Parizerul ar fi scump dacă ar fi preparat după rețeta originală! Ce spune expertul Sorin Minea
Sorin Minea, președintele sindicatului Romalimenta, a declarat că parizerul ar fi scump dacă ar fi preparat după rețeta originală. Acesta a precizat că prețul parizerului ar fi comparabil cu cel al Salamului de Sibiu dacă ingredientele de bază ar fi pulpa de vită și grăsimea de porc. Folosirea acestora ar duce prețul parizerului, preparat după rețeta originală, la aproximativ 60-70 de lei / kg.
Parizerul ar fi scump dacă ar fi preparat după rețeta originală!
Președintele sindicatului Romalimenta, Sorin Minea, a vorbit despre costul parizerului și a spus că ingredientele de bază, precum pulpa de vită și grăsimea de porc, sunt scumpe, ceea ce ar duce prețul parizerului, preparat după rețeta originală, la aproximativ 60-70 de lei/kg. Acesta a comparat prețul parizerului cu cel al Salamului de Sibiu, notând că în trecut diferența de preț între parizer și salam era mică, deși salamurile erau mai scumpe datorită procesului de uscare.
„Dacă la parizer s-ar folosi rețeta originală, prețul s-ar duce undeva pe la 60-70 de lei/kg. Gândiți-vă că e pulpă de vită și grăsime tare de porc, amândouă sunt scumpe. După aceea, vrei nu vrei, e manopera, că nu merge gratis, e membrana care e scumpă, mai ales dacă folosești membrană naturală, e ceea ce consumi, transport și așa mai departe. Deci un 60%…”, a spus Sorin Minea.
Liderul de sindicat a menționat că la un preț de 60-70 de lei kilogramul s-ar adăuga costul de distribuție plus TVA-ul. Așa că prețul ar ajunge cât Salamul de Sibiu.
„Mai jos puțin. Ca să faceți o socoteală, pe vremurile antice și de demult, eram la liceu și în pauza mare, mai chiuleam noi câteodată, mergeam la alimentara din colț și ne luam o jumătate de franzelă și ne făceam un sendviș. Salamul de vară costa 2 lei și 50 de bani / suta de grame, parizerul costa un leu și 75 de bani suta de grame. Deci diferența de preț nu era foarte mare.
Salamul de vară era uscat, trebuia să piardă apă, de aia era mai scump. Salamul de vară era un fel de Salam de Sibiu mai rapid făcut. Pornind de la premisa că parizerul și crenvurștii erau niște produse ieftine, e o prostie! Că fiind numai pastă, poți să te joci cu pasta, dar ăsta e consumatorul”, a spus Sorin Minea.
Prețuri mai mari și calitate mai proastă
În ultimele luni, prețurile alimentelor de bază au luat-o razna, iar pentru români foarte multe produse, care anterior erau nelipsite de pe mesele lor, au devenit acum un lux pe care nu și-l mai permit.
Prețul parizerului a crescut atât de mult încât românii nu mai îndrăznesc să se apropie de el. Parizerul și salamurile, care altădată erau accesibile pentru buzunarul oricărui român, s-au aliniat la scumpirile generale, devenind un lux la care foarte mulți oameni doar visează.
În aceste momente, în niciun magazin nu mai există mezeluri care să coboare sub 30-35 de lei kilogramul. Însă, asta este valabil în cazul mezelurilor mai puțin pretențioase pentru că sunt și produse care sar de 50 de lei kilogramul.
Și salamul Victoria costă acum peste 40 de lei kilogramul, chiar și mai mult, în funcție de sortiment.
Cât despre parizer, ei bine și la acest produs prețurile au sărit de 30 de lei kilogramul. În funcție de sortiment, producător și vânzător, parizerul se vinde acum în magazine și supermarket-uri chiar și cu 48 de lei pe kilogram.
În unele cazuri, suta de grame de parizer, cum se cerea altădată, poate ajunge și la un preț de 7 lei. Mai mult, Sorin Minea, președintele sindicatului Romalimenta, a declarat că parizerul ar fi scump dacă ar fi preparat după rețeta originală.