Parlamentarii nu au fost eliminați de pe lista măririi de salarii
Parlamentarii nu au fost eliminați de pe lista măririi de salarii, anunță Claudiu Năsui care punctează că acest lucru nu a fost posibil din cauza faptului că la vot au lipsit parlamentarii din PNL și PSD.
Vă aducem aminte faptul că un proiect de lege care viza mărirea salariilor parlamentarilor a creat tensiune în spaţiul public. Parlamentarii și-au votat o mărire de salariu în contextul în care marea majoritate a românilor trăiesc la limita pragului de sărăcie, iar viitorul nu este unul promițător.
Parlamentarii nu au fost eliminați de pe lista măririi de salarii
Claudiu Năsui a anunțat că parlamentarii nu au votat eliminarea demnitarilor de pe lista măririi de salarii pentru că s-a ”chiulit în masă” în Parlament. Rectificarea urma să se producă printr-un vot în ziua de marți, dar nu a existat cvorum pentru acest lucru:
” la creșterea propriilor salarii a fost înghesuială. La rectificarea nerușinării e lipsă de cvorum”. „După ce au votat mărirea propriilor salarii la senat, s-au bătut cu pumnul în piept că vor rectifica la Camera deputaților. Azi (marți – n.r.) când trebuiau să elimine mărirea salariilor parlamentarilor și primarilor, ghiciți ce s-a întâmplat? N-au venit la ședință. Deci n-a fost cvorum.”
Claudiu Năsui a explicat faptul că de la PSD, din cei 10 membri a venit doar unul singur, iar la PNL, din cei 9 membri, au venit doar 3. Liderul PSD de la Camera Deputaților, Alfred Simonis ceruse un raport suplimentar pentru eliminarea creșterilor salariale pentru parlamentari și a dorit ”îndreptarea erorii majore” pe care colegii de la Senat au făcut-o. Acesta a dorit întrunirea Comisiei pentru Muncă pentru a discuta și a elimina din lege prevederea măririi de salarii pentru parlamentari. Totuşi, acest lucru nu s-a întâmplat.
Precedenta lege a fost declarată neconstituțională de CCR
Curtea Constituțională a României s-a pronunțat recent pe o sesizare făcută de USR. Magistrații de la CCR au admis sesizarea de neconstituționalitate a unei legi de majorare a veniturilor parlamentarilor:
„Cea mai gravă încălcare a procedurilor parlamentare privind adoptarea proiectului Pl-x 21/2022 este că, la o săptămână după ce actul normativ a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor, puterea a decis, sub pretextul existenţei unei aşa-zise erori materiale, modificarea legii prin introducerea în text a unei excepţii care prevede că se măresc şi indemnizaţiile tuturor demnitarilor. Or, Parlamentul, când a votat proiectul de lege, nu a aprobat aşa ceva”, arăta USR.
Judecătorii au precizat faptul că în actul normativ nu s-a arătat sursa finanțării proiectului de lege. În altă ordine de idei, procedura de majorare a veniturilor demnitarilor este una simplă, şi fără certuri la nivel de coaliție. Situația se schimbă și se complică în momentul în care se vorbește despre majorarea pensiilor românilor. Cu toate că majorarea trebuia să se producă încă de la 1 septembrie, nici până acum pensionarii nu au venituri mai mari. Ba mai mult, nici măcar nu se știe cu exactitate cu cât vor fi majorate pensiile de la 1 ianuarie 2023. Din toate aceste considerente, faptul că parlamentarii nu au fost eliminați din mărirea de salarii, adâncește și mai tare neîncrederea românilor în politicieni.