Păstăi prăjite. Două moduri delicioase de a prepara această legumă

de: BZI.ro
13:00, 13 nov. 2023

Fasolea verde se remarcă prin numeroasele beneficii pe care le aduce organismului. Această legumă are un conținut bogat de proteine și fibre, furnizând o sursă esențială de substanțe nutritive. De asemenea, fasolea verde conține o gamă variată de vitamine, inclusiv vitamina A, provitamina A (beta caroten), vitamine din complexul B, vitamina C și vitamina K. În plus, este o sursă importantă de minerale precum calciu, fier, potasiu, magneziu, cupru și chiar fosfor. Nu trebuie uitat nici conținutul de acizi grași omega-3, care adaugă un plus de valoare nutrițională fasolei verzi. Consumul regulat al acestei legume aduce numeroase beneficii pentru sănătate. Vă prezentăm două moduri delicioase de a prepara păstăi prăjite.

Păstăi prăjite cu roșii și usturoi

Această rețetă vă va aminti de gusturile autentice din bucătăria bunicilor noastre, unde ingrediente simple și legume proaspete din grădină erau vedetele. Mâncărurile bunicelor erau simple, fără multe condimente, dar bogate în aromele ierburilor aromatice din grădină. Cartofii, fasolea și varza erau ingredientele de bază în bucătăria bucovineană. Iar vara, păstăi prăjite sau cu smântână făceau parte din meniu. După o zi obositoare petrecută alergând pe dealuri, un castron de păstăi prăjite cu mămăligă și o cană de moare erau devorate cu nesaț de către toată familia.

Pentru 4 porții de păstăi prăjite aveți nevoie de 800g păstăi, 400g roșii, 1 morcov, 1 ceapă, 6 căței de usturoi, 50ml ulei, sare, 1 legătură de pătrunjel verde. Păstăile se curăță, îndepărtând capetele și se spală sub jet de apă. Legumele se curăță, se spală și se toacă, cu excepția morcovului care se dă prin răzătoare. Într-o oală mare, se adaugă 2 litri de apă cu sare și se pune la foc. Când apa începe să clocotească, se adaugă păstăile. Focul trebuie să fie moderat, iar păstăile vor fierbe aproximativ 20 de minute. Timpul de fierbere depinde de tipul păstăilor. Dacă sunt tinere, vor fi gata mai repede, în timp ce păstăile mai bătrâne vor necesita mai mult timp.

Într-o tigaie, încingeți uleiul. Când acesta este bine încins, adăugați ceapa și amestecați. După 1-2 minute, adăugați morcovul ras, usturoiul și roșiile. Amestecați și lăsați la foc mic timp de 5-7 minute. Gustați și potriviți cu sare și piper. La final, adăugați pătrunjelul tocat. Adăugați păstăile fierte și scurse peste amestecul din tigaie. Dacă doriți să obțineți un sos mai lichid, puteți adăuga puțînă apă din oala în care au fiert păstăile. Lăsați-le pe foc pentru câteva minute și apoi sunt gata. Asigurați-vă că amestecați ușor pentru a le păstra forma intactă. Serviți păstăile prăjite cu roșii și usturoi cât sunt calde, alături de mămăligă sau pâine proaspătă. Această rețetă aduce bucuria verii în farfurie și vă duce cu gândul la tradițiile autentice ale bucătăriei românești.

Pakoras de fasole verde. Un aperitiv crocant și delicios

Vă prezentăm o rețetă inedită, dar extrem de delicioasă, și anume pakoras de fasole verde. Pakora este un preparat cu specifc indian și pakistanez. Această rețetă poate fi făcută cu orice soi de fasole verde proaspătă, ceea ce o face o alegere perfectă pentru un aperitiv ușor. Chiar dacă este prăjita, fasolea verde preparată astfel nu absoarbe mult ulei, rezultând păstăi crocante acoperite cu un amestec delicios de făînă de naut și condimente. Este o rețetă simplă și ușor de preparat.

Pentru 3 porții aveți nevoie de 1 mână de fasole verde proaspătă, 3 linguri de besan (făină de naut), o jumătate linguriță de sare, o jumătate de linguriță de turmeric, o linguriță de coriandru măcinat (pudră de coriandru), o linguriță de Kitchen King Masala sau oricare altă masala preferată, o ceșcuță de apă, lei pentru prăjit în baie de ulei.

Tăiați capetele fasolei și spălați-o bine. Scurgeți excesul de apă. Dacă fasolea are mai mult de 10 cm, tăiați-o în bucăți mai mici. Într-un bol, amestecați făina de năut, sarea, turmericul, coriandrul măcinat și masala. Adăugați apă treptat până obțineți o pastă grosuță. Trebuie să curgă, dar să fie suficient de densă pentru a acoperi bine fasolea. Încingeți uleiul într-o tigaie adâncă. Când este bine încins, luați câte o fasole și treceți-o prin amestecul de besan. Scurgeți excesul și puneți-o ușor în uleiul fierbinte. Repetați acest proces pentru toate bucățile de fasole, având grijă să nu aglomerați tigaia pentru a permite ca pakoras să se prăjească uniform. Prăjiți pakoras timp de aproximativ 2 minute sau până devin aurii. Scoateți-le și așezați-le pe șervețele de hârtie pentru a elimina excesul de ulei. Pakoras de fasole verde sunt delicioase, fie că le serviți calde sau reci.