Pastă de măsline cu anșoa și capere. Adaug-o în salate sau omletă, pentru un plus de savoare!
Această rețetă simplă de pastă de măsline cu anșoa și capere este un aperitiv rapid, gata în 10 minute, ce poate fi folosit ca sos pentru sandvișuri sau pizza, și este foaret ușor de făcută în casă. Pentru această specialitate mediteraneană se poate utiliza orice varietate de măsline sărate.
Pasta de măsline cu anșoa și capere
Dacă îți plac măslinele, vei adora gustul sărat și aromat al acestei paste. Este foarte gustoasă așa simplă, unsă pe pâine proaspătă, pe felii de baghetă prăjită, sau orice pâine cu un gust neutru, care nu concurează cu cel al pastei.
Este perfectă pentru a fi integrată ca parte a unui platou mezze (un platou de aperitive mediteraneene). Adaugă legume proaspete, măsline, nuci și chipsuri, iar apoi completează cu pastă de humus sau vinete coapte pentru un festin mediteranean pe cinste!
Dar există și alte moduri de a servi pasta de măsline. Încearcă să o pui pe pizza sau să o întinzi pe un sandviș. Pune-o peste ouă fierte tari, pentru o gustare rapidă, sau pe omleta de la micul dejun! De asemenea, poți adăuga câteva lingurițe într-o salată de vară, pentru a o face mult mai gustoasă.
Vei avea nevoie de 1 1/2 căni de măsline fără sâmburi, bine scurse, 1 linguriță pastă de anșoa sau 2 fileuri de anșoa, tocate mărunt, 3 linguri capere, 1 1/2 linguri pătrunjel tocat grosier, 3 căței de usturoi (proaspăt sau copt), suc de lămâie proaspăt de la 2 lămâi, sare și piper proaspăt măcinat și 1/4 cană ulei de măsline. Din aceste cantități puteți obține aproximativ 3 căni de pastă de măsline în total, suficient pentru 6 porții de 1/2 cană.
Sfaturi și mod de preparare
Adaugă măslinele, anșoa, caperele, pătrunjelul, usturoiul, sucul de lămâie și 1/4 linguriță piper într-un rorbot de bucătărie și pulsează de 2-3 ori până sunt tocate grosier. Adaugă uleiul de măsline și mai pulsează de câteva ori până când se formează o pastă (nu trebuie să fie complet fină). Asezonează după gust cu sare și piper și servește la temperatura camerei.
Caută măsline bune care au fost conservate în saramură. Măslinele Kalamata și Lucques sunt ideale, dar și cele Picholines și Nicoise sunt, de asemenea, alegeri excelente. Poți folosi o singură varietate de măsline sau o combinație de câteva dintre favoritele tale.
Peștișorii anșoa adaugă o aromă fantastică și îmbietoare multor feluri de mâncare. Cu toate acestea, poți folosi și pastă de anșoa gata preparată. Caperele în saramură sau în sare sunt cele mai potrivite pentru această rețetă. Cele conservate în sare au un profil mai delicat, dar și cele în saramura pot fi utilizate. Dacă uiți să le clătești, totuși, aroma poate deveni copleșitoare.
Coacerea usturoiului este opțională. Pentru a coace usturoiul, preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Taie partea de sus a unei căpățâni de usturoi astfel încât cățeii să fie expuși. Așază bulbul pe o bucată de folie de aluminiu suficient de mare pentru a-l împacheta. Mai întâi, acoperă cățeii expuși cu ulei de măsline, iar apoi împachetează-l strâns în folie. Coace timp de 45-60 de minute sau până când cuțitul pătrunde cu ușurință în mijlocul bulbului. Pasta de măsline rămasă poate fi păstrată acoperită în frigider timp de până la 4 zile.