Părinții au interzis să mai facă asta! Iată legea care îi vizează pe cei care au copii

de: BZI.ro
10:30, 01 mai 2024

Părinții au interzis să mai facă asta! Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea care vizează definirea noţiunii de „înstrăinare părintească” şi care stabilește modalităţile prin care ea poate fi constatată. Iată legea  care îi vizează pe cei care au copii.

Părinții au interzis să mai facă asta!

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat în legea pentru revizuirea şi completarea Legii nr. 272/2004 referitoare la protecţia şi promovarea drepturilor copilului, concentrându-se pe definirea conceptului de înstrăinare părintească şi stabilirea procedurilor pentru identificarea acesteia.

Înstrăinarea părintească este definită ca o formă de abuz psihologic prin care unul dintre părinţi intenţionat sau cu bună ştiinţă, creează, acceptă sau utilizează situaţii în care copilul începe să manifeste reticenţă sau ostilitate nejustificată sau disproporţionată faţă de unul dintre părinţi.

Nicio persoană nu poate împiedica relaţiile personale ale unui copil cu bunicii, fraţii, surorile sau alte persoane cu care a avut o legătură familială, cu excepţia cazurilor în care instanţa decide că există motive serioase care pun în pericol dezvoltarea fizică, psihică, intelectuală sau morală a copilului.

Drepturi noi pentru copiii cu părinți divorțați

În situaţia în care există divergenţe între părinţi cu privire la modul în care să se desfăşoare contactele personale ale copilului, instanţa va stabili un program pe baza vârstei copilului, a nevoilor sale de îngrijire şi educaţie, a intensităţii legăturii afective cu părintele la care nu locuieşte, comportamentului acestuia, existenţei unui caz de înstrăinare părintească şi a altor aspecte relevante în fiecare caz în parte.

În situaţia în care unul dintre părinţi împiedică sau afectează negativ legăturile personale ale copilului cu celălalt părinte, prin încălcarea programului stabilit de instanţă sau convenit cu celălalt părinte, sau refuză să respecte măsurile dispuse, serviciul public de asistenţă socială și, dacă este cazul, direcţiile generale de asistenţă socială și protecţia copilului din fiecare sector al municipiului București, la cererea oricăruia dintre părinţi, pot dispune monitorizarea relaţiilor personale ale copilului pe o perioadă de până la 6 luni.

Această monitorizare poate fi însoţită de o cerere adresată instanţei de tutelă pentru a suplini acordul părintelui care se opune sau, după caz, pentru modificarea măsurilor referitoare la copil.

O altă lege îi vizează pe părinții cu copii minori, care vor să călătorească. Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane din România recomandă tuturor părinților și tuturor celor care călătoresc cu minori să fie bine informați cu privire la cerințele specifice ale fiecărei țări în parte și să se asigure că toate documentele necesare sunt în regulă înainte de călătorie. Atunci când vine vorba de trecerea frontierei, minorii care călătoresc cu ambii părinți au nevoie doar de un pașaport sau o carte de identitate.

În cazul în care este însoțit doar de unul dintre părinți, pe lângă documentul de călătorie valabil, este necesară și o declarație autentificată a celuilalt părinte, care să confirme acordul acestuia cu privire la călătoria minorului în străinătate. Dacă minorul este însoțit de o altă persoană (bunica sau fratele), este necesară și declarația autentificată a ambilor părinți, care să ateste consimțământul lor cu privire la călătoria minorului.