Părinții vor beneficia de zile libere plătite cu 75 % dacă se închid școlile din cauza pandemiei. Anunțul a fost făcut de Florin Cîțu

de: Roxana Butuc
17:15, 21 sept. 2021

Anunțul făcut de premierul României, precum că în mai puțin de o lună, va reveni măsura în care părinții vor primi 75% din salariul brut pentru zilele libere dacă aleg să stea acasă când revine școala online.

Cu toate astea, Guvernul încearcă să nu se ajungă aici, dorind ca elevii să continue învățământul fizic.

Guvernul poate reveni la măsura zilelor plătite pentru părinți în contextul învățământului online

Guvernul prevede că ținând cont de situația actuală, elevii s-ar putea întoarce la învățământul online în curând. Așadar, aceștia doresc să reintroducă măsura în care părinții care aleg să stea împreună cu elevii acasă, să primească 75% din salariul brut pentru zilele libere.

Anunțul a fost făcut astăzi, 21 septembrie 2021, de către premierul Florin Cîțu. Cu toate acestea, a afirmat faptul că Guvernul încearcă toate mijloacele ca școala să se desfășoare în format fizic, însă având în vedere numărul îmbolnăvirilor de Covid-19, șansa ca elevii să se întoarcă în online este foarte mare.

„Vom face totul pentru a avea prezență fizică în anul școlar 2021-2022. Dacă mergem în această direcție și vor fi școli sau clase închise și părinții vor trebui să stea acasă, avem o măsură pe care am aplicat-o în trecut, aceea de a susține financiar o parte din salariul mediu brut, o subvenție de 75% parcă era. Vom reintroduce această măsură pe perioada în care părinții trebuie să stea acasă cu copiii, dacă se închide școala pe perioada COVID. E vorba de părinți care nu sunt în telemuncă șamd”, a anunțat Florin Cîțu, marți, la Sinaia.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească părinții pentru a primi banii

OUG pentru acordarea zilelor plătite părinților pentru supravegherea copiilor dacă aceștia se întorc la învățământul online a fost dată anul trecut în timpul Guvernul condus de Ludovic Orban.

Conform acestei ordonanțe, în momentul în care elevii vor învăța de acasă, unul dintre părinți poate alege să stea împreună cu acesta pe întreaga perioadă cât școala se desfășoară în regim online. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească sunt acestea: trebuie să aibă vopii până în 12 ani, copii cu dizabilități de până la 26 de ani iar cealelalt părinte nu beneficiază de zile libere.

De asemenea, părinții nu trebuie să aibă concediu de creştere a copilului sau să fie asistentul personal al unuia dintre copiii aflaţi în întreţinere (în cazul copiilor cu dizabilităţi).

Scenarii după care vor funcționa școlile

Având în vedere școala  online, la începutul lunii septembrie, Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă şi ministrul Educaţiei şi Cercetării, Sorin Mihai Câmpeanu, au făcut declaraţii privind noul an şcolar 2021 – 2022. Astfel, unităţile de învăţământ vor funcţiona după două scenarii.

“Scenariile stabilite sunt în cea mai mare parte cunoscute. Până la atingerea ratei de infectare de șase la mia de locuitori în localitate, toate creșele grădinițele și școlile vor funcționa cu prezență fizică. După depășirea ratei de infectare de șase la mie, rămân deschise creșele și grădinițele, toți elevii intră în online, cu o singură excepție: învățământul special. De altfel, pentru învățământul special, activitățile de terapie, activități prin care elevii cu cerințe educaționale speciale învață practic să supraviețuiască, vor fi permise și după depășirea ratei de infectare de șase la mie.

După depășirea ratei de infectare de șase la mie nu vor mai fi permise nici măcar activitățile remediale.  Ordinul comun va fi semnat doar atunci când cei doi miniștrii vor fi abilitați de către CNSU pentru semnarea ordinului comun. Sunt precizate condiții care clarifică toate situațiile în care apare un caz de îmbolnăvire într-o grupă/clasă”, a transmis prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, ministrul Educației și Cercetării.

Amintim faptul că astăzi, 21 septembrie 2021, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate aproximativ 7.000 de cazuri noi infectați cu noul coronavirus.