Parlamentul European votează o rezoluție care prevede returnarea tezaurului României luat de Rusia, inițiată de Eugen Tomac
Parlamentul European dezbate și votează joi o rezoluție care prevede returnarea tezaurului României furat de Rusia, potrivit agendei instituției. Rezoluția a fost inițiată de Eugen Tomac și e dezbătută în premieră la nivelul Parlamentului European.
Subiectul este relevant pentru că, în ipoteza unor negocieri cu Rusia după încheierea invaziei din Ucraina, UE ar putea utiliza această rezoluție pentru a ridica subiectul înapoierii tezaurului pe agenda relațiilor cu Moscova.
Proiectul de rezoluție solicită să includă restituirea tezaurului național românesc pe agenda diplomatică bilaterală
Proiectul de rezoluție solicită Comisiei Europene și Serviciului European de Acțiune Externă să includă restituirea tezaurului național românesc pe agenda diplomatică bilaterală care guvernează relațiile UE-Rusia, odată ce contextul regional va permite reluarea relațiilor politice dialogului politic.
De asemenea, rezoluția cere Comisiei să creeze ”sinergii concrete” cu statul român, cu Banca Națională a României și alte instituții relevante pentru a mobiliza eforturi coordonate și să urmărească toate mijloacele diplomatice de mediere, promovare comunicarea – acolo unde este cazul – cu omologii ruși și căutarea de soluții pentru a se asigura că tezaurul național dispărut este returnat acolo unde îi este locul, fără întârziere.
Anul trecut, și BNR a organizat un eveniment cu tema „Tezaurul României evacuat la Moscova – un drept de creanţă mai vechi de un secol”.
Eugen Tomac: „La Moscova a fost dus şi întregul tezaur cultural”
Eugen Tomac a anunțat anul trecut că „pe lângă tezaurul Băncii Naţionale a României, care cuprinde peste 93 de tone de aur, la Moscova a fost dus şi întregul tezaur cultural”.
„La acea vreme, Guvernul a decis să golească toate mănăstirile, să strângă toate colecţiile de artă publice şi private, colecţiile Academiei Române, chiar şi bijuteriile Reginei Maria, precum şi arhivele principalelor instituţii ale statului: Consiliul de Miniştri, Parlamentul, Arhivele diplomatice, cele privind siguranţa statului. Au fost, de asemenea, trimise hrisoave, pergamente cu peceţi domneşti, panaghiarele lui Ştefan cel Mare de la Mănăstirea Neamţ, Epitaful de la Cozia (1936) şi multe alte cărţi vechi, picturi valoroase, precum şi portretul lui Avram Iancu în mărime naturală. Toată memoria naţiunii române a fost dusă la Moscova. Acum, când securitatea Europei este pusă la grea încercare de războiul declanşat de Rusia, ţările europene sunt obligate să-şi consolideze mecanismele de apărare şi să regândească fundamental întreaga viitoare comunicare cu Moscova, aceasta fiind în prezent suspendată. De aceea, am afirmat ieri, în cadrul simpozionului, că acum este momentul potrivit pentru a face cunoscut la nivel european dosarul Tezaurului României de la Moscova”, a spus europarlamentarul PMP.