Parlamentul European şi Consiliul UE au ajuns la un acord privind Actul european pentru libertatea presei

de: BZI.ro
19:41, 15 dec. 2023

Negociatorii Uniunii Europene au ajuns vineri la un acord cu privire la Legea europeană privind libertatea presei (European Media Freedom Act), noul set de norme al blocului comunitar care vizează protejarea independenței redacțiilor și promovarea pluralismului mediatic, relatează Politico.

Noua lege va introduce cerințe privind transparența în ceea ce privește proprietatea și finanțarea mijloacelor de informare în masă și va obliga guvernele naționale să instituie un sistem de supraveghere care să garanteze libertatea editorială, inclusiv pentru mijloacele de informare în masă publice.

„Actul european pentru libertatea presei este o realitate”

De asemenea, va impune verificarea fuziunilor și va crea un nou organism european de supraveghere care să supravegheze toate acestea.

„Actul european pentru libertatea presei este o realitate. Astăzi am scris istorie şi am obţinut un acord puternic între Parlamentul European şi Consiliu pentru ca noua legislaţie europeană să acţioneze ca un aliat de încredere pentru jurnaliştii europeni. Aceştia, vor avea începând de astăzi la dispoziţie instrumente solide pentru a-şi putea desfăşura activitatea cu profesionalism şi obiectivitate în era digitală, fără presiuni şi fără teama de a mai fi spionaţi fără consecinţe legale majore. Ce s-a întâmplat astăzi este, dincolo de o mare victorie, o recunoaştere a muncii unor oameni care apără democraţia cu preţul vieţii, în fiecare zi. O merită din plin. Le mulţumesc”, a declarat Ramona Strugariu, raportoarea Parlamentului European pentru opinia Comisiei pentru libertăţi civile, potrivit comunicatului de presă al REPER.

Negociatorii Parlamentului European au depășit ultimul obstacol

Vineri, negociatorii Parlamentului European, ai Consiliului UE, care reprezintă guvernele naționale, și ai Comisiei Europene au depășit ultimul obstacol: un acord privind dispozițiile din lege care limitează modul în care guvernele desfășoară operațiuni asupra jurnaliștilor, folosind programe spion și alte metode pentru a identifica și accesa sursele acestora.

Comisia Europeană a introdus inițial o excepție pentru investigarea anumitor infracțiuni, cum ar fi terorismul și traficul de persoane, capitalele UE, în frunte cu Franța, au făcut presiuni pentru o excepție mai mare în numele securității naționale, în timp ce legislatorii au pledat pentru garanții mai puternice.

Negociatorii au ajuns la o nouă formulare, potrivit căreia articolul ar trebui să „respecte” responsabilitățile țărilor, astfel cum sunt prevăzute în tratate.

Propunerea privind libertatea presei a fost prezentată de Comisie în septembrie 2022, în încercarea de a contracara concentrarea mass-media și limitările privind independența editorială în anumite părți ale UE. Ea a întâmpinat multă rezistență din partea guvernelor naționale, care se temeau că legea le-ar afecta competențele de supraveghere a sectorului media.