Parlamentul European cere UE să ia măsuri pentru combaterea prostituţiei
Parlamentul European a cerut joi din partea UE măsuri pentru combaterea prostituţiei şi, în acest context, politici care să elimine sărăcia, informează un comunicat de presă. Reunit în sesiune plenară la Strasbourg, legislativul european a adoptat cu 234 de voturi pentru, 175 împotrivă şi 122 de abţineri un raport privind prostituţia în UE, implicaţiile transfrontaliere şi impactul asupra egalităţii de gen şi drepturilor femeilor.
Raportul subliniază că asimetria dintre normele naţionale în cadrul UE privind prostituţia, având în vedere natura transfrontalieră a acesteia, face să existe mai multe victime ale traficului în scopul exploatării sexuale şi creează un teren fertil de operare pentru crima organizată.
Statele membre ar trebui să evalueze legislaţia existentă pentru a evita orice lacune care le permit infractorilor să acţioneze cu impunitate, în timp ce Comisia ar trebui să elaboreze orientări comune la nivelul UE care să garanteze drepturile fundamentale ale persoanelor care se prostituează, atrage atenţia PE.
Eurodeputaţii solicită acces deplin la servicii sociale şi de sănătate de înaltă calitate
Prostituţia şi traficul în scopul exploatării sexuale sunt posibile pentru că există o cerere pentru ele, notează eurodeputaţii. Reducerea cererii este, prin urmare, esenţială pentru prevenirea şi reducerea traficului de persoane şi trebuie făcută într-un mod care să nu dăuneze celor ce se prostituează, spun ei. PE solicită statelor membre să ia măsuri urgente pentru a combate publicitatea online care încurajează direct sau indirect prostituţia sau încearcă să atragă clienţi.
Eurodeputaţii solicită, de asemenea, sprijin şi cooperare cu poliţia şi alte agenţii de aplicare a legii, servicii sociale şi medicale şi ONG-uri pentru a aborda traficul şi exploatarea sexuală şi pentru a proteja femeile care se prostituează.
Potrivit europarlamentarilor, înrăutăţirea situaţiei sociale şi economice din cauza COVID-19 şi actuala criză energetică şi a costului vieţii au sporit toate formele de abuz şi violenţă împotriva femeilor, inclusiv exploatarea sexuală, multe femei aflate în situaţii vulnerabile fiind împinse în sărăcie şi excluziune socială.
Parlamentul European cere politici eficiente împotriva sărăciei şi îşi doreşte să îmbunătăţească protecţia socială, să combată eşecul şcolar, să promoveze educaţia şi stabilirea unor politici incluzive care să sprijine abilitarea femeilor şi independenţa economică, împreună cu măsuri care îi condamnă pe cei care exploatează.
Persoanele care se prostituează se confruntă cu ameninţarea constantă a persecuţiei poliţieneşti şi judiciare şi sunt marginalizate şi stigmatizate, notează raportul, ceea ce le împiedică adesea capacitatea de a căuta dreptate. Eurodeputaţii solicită acces deplin la servicii sociale şi de sănătate de înaltă calitate, precum şi la sistemul de justiţie şi la căile de ieşire din prostituţie.
„Astăzi, Parlamentul le dă glas oamenilor, în special femeilor, care au fost în mod tradiţional trecuţi cu vederea, marginalizaţi şi stigmatizaţi în societăţile noastre. Suntem alături de cei care au avertizat de mult timp cu privire la realitatea prostituţiei. Acest raport prezintă motivele marii majorităţi a celor care ajung să se prostitueze şi evidenţiază calea de urmat: crearea de programe şi alternative de ieşire, eradicarea sărăciei şi a excluziunii sociale, eliminarea stereotipurilor şi inegalităţilor şi reducerea cererii prin abordarea problemei clienţilor”, a declarat raportoarea pe acest dosar, eurodeputata germană socialistă Maria Noichl.