Părintele Patriarh Daniel, despre alegerea Preasfințitului Calinic Botoșăneanul în funcția de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților
Părintele Patriarh Daniel a justificat alegerea pe care a făcut-o pentru postul de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. Acesta a afirmat că Preasfințitul Calinic Botoșăneanul are aproape treizeci de ani de arhierie în comparație cu Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților care are doar trei.
„Unul dintre candidați are aproape 30 de ani de arhierie și celălalt trei ani de arhierie și cred că aceasta a contat foarte mult, deoarece și unul, și altul sunt foarte destoinici, capabili și responsabili”, a afirmat Părintele Patriarh Daniel despre Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Arhiepiscop ales al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și despre Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al aceleiași eparhii.
Despre Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Patriarhul Daniel a afirmat că „a organizat mai multe programe pentru fonduri europene, deci este un câștig pentru o eparhie. Ambii ierarhi sunt într-o dinamică de lucrare misionară”.
„Între cei doi există, de altfel, o legătură duhovnicească mai veche, deoarece Arhiepiscopul Ales al Sucevei și Rădăuților a fost cel care l-a hirotonit ierodiacon pe actualul Episcop Vicar Damaschin Dorneanul”, a menționat Patriarhul Daniel.
Preasfințitul Calinic Botoșăneanul este noul Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. Prima declarație
Preasfințitul (PS) Calinic Botoșăneanul este oficial Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților! Alegerea a fost făcută de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române azi, 21 iulie 2020. Contracandidat a fost PS Damaschin Dorneanul, actual Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Totul are loc după ce, Înaltpreasfințitul – ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a plecat spre veșnicie la vârsta de 90 de ani. Sfinția Sa a murit pe 20 mai 2020, după ce a fost infectat cu COVID-19
30 de persoane au votat pentru numirea acestuia, în timp ce 16 au votat pentru PS Damaschin Dorneanul.
La Reședința Mitropolitană din Iași a avut loc Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei
De reamintit că, pe 11 iulie 2020, la Reședința Mitropolitană din Iași s-a desfășurat ședința de lucru a Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Au participat: ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ÎPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului si Bacăului, PS Ignatie, Episcopul Hușilor, PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și PS Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
„Ierarhii Sinodului Mitropoliei Moldovei și Bucovinei s-au întrunit apoi, la Centrul eparhial Iași, în ședința specială de consultare cu membrii clerici și mireni ai Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. În urma votului Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, s-a decis menținerea listei candidaților, stabilită de Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, nepropunându-se un al 3-lea candidat”, au precizat oficialii Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Votul a făcut ca PS Calinic Botoșăneanul și PS Damaschin Dorneanul să fie cei doi candidați.
Cine este Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, favorit să preia conducerea la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților
PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, s-a născut la 18 noiembrie 1957, în orașul Iași. În luna martie a anului 1980 s-a închinoviat la Mănăstirea Putna, iar în anul 1984 a fost tuns în monahism cu numele de Calinic. În perioada 1985-1989, cu binecuvântarea Preafericitului (PF) Teoctist, pe atunci mitropolit al Moldovei și Sucevei, a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu, luându-și licența, în 1989, cu lucrarea „Parabolele lui Iisus de Joachim Jeremias”. În 1986, 14 mai, a fost hirotonit diacon, în Catedrala Mitropolitană din Iași, de PF Teoctist, iar la 15 august, acelasi an, la hramul Mănăstirii Putna, a fost hirotonit ieromonah pe seama aceleiași mănăstiri. continuarea aici