Particulele emise în timpul vorbirii răspândesc coronavirusul mai repede decât cele rezultate din tuse, arată noi cercetări

de: BZI.ro
11:57, 20 ian. 2021

Discuția cu un prieten infectat cu coronavirus ar putea fi la fel de periculoasă ca tusea în apropierea lui, datorită particulelor persistente, au sugerat noi cercetări.

Covid-19 poate fi răspândit prin mai multe căi, inclusiv picături care conțin virusul emise atunci când o persoană infectată respiră, vorbește sau tușește – un factor care, spun experții, ar putea explica de ce Covid pare să se răspândească mai ușor în interior.

În timp ce picăturile mari cad pe pământ pe distanțe scurte, picăturile minuscule cunoscute sub numele de aerosoli pot transporta virusul pe distanțe mai mari de doi metri, persistand, informeaza The Guardian.

Experții au dezvoltat modele pentru a explora riscul pe care îl prezintă picăturile mari și aerosolii și pentru a identifica modalități de diminuare a acestuia. Rezultatele lor sugerează că durează doar câteva secunde pentru ca particulele expulzate să călătorească peste doi metri.

„Aveți nevoie de măști, aveți nevoie de distanțare și aveți nevoie de o ventilație bună în încăperi, astfel încât aceste particule să nu se acumuleze într-un spațiu închis și să fie îndepărtate în siguranță”, a susținut prof. Pedro Magalhães de Oliveira, expert în mecanica fluidelor la Universitatea din Cambridge și coautor al cercetării.

In revista Proceedings of the Royal Society A, de Oliveira și colegii au raportat modul în care au construit modele care iau în considerare dimensiunea picăturilor emise de indivizii infectați atunci când vorbesc sau tusesc, precum și alti factori, inclusiv structura picăturilor și timpul necesar pentru a se așeza pe diferite suprafețe.

Echipa a analizat, de asemenea, riscul de infecție, luând în considerare încărcătura virală a indivizilor cu Covid și doza estimată necesară pentru a provoca o infecție – aceasta din urmă s-a bazat pe studii asupra unui coronavirus diferit.

Distanța de 2 metri nu este suficientă dacă nu este purtata masca de protecție

Echipa a concluzionat că nu este sigur să stai fără mască lângă o persoană infectată care vorbește sau tușește, chiar dacă se află la doi metri de tine, deoarece ambele situații prezintă un risc ridicat de infecție.

Cercetatorii adaugă că, la o oră după ce o persoană infectată a vorbit timp de 30 de secunde, aerosolul total rămas conține mult mai multă masă virală decât după o tuse – adăugând că, în spații mici și fără ventilație, acest lucru ar putea fi suficient pentru a infecta.

„Vorbirea este o problemă foarte importantă atunci când vine vorba despre transmiterea virusului și care trebuie luată în considerare, deoarece produce particule mult mai fine decât tusea, iar aceste particule, sau aerosoli, pot persista timp de cel puțin o oră în cantități care sunt suficiente pentru a provoca boala”, a spus de Oliveira.

Dacă oamenii fac Covid, a spus el, depinde de cantitatea de aerosoli în care respiră – ceea ce este influențat de diversi factori, inclusiv dacă sunt purtate măști, dacă situația este în interior, nivelurile de ventilație și distanța dintre persoanele implicate.

Cercetătorii au realizat un soft care calculeaza riscul de infecție

Echipa a dezvoltat si un calculator online, numit Airborne.cam, pentru ca utilizatorii să își exploreze riscul de a se infecta în interior numai prin particulele din aer.

Potrivit instrumentului, petrecerea unei ore într-un magazin de 250 m pătrați, care se presupune că are o capacitate de 50 de persoane și ventilație corespunzătoare, are ca rezultat o persoană cu cu aproximativ 8% șase estimate de a se infecta cu coronavirus, presupunând că că cinci persoane infectate în magazin și nimeni nu poartă mască.

Dacă ventilația este îmbunătățită, astfel încât aerul este reînnoit de cinci ori pe oră, mai degrabă decât de trei ori, acest risc poate fi redus la sub 2%; o picătură similară poate fi obținută dacă toată lumea poartă măști de față cu trei straturi.

Deși riscurile infecției sunt doar estimări teoretice și nu sunt specifice noii variante de coronavirus din Marea Britanie, echipa a spus că instrumentul poate ajuta utilizatorii să exploreze modalități de a rămâne în siguranță în diferite scenarii.

„Ideea nu este de a obține cifre de risc absolute din instrument, ci de a le utiliza pentru a vedea cum impactul strategiilor de atenuare asupra riscului de infecție poate fi folosit pentru a clasifica aceste strategii, de exemplu”, a spus de Oliveira.

Prof. Catherine Noakes, membru al Grupului științific consultativ pentru situații de urgență și expert în infecții în aer la Universitatea din Leeds, a salutat studiul, dar a avertizat că rezultatele se bazează pe o serie de ipoteze.

„Este probabil ca rezultatele să reprezinte scenarii realiste în cel mai rău caz, deoarece modelul folosește o sarcină virală destul de mare ca una dintre ipoteze, iar aceasta are o influență semnificativă asupra riscului care este prevăzut”, a spus ea, adăugând că sarcina virală variază între oameni și pe parcursul evoluției bolii.