Pasca cu ciocolată și smântână: Desertul de pe mesele românilor

de: BZI.ro
13:34, 12 ian. 2022

Pasca cu ciocolată și smântână este cel mai întâlnit desert de pe mesele creștinilor la sărbătorile pascale. Pasca este gătită în Sâmbăta din înaintea Învierii și este sub diferite forme și rețete după placul și gustul fiecăruia. 

Pasca este numită de către preoți ca și icoană alimentară, pasca cu ciocolată și smântână, cu aluat fraged și pufos, sau cu aluat de pandișpan este adusă drept ofrandă și simbolizează romisiunea învierii trupurilor şi a vieţii veşnice.

Pasca cu ciocolată și smântână: Rețeta unui desert simplu și rapid 

Această rețetă de pască cu ciocolată și smântână este des întâlnită și gătită de gospodine, este asemănată cu o tartă de ciocolată prin textura ei fină și plăcută. În realizarea unui astfel de desert cântărirea ingredientelor și atenția la detalii sunt elemente care nu trebuie neglijate. Avem nevoie pentru blat de 200 g smântână, 75 g zahăr, 25 g cacao, 25 g unt, o linguriță de bicarbonat, 250 g făină și sare, iar pentru compoziție se recomandă  250 g smântână (peste 30% grăsime), 125 g ciocolată (peste 50% cacao), un ou și ornamente de decor. 

Smântâna pentru blat se amestecă cu zahărul și sarea, se adaugă untul moale, făina și bicarbonatul. Se amestecă fie cu o paletă de silicon sau cu o lingură de lemn, fie cu un mixer la viteză mică. În funcție de gustul preferat, se adaugă cacaoa în ploaie și se amestecă ușor, de jos în sus. În acest mod de a combina ingredientele blatul rămâne pufos și moale. 

Se pregătește cuptorul pentru coacere și se preîncălzește la 160 de grade. Se utilizează pentru această rețetă o formă de copt rotundă, de preferat cu diametrul de 26 cm. Aluatul se așează în tava bine unsă cu ulei și făină. Nu este recomandată hârtia de copt pentru a nu face cute aluatului, acesta să fie cât mai uniform și mai plăcut la vedere. Se pune aluatul și se întinde ușor cu mâna, iar cu ajutorul unei furculițe se înțeapă coca pentru a se evita umflarea lui. 

Compoziția umpluturii trebuie să fie cremoasă, iar secretul stă în încălzirea smântânii la bain-marie. Se pune o oală la fiert, iar când apa ajunge la punctul de fierbere se adaugă bolul cu smântâna. Se amestecă ușor, de jos în sus până se crează o pastă peste care se pune ciocolata ruptă în bucăți mici. Se amestecă cu un tel până la dizolvarea bucăților de ciocolată până se topește complet. Se adaugă un ou bine bătut în prealabil. 

După 15 minute în care blatul a stat la copt, se scoate, se lasă la răcit și se toarnă crema uniform. Se lasă în cuptor la 180 de grade timp de 40 – 45 de minute și se încearcă cu o scobitoare pentru a vedea consistența. Când timpul de coacere a expirat, se scoate tava și se lasă la răcit. 

Se servește rece cu un pahar de lapte cald lângă. 

Pasca în simbolistica creștinismului 

Mesele de Paști sunt bogate în bucate atent selecționate și preparate, dar și în simboluri și legende ce definesc această sărbătoare a creștinilor. Oăle roșii, pasca sau lumina sfintei Învieri sunt elemente ce stau la baza culturii creștinilor și a sărbătorilor pascale. 

Pasca este numită de către preoți ca și icoană alimentară, pasca cu ciocolată și smântână, cu aluat fraged și pufos, sau cu aluat de pandișpan este adusă drept ofrandă și simbolizează romisiunea învierii trupurilor şi a vieţii veşnice. Dusă la Biserică pentru a fi sfințită, pasca, în trecut se credea că are puteri miraculoase. Vindeca boli și suferințe. 

Oul a fost asociat cu renașterea, cu începuturile, apoi cu Învierea Domnului. La începuturi, culoarea roşie făcea referire la sângele pe care Mântuitorul l-a vărsat pentru omenire, viaţa şi jertfa făcută de Hristos pe Cruce. Mielul sau oaia întruchipează animalul de sacrificiu, inocenţa, blândeţea şi puritatea. Lumânarea aprinsă este semn al luminii în toate culturile, simbolizează o viaţă dedicată iubirii unice, iar topirea sugerează suferința și sacrificiul.

Pasca cu ciocolată și smântână este cel mai întâlnit desert de pe mesele creștinilor la sărbătorile pascale