Parlamentul Europeană va organiza un vot pentru a exclude gazul natural și energia nucleară din lista energiilor sustenabile
Parlamentul European va fi organizat un vot care are ca scop să blocheze planul Comisiei Europene de includere a gazelor naturale și energiei nucleare în lista energiilor sustenabile, potrivit unei rezoluții care a fost semnată de 16 europarlamentari din grupuri politice care formează, împreună, o majoritate în legislativul european.
Luna viitoare vor vota două comisii, după care urmează votului plenului Parlamentului European. Puțini europarlamentari au, în schimb, o poziție fermă pe acest subiect, astfel că nu este clar care sunt șansele de reușită ale acestui demers impulsionat de către europarlamentarii din grupul Verzilor.
Pentru aceasta este nevoie ca cel puţin jumătate din cei 705 europarlamentari să voteze împotriva planului Comisiei Europene.
Comisia Europeană a propus includerea gazului natural și a energiei nucleare în taxonomia UE
Comisia Europeană a propus includerea gazului natural și a energiei nucleare în taxonomie Uniunii, adică în lista comunitară cu energii care sunt compatibile cu Pactul Verde european și care vor putea beneficia de finanțare pentru investiții.
„Comisia Europeană a încălcat spiritul şi litera legii prin etichetarea ca „sustenabile” a unor surse de energie foarte controversate şi poluante”, a declarat Bas Eickhout, europarlamentar din grupul Verzilor şi unul dintre semnatarii rezoluţiei.
UE a dezbătut aproape doi ani propunerea Comisiei
Propunerea Comisiei a venit după aproape doi ani de dezbateri aprinse în interiorul UE între statele membre şi europarlamentarii pro sau contra acestui plan conceput pentru atingerea obiectivelor europene de mediu şi combaterea încălzirii globale.
Statele care au cerut includerea gazului natural în taxonomie au insistat că aceasta le va ajuta să renunţe la cărbune, care este mai poluant. Cât despre energia nucleară, deşi aceasta nu are emisii de CO2, ea produce în schimb deşeuri radioactive, argument invocat de statele care se opun includerii ei în taxonomie, printre care şi Germania.
În afara Parlamentului European, regulile privind taxonomia pot fi respinse şi dacă 20 din cele 27 de state membre votează împotriva lor, prag puţin probabil să poată fi atins.