Parlamentul European a adoptat reforma politicii de migrație, după 8 ani de conflicte între țările membre

de: BZI.ro
20:41, 10 apr. 2024

​Eurodeputații au adoptat miercuri ampla reformă a politicii europene în domeniul migrației, rod al unui compromis dificil pe un subiect care a alimentat tensiuni și diviziuni între cele 27 de state membre timp de ani de zile.

Parlamentul European a votat în favoarea a zece texte care alcătuiesc acest „Pact privind migrația și azilul”, în timpul unei sesiuni plenare la Bruxelles, care a fost întreruptă pentru scurt timp de protestele activiștilor care se opun acestei reforme.

Proiectul promite reducerea timpilor pentru procedurile de securitate și de azil și creșterea numărului de repatrieri pentru a reduce imigrația nedorită din Orientul Mijlociu și Africa, o prioritate importantă pe agenda UE.

De asemenea, propunerile de compromis stabilesc un echilibru între obligațiile țărilor de sosire, cum ar fi Italia, și ajutorul din partea unor națiuni bogate, cum ar fi Germania.

Proiectul, criticat și de partidele anti-migrație și de ONG-uri

Cu toate acestea, propunerea a fost criticată dur de partidele anti-imigrație, eurosceptice și de extrema dreaptă, care au spus că nu merge suficient de departe pentru a opri migrația, în timp ce activiștii de stânga și cei care militează pentru drepturile omului au criticat-o ca fiind o lovitură majoră pentru drepturile omului.

Un eșec al adoptării reformei ar fi fost o lovitură pentru centrul spectrului politic european înainte de alegerile pentru PE, care vor avea loc peste două luni și în care se prognozează ca extrema dreaptă să câștige mai multe locuri.

Migrația a fost un subiect fierbinte în UE de când peste un milion de persoane – majoritatea refugiați sirieni – au sosit peste Mediterana în 2015, prinzând blocul european nepregătit și generând momente de haos și suferință.

Mai mult de 46.000 de persoane au intrat în UE până acum în acest an pe lângă punctele de trecere a frontierei, potrivit datelor ONU, care estimează, de asemenea, că 400 de persoane au pierit în timp ce încercau să intre în țările Uniunii Europene.