Parlamentarii din Iași ridică din umeri în fața unei gafe de proporții! O persoană cu handicap ia lunar 64 de lei: „Nu cunosc speța” – FOTO

de: Redacția BZI
02:00, 13 ian. 2024

Reporterii BZI au discutat cu parlamentari din Iași și au încercat să afle cum este posibil ca statul să acorde unei persoane cu handicap rușinoasa sumă de 64 lei lunar, dar și dacă vor face demersuri pentru a modifica legislația pentru majorarea indemnizației. Din păcate, parlamentarii nici nu știu că există o astfel de indemnizație

Guvernanții au decis ca indemnizația unei persoane cu handicap mediu să fie doar 64 de lei pe lună, 12 la sută din Indicatorul Social de Referință (ISR), fiind cel mai mic ajutor pe care-l poate lua cineva aflat în dificultate. În anul 2024, indemnizația se va majora cu 8 lei și va ajunge la infima sumă de 72 lei, bani din care nu poți trăi nici măcar o zi. Persoanele care se încadrează în gradul de handicap mediu au întârziere mentală ușoară, cu deficiențe fizice, tulburări comportamentale, chiar și epilepsie.

Ce spun parlamentarii din Iași despre indemnizația de 64 de lei

Deputatul Năcuță Sorin, de la Partidul Național Liberal (PNL), pare că nu știe despre ce este vorba și a încercat să se eschiveze, referindu-se la celelalte categorii de handicap, precum grav și accentuat, când în discuție era vorba despre persoanele cu handicap mediu.

„Vă referiți la indemnizația pentru hrană? Cea de 60 de lei, știu că este o indemnizație pentru hrană și s-a mărit în același proces cu alte majorări. Am înțeles că s-a majorat cu 10 lei, nu spun că e suficient, așa a fost decizia. Legislația nu a mai fost modificată din octombrie 2023. Fiecare parlamentar este pe o comisie specializată, eu nu fac parte din comisia respectivă. Aș putea să fac propunerea aceasta dacă ar semnala cineva. Nu este domeniul meu, dar nu l-am neglijat”, a spus Năcuță Sorin, deputat PNL.

De asemenea, deputatul Marius Bodea, din cadrul partidului USR, a afirmat că această majorare este aproape inexistentă și nu deține multe informații despre domeniul social.

„Dincolo de cifrele exacte, procentul de mărire, indiferent de situație, la cum a galopat inflația în România în ultimii doi ani, este absolut ridicol pentru orice majorare. Eu am încercat să fac o comparație a produselor de bază, indiferent de statutul social sau de problemele de sănătate pe care le avem. Sunt produse a căror preț s-a dublat în doi ani. În Parlament nu avem posibilitatea să stabilim sume și măriri de acest fel, aș putea să intru și eu în retorica aceasta, dar nu poți să depui inițiative legislative care au legătură cu atributul Guvernului. Nu știu care este suma pe care o alocă Guvernul pentru persoanele cu handicap mediu. Este o chestiune de Guvern, nu știu de când nu a mai fost modificată legislația”, a precizat  deputatul Marius Bodea, de la Partidul Uniunea Salvați România.

Alți deputați nici nu au auzit de indemnizația pentru persoanele cu handicap

Vasile Cîtea, deputat al Partidului Social Democrat (PSD), declară că nu știa despre suma infimă a indemnizației pentru persoanele cu handicap.

„Nu, nu știam, dar de la anul promit că voi încerca să schimb”, a zis Vasile Cîtea.

De asemenea, parlamentarul Muraru Alexandru, de la Partidul Național Liberal, a fost deranjat de întrebare și a încercat să „scape”. Reporterii BZI l-au întrebat dacă știe cât ajutor primește lunar o persoană cu handicap mediu, iar deputatul a încercat să se eschiveze și a închis brusc apelul telefonic.

„Ce speță, ce speță, la ce vă referiți doamnă?”, a spus Alexandru Muraru.

Diana Șoșoacă: „Nu mi se pare normal, mi se pare un abuz și trebuie rezolvat”

Diana Șoșoacă declară că a încercat să rezolve această problemă, însă propunerile ei au fost respinse de Parlament.

„Da, știu, au venit oamenii la mine la cabinet. Am dus cazurile la Comisia de cercetare pentru abuz. Nu mi se pare normal, mi se pare un abuz și trebuie rezolvat. Demersurile pe care le-am făcut au fost inițiativele legislative care au fost respinse de actuala putere. Nu rămâne decât să rezolve Comisia de cercetare pentru abuz care, evident, se mișcă foarte greu.

Actuala putere nu cred că va dori să facă un demers, probabil că va trebui să acționăm la Uniunea Europeană, inclusiv la Comisia Europeană. Nu-i interesează, pentru acești politicieni nu există persoane care suferă de handicap, de dizabilități. Ar trebui o companie susținută care să facă o presiune enormă asupra Guvernului, dar și asupra Instituțiilor Europene”, a afirmat Diana Șoșoacă, deputat S.O.S

Parlamentarii din Iași au dat dovadă încă o dată că nu îi interesează problemele cetățenilor care le-au dat votul să ajungă deputați, senatori, pentru a obține venituri consistente și a-și dezvolta propriile afaceri și interese. Pentru persoanele cu handicap grav indemnizația lunară este de 368 lei pe lună, iar un adult cu handicap de gradul 2 sau accentuat primește o 279 de lei.