Pas important pentru organizarea serviciului de transport public local. Sunt vizate 17 comune din apropierea Iașului
În cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local Iași de miercuri, 14 septembrie 2022, au fost supuse la vot trei proiecte de hotărâre care au fost aprobate în unanimitate. Consilierii locali au votat mandatarea Asociației Metropolitane de Transport Public Iași (AMTPI) pentru încheierea contractului de delegare a gestiunii serviciului de transport public local, aprobarea implementării proiectului „Construirea de insule ecologice digitalizate, în Municipiul Iași”, în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C3/S/I.1B și acordarea titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași lui Constantin Chiriac
Consilierii locali ieșeni au votat în unanimitate mandatarea Asociației Metropolitane de Transport Public Iași pentru încheierea contractului de delegare a gestiunii serviciului de transport public local.
„Proiectul se referă la operaționalizarea zonei metropolitatene de transport public Iași. Este nevoie să își primească acreditările de la autoritatile naționale, ANRSC, în cauza noastră, intrăm și noi parteneri, acceptăm statutul, ne-am luat un drept de veto, să spunem, în sensul că orice modificare a planului de transport și orice modificare care vizează compania de transport public este atributul exclusiv al MunicipiuluI Iași să aprobe acest lucru”, a spus primarul Iașului, Mihai Chirica.
Veste bună pentru locuitorii comunelor din jurul Iașului: Cine se ocupă de organizarea serviciului de transport public local
Conform actului constitutiv și statutului aprobat prin HCL nr. 260/2020, AMPTI este o asociație de dezvoltare intercomunitară care are scopul înființării, organizării, reglementării, exploatării, monitorizării și gestionării în comun a serviciului de transport public pe raza de competență a 17 unități administrativ teritoriale membre, respectiv: municipiul lași, comunele Aroneanu, Bârnova, Ciurea, Comama, Holboca, Lețcani, Miroslava, Popricani, Rediu, Schitu Duca, Tomești, Țuțora, Ungheni, Valea Lupului și Victoria.
Pentru îndeplinirea scopului aprobat și pentru posibilitatea îndeplinirii atribuțiilor din domeniul serviciului de transport public, conform obligației prevăzute la art. 16, alin. 7 din Legea nr. 92/2007, AMTPI a înființat compartimentul Autoritate de autorizare cu atribuții specifice legislației în vigoare din domeniul transportului public.
Colectarea deșeurilor, mai eficientă cu ajutorul a 275 de insule ecologice digitalizate
Municipiul Iași va putea achiziționa 275 de insule ecologice digitalizate prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Astfel, Iașul va avea ansambluri de containere digitalizate pentru colectarea separată de deșeuri menajere, 225 vor fi supraterane și 50 subterane. Valoare totală este de circa 13 milioane de euro.
Categoria de containere supraterane va fi alcătuiră din 5 containere individuale care vor putea fi golite în partea inferioară. Acestea vor avea capacități pentru cele cinci fracții: biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic și metal, hârtie și carton. Cât despre containerele subterane, acestea vor fi golite prin pareta superioară.
Proiectul prevede 275 de insule ecologice, însă 50 vor fi subterane, iar restul de 225 vor fi supraterane. Cele din urmă vor fi amplasate în 10 centre importante ale orașului: Zona Centrală, Zona Păcurari – Canta, Zona Sărărie – Copou. De asemenea, vor fi amplasate containere și în Zona Moara de Vânt – C. A. Rosetti – Tătăraşi, în Zona Tudor Vladimirescu – Metalurgiei – Tătăraşi și Zona Nicolina II – Bularga – Socola. Dar și în Zona Nicolina I – CUG – laşi – Voineşti – Hlincea, Zona Galata, Zona Alexandru – Dacia și Zona Bucium.
În ceea ce privește mandatarea Asociației Metropolitane de Transport Public, aceasta trebuie să își primească acreditările de la ANRSC, după care, va urma modernizarea transportului public ieșean. Cât despre containerele digitalizate, municipalitatea estimează că achizițiile insulelor ecologice vor fi finalizate până la sfârșitul anului viitor.