Parteneriat strategic între școli, găzduit de Colegiul Național Iași

de: Valentin Hutanu
04:00, 02 dec. 2019

Până pe 7 decembrie 2019, Colegiul Național Iași găzduiește prima întâlnire a unui proiect Erasmus+ . Acesta este de parteneriat strategic între școli. Are tema „Teaching European History and the Holocaust Can PromoteSocial Inclusion and Non-Discrimination in Classroom”. El este coordonat de profesorul Mihaela Țurcănașu. Obiectivul principal al proiectului este dezvoltarea dialogului intercultural, ca principiu democratic. Asta în scopul descurajării discriminării prin cunoașterea efectelor Holocaustului, capitol dramatic din istoria contemporană.

Reuniune de impact european

Programul proiectului, ce se va desfășura pe parcursul a doi ani (septembrie 2019 – august 2021), este unul complex. El implică activități realizate prin colaborarea tuturor școlilor participante în proiect. Este vorba de: Colegiul Național din Iași, Stadtteilschule Poppenbüttel din Hamburg (Germania), Evening High School din Patras (Grecia). Sunt incluse și Ady Endre – Bay Zoltán Gimnázium és Kollégium din Sarkad (Ungaria), Instituto Tecnico Economico Statale Jacomo Barozzi din Modena (Italia).

„Programul a debutat pe 1 decembrie 2019 cu primirea a 32 de profesori și elevi din școlile partenere. Va continua pe tot parcursul săptămânii acesteia. Astăzi, pe 2 decembrie, elevii Colegiului Național vor oferi invitaților posibilitatea de a afla informații despre semnificația Zilei Naționale. Vor prezenta istoria orașului prin vizitarea centrului istoric și a Colegiului Național, cea mai veche instituție a învățământului ieșean. Ulterior, tinerii participanți își vor prezenta țara, orașul, instituția de învățământ din care provin și stadiul de implementare al proiectului”, arată cadrul didactic Țurcănașu.

Invitații vor fi prezenți în cadrul comunității evreiești

Pe 3 decembrie, invitații vor fi prezenți în cadrul comunității evreiești din Iași. Aici le vor fi prezentate tradițiile și obiceiurile specifice, vor vizita Sinagoga și vor realiza Traseul „Iașul evreiesc”. Pe 3 decembrie se va desfășura Simpozionul „Iași – oraș al diversității etnice și culturale”. În cea de a treia zi (pe 4 decembrie), elevii vor petrece cea mai mare parte a timpului în cadrul work-shop-urilor de dramatizare. Cu acest prilej, ei vor realiza o piesă de teatru, pornind de la”Jurnalul Annei Frank”. Pe 5 decembrie, la ora 12:30, în Sala de festivități a Colegiului Național, va fi organizat spectacolul final, deschis publicului larg. Ziua se va încheia cu festivitatea de premiere a celor mai buni participanți și cu petrecerea unei seri în familie, alături de invitații din străinătate.