Paște 2024. Cât va costa un kilogram de carne de miel în fermele și magazinele din Iași
Un kilogram de carne de miel se vinde mai scump anul acesta, în Iași, comparativ cu 2023. Crescătorii de ovine spun că prețurile sunt mai mari pentru că și cheltuielile s-au majorat. Fermierii estimează că un kilogram nu va fi mai puțin de 25 de lei pentru arabi și 45-50 de lei pentru cei care vin și cumpără direct din fermă
Site-urile cu anunțuri de vânzare a cărnii de miel sunt pline în această perioadă, deși până la Paște mai sunt aproape două luni. Crescătorii din Iași spun că, deși anul acesta au scumpit carnea de miel, au mai multe cereri ca în 2023.
„Noi am vândut și anul trecut. Nu am rămas cu niciun miel. Am avut 50 de bucăți. Anul acesta, imediat după ce am postat anunțul, acum vreo săptămână, deja avem jumătate din listă ocupată. Noi vindem mai scump pentru că au crescut cheltuielile. E 50 de lei kilogramul de miel. Mieii vor avea greutatea potrivită, totul este sub control”, susține Mircea, un crescător din județul Iași.
Fermierii mai spun că au mărit prețurile pentru că se confruntă cu lipsa ciobanilor.
„Noi muncim de dimineață până seara pentru că nu găsim ciobani. Nu mai vrea nimeni să vină, să aibă grijă de animale. Am avut un om, a stat o lună, îl plăteam cu 3.000 de lei, mâncare, cazare, țigări, băutură. Nu mai vrea nimeni să muncească”, susține Florin Vaman, fermier din comuna Sinești, Iași.
Un kilogram de carne de miel, în fermele și magazinele din Iași, se vinde mai scump în 2024
Prețurile vor crește cu cel puțin 15 la sută față de cele practicate în anul precedent. Astfel, clienții arabi, care vin cu TIR-urile și iau miei, vor plăti 25 de lei pe kilogram, iar cei care vin la poarta fermei vor achita între 45 și 50 de lei pe kg.
„Noi vindem vreo 200 de capete la arabi și mai aveam vreo 100 pentru cei care vin la poarta fermei, să cumpere de la noi. În ultimii ani, așa vindem cel mai bine, nu mergem la piață. Oamenii de la piață nu sunt producători, sunt samsari și nu poți concura cu prețurile lor. De aceea oamenii, uneori, spun că e foarte scump, pentru că samsarii strică piața. Noi vindem cu prețuri făcute după ce am tras linie la cheltuieli și ne mai rămâne și nouă ceva. Nu ne îmbogățim pentru că, acum, din oierit nu se mai câștigă atât de bine. În magazine vor fi prețuri duble”, spune un alt crescător din Iași.
Carnea de miel s-a vândut scump în anul 2024.
Programul „Lâna” continuă și anul acesta
O fabrică de prelucrare a lânii va fi construită în România, iar fermierii speră că vor obține prețuri bune pentru lână. Mai mult, anul acesta se va derula programul „Lâna”, iar cei care vor să se înscrie pot obține 2 lei pe kilogram. Programul a debutat în 2018, dar a avut câteva probleme. Crescătorii de ovine din Iași și-au pus speranța în acesta, însă nu au fost mulțumiți de cum s-a derulat și au cerut modificări. Aceștia primeau puțini bani pentru un kilogram de lână și erau nevoiți să o ducă la centre de colectare, aflate la distanțe mari.
De aceea interesul din partea crescătorilor a scăzut anual. Astfel, un kilogram de carne de miel se vinde mai scump anul acesta, în Iași, comparativ cu 2023.