Parlamentul din Serbia a fost dizolvat. Când vor avea loc alegerile legislative anticipate

de: BZI.ro
12:54, 01 nov. 2023

Parlamentul din Serbia a fost dizolvat astăzi, 1 noiembrie 2023, de președintele Aleksandar Vučić. Astfel, în data de 17 decembrie 2023, vor avea loc alegeri legislative anticipate, dar și alegeri locale în mai multe municipalități, inclusiv în capitala Belgrad, precizează Reuters.

Vă reamintim faptul că executivul Serbiei a fost lăudat de Fondul Monetar Internațional, săptămâna aceasta, pentru redresarea economică.

Parlamentul din Serbia a fost dizolvat

Având în vedere șocul energetic din 2022, economia Serbiei se redresează în pofida turbulenţelor la nivel regional şi global, potrivit unui raport publicat marţi de Fondul Monetar Internaţional, transmite Reuters.

După analizarea situaţiei financiare a Serbiei cu Executivul şi Banca Centrală, FMI a oferit asigurări că acordul de tip stand de 2,4 miliarde de euro, convenit cu Belgradul anul trecut, „se menţine pe direcţia bună”.

Instituţia financiară internaţională consideră că perspectivele economice ale Serbiei depind de evoluţiile geopolitice, ale inflaţiei şi de cele din sectorul energiei, de modul în care vor evolua partenerii comerciali, precum şi de turbulenţelor de pe pieţele financiare globale.

„Economia Serbiei are rezerve considerabile (buffers), într-un mediu afectat de incertitudini. Sistemul bancar este bine capitalizat şi nivelul lichidităţilor este adecvat”. Ne aşteptăm la o creştere a PIB-ului Serbiei de 2% în 2023 şi de 3% în 2024, se arată în comunicatul FMI.

În acest context, Atât Serbia, cât şi Kosovo trebuie să-şi accelereze eforturile de normalizare a relaţiilor, după recenta escaladare a violenţelor, dacă vor să adere la Uniunea Europeană, a transmis marţi la Belgrad preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Vizita preşedintei executivului european în capitala sârbă a avut loc la scurt timp după ce liderii Franţei, Germaniei şi Italiei au făcut apel la Serbia să recunoască de facto Kosovo, care şi-a proclamat independenţa în anul 2008, dar pe care Belgradul continuă să-l considere provincia sa sudică, notează Reuters.

Gestul a survenit pe fondul preocupărilor în creştere în ceea ce privește posibilitatea unui conflict deschis între Belgrad şi Pristina, după o recentă intensificare a violenţelor în nordul Kosovo, predominant sârb. Restul Kosovo este locuit predominant de etnici albanezi.

După o vară relativ calmă, regiunea s-a inflamat din nou la sfârşitul lui septembrie, când un comando format din sârbi din Kosovo a ucis un poliţist kosovar. Au urmat mai multe ore de violenţe, descoperirea de către autorităţile kosovare a unui veritabil arsenal de război şi arestarea unui apropiat al puterii sârbe, care a recunoscut că a fost în fruntea acestui comando.