, gravitatea cazului și posibilele efecte secundare. Efectele secundare posibile ale pastilelor de vomă includ dureri de cap, oboseală, amețeli, gură uscată și modificări ale tranzitului intestinal. Alegerea medicamentului antiemetic potrivit ar trebui făcută cu atenție, luând în considerare gravitatea și cauza simptomelor, precum și orice boli subiacente sau medicamente luate de persoană.