Părinţii și copiii infectaţi cu noul coronavirus, trataţi în secţiile de pediatrie

de: Elena Nicoleta BUJOR
09:56, 14 sept. 2021

Părinții care sunt testaţi pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 vor putea primi tratament în secțiile de pediatrie unde se află internați și copiii lor. Decizia se poate implementa dacă forma lor de boală nu este una gravă, a hotărât, luni, 13 septembrie 2021, Ministerul Sănătății.

Astfel, în spitalele care au în structură secţii sau compartimente cu profil pediatric se poate asigura asistenţa medicală şi pentru însoţitorii care sunt și ei suspecți sau confirmați cu noul coronavirus, potrivit unui comunicat.

Părintele şi copilul vor fi trataţi împreună de infecţia Covid-19, în spital

Până în momentul de fată, dacă părintele și copilul erau infectați cu noul coronavirus, ei erau despărțiți: părintele trebuia tratat în secția de adulți, iar copilul în secţia de pediatrie.

Pentru a facilita situația familiilor, acum și părintele poate rămâne internat la pediatrie, iar medicul pediatru îi poate prescrie tratamentul, însă utilizând protocolul de adulți. De asemenea, condiția este ca părintele să nu aibă o stare de sănătate gravă.

„În situaţia în care evoluţia copilului este favorabilă şi este posibilă externarea acestuia, dar însoţitorul copilului necesită în continuare asistenţă medicală spitalicească, medicul curant al însoţitorului, împreună cu şeful de secţie, au obligaţia de a organiza transferul acestuia pe o secţie de adulţi, în cadrul aceleiaşi unităţi sanitare sau într-o altă unitate sanitară”, informează Ministerul Sănătății.

Un bebeluş infectat cu noul coronavirus, internat la Spitalul Sf. Maria din Iaşi

Tot mai mulți copii au nevoie de îngrijiri medicale după ce s-au pozitivat cu Covid-19! Medicii sunt în alertă după ce, în ultimele două săptămâni, s-a observat o creștere a numărului de cazuri în rândul copiilor. La Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași erau ocupate 6 locuri în secția ATI-Covid-19. Printre cei 6 pacienți, se numără și un nou-născut și 5 copii cu vârste cuprinse între 2 luni și 3 ani. Aceștia prezintă o formă medie a bolii. Specialiștii susțin că principalele simptome prezente în cazul copiilor infectați sunt forme respiratorii, cât și digestive, moderate.

„În prezent avem internați în secția ATI-Covid-19 6 pacienți: un nou-născut și 5 copii cu vârste cuprinse între 2 luni și 3 ani. Copiii se prezintă cu forme respiratorii, cât și digestive, forme moderate de boală, dar necesită management specific în Terapie Intensivă, datorită particularității pacientului pediatric cu infecție Covid-19. Se constată o creștere a incidenței infecției în populația pediatrică în ultimele două săptămâni”, a declarat dr. Lavinia Ionescu, purtător de cuvânt a Spitalului pentru Copii „Sfânta Maria”, Iași.

După 14 zile de la infectare, pacienții Covid nu mai sunt considerați contagioși

Perioada de internare a pacienților Covid-19 este de maximum 14 zile. Specialiștii susțin că după această perioadă petrecută în spital, urmând un tratament corespunzător, nu mai sunt considerați contagioși.

În cazul în care pacienții continuă să aibă simptome, pot urma un tratament la domiciliu. În ultimele 24 de ore, în județul Iași, s-au efectuat 10 externări.