Pastile cu iod pentru radiații. În ce situații acestea trebuie administrate și principalele metode de protecție în caz de explozie

de: BZI.ro
10:49, 16 mai 2023

Multe persoane sunt interesate de faptul dacă administrarea de pastile cu iod pentru radiații este eficientă. Mulți oameni se întreabă acum cum să se protejeze acasă de radiații și ce remedii împotriva sunt disponibile la farmacie.

Profilactica cu iod în cazul expunerii la radiații se limitează, de obicei, la administrarea de medicamente radioprotectoare, care sunt disponibile la farmacie. Adesea, scopul principal al acestora este tratamentul și prevenirea tulburărilor tiroidiene, dar au și un efect de protecție. Profilaxia cu iod pentru radioprotecție presupune administrarea de preparate de iod, în special iodură de potasiu în comprimate de 125 mg.

Pastile cu iod pentru radiații. Care este principala măsură de protecție într-o situație extremă?

Trebuie să știi că pastilele cu iod afectează în primul rând glanda tiroidă și sinteza hormonilor săi. Cu toate acestea, dacă iodura de potasiu este administrată în timpul iradierii, aceasta va împiedica glanda tiroidă să absoarbă izotopi instabili de iod care reprezintă un pericol pentru oameni în timpul descompunerii lor.

Este important să luați pastila la timp. Luarea acesteia prea devreme sau prea târziu slăbește efectul protector al acesteia. Serviciile de urgență emit un avertisment de pericol dacă oamenii trebuie să se adăpostească în casă sau să ia pastile cu iod.

În caz de pericol de radiații, prima măsură de protecție este adăpostirea în interior, care este cea mai eficientă modalitate de a reduce doza de radiații. Administrarea de pastile de iod este o măsură secundară de susținere a organismului. Aceasta este recomandată persoanelor sub 40 de ani, precum și femeilor însărcinate și celor care alăptează.

Principala măsură de protecție împotriva radiațiilor este, prin urmare, să vă adăpostiți într-o încăpere. Iodul din pastile protejează doar glanda tiroidă și nu reduce expunerea la alte radiații. Dacă vă adăpostiți în interior, cantitatea de substanțe radioactive care intră în corpul dumneavoastră prin aerul inhalat este semnificativ redusă. De asemenea, se reduce doza la nivelul glandei tiroide. Administrarea comprimatelor de iod este o măsură de protecție în plus față de cea principală: adăpostirea în interior.

De ce persoanele peste 40 de ani nu ar trebui să administreze comprimate cu iod? Părerile specialiștilor

Este bine să știți că pastilele de iod sunt disponibile și sub formă de supliment alimentar. Cu toate acestea, această formă de preparat conține mult mai puțin iod decât pastilele speciale, astfel încât suplimentele alimentare nu sunt potrivite pentru a fi utilizate în caz de pericol de radiații.

Pentru a proteja glanda tiroidă de radionuclizii de iod, persoanelor care locuiesc în apropierea unei centrale nucleare li se recomandă să ia o pastilă de iodură de potasiu cu 1-48 de ore înainte sau imediat după expunerea preconizată. Doza pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între doi și 40 de ani, inclusiv femeile însărcinate și cele care alăptează, este de 125 mg, ceea ce reprezintă un comprimat.

În unele cazuri, oamenii pot fi expuși la iod radioactiv timp îndelungat. Dacă se întâmplă acest lucru, oficialii din domeniul sănătății sau al salvării vă pot recomanda să luați o doză de KI (iodură de potasiu) la fiecare 24 de ore, timp de câteva zile.

Persoanele cu vârsta de peste 40 de ani nu trebuie să ia pastile cu iod pentru radiații, deoarece la această vârstă glanda tiroidă nu mai stochează iod radioactiv. Prin urmare, administrarea acesteia poate face mai mult rău decât bine. Persoanele cu o tiroidă complet îndepărtată nu ar trebui să ia acest medicament.