Părintele Dan Damaschin, despre importanța postului: „Transformă aurul lumesc și mâncarea lumească în aur și hrană pentru suflet” – VIDEO

de: BZI.ro
12:13, 20 dec. 2022

Părintele Dan Damaschin, fondatorul Asociației Glasul Vieții, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre importanța postului. Ce înseamnă postul și cât de important este pentru sufletul nostru?

Prin intermediul postului se manifestă partea tainică a omului, și anume: rugăciunea fierbinte, prin care oamenii pot vedea păcatele ascunse ochilor duhovnicești, dar și mânia și răutatea, care ies la suprafață și se transformă în bunătate.

De-a lungul unui an, există patru mari posturi, stabilite de Biserica Ortodoxă: postul Naşterii Domnului, postul Mare, postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel şi postul Adormirii Maicii Domnului. Pe lângă acestea, credincioșii mai țin post în fiecare miercuri și vineri, cu excepția anumitor sărbători.

Părintele Dan Damaschin, despre importanța postului: „În post mâncăm mâncare vegetală, făcută din fotosinteză, deci din lumină”

Potrivit părintelui Dan Damaschin, postul transformă aurul lumesc și mâncarea lumească în aur și hrană pentru suflet. Așa cum spunea și patriarhul nostru, în post mâncăm mâncare vegetală, făcută din fotosinteză, deci din lumină. În post facem fapte bune, ceea ce înseamnă că dăruim lumină unor oameni și, în același timp, în post ne rugăm și luăm lumină de sus, încât nu mai avem nevoie de lumina pământească, artificială.

„Asta face postul. Transformă aurul lumesc și mâncarea lumească în aur și hrană pentru suflet. Cum spunea patriarhul nostru, în post mâncăm mâncare vegetală, făcută din fotosinteză, deci din lumină, în post facem fapte bune, ceea ce înseamnă că dăruim lumină unor oameni, în post ne rugăm și luăm lumină de sus, încât nu mai e nevoie să umpli casa cu becuri, să se vadă din cosmos. Nici măcar să mergi la Ierusalim la Paște, de pildă, pentru că Dumnezeu e deja în inima ta. Ăla e Dumnezeu care vine în suflet, nu stai acasă, mănânci, bei, n-ai niciun Dumnezeu în inimă. De fapt este o iluzie a lui Dumnezeu, care capătă pentru o noapte un mic chip acolo, ca o icoană neștearsă în inima ta. Dacă ești cu Dumnezeu în inimă și a doua, și a treia, și a patra zi, atunci vorbim. Și asta nu se întâmplă, pentru că știm ce se întâmplă după sărbători, nebunia revine la normal.”, a declarat părintele Dan Damaschin, la BZI LIVE.

Părintele Dan Damaschin a adăugat că nu putem deveni sfinți prin post, dar putem deveni oamenii lui Dumnezeu, aceia care își deschid inima și ușa celor care le cer ajutorul.

„Nu vreau să fim sfinți, că nu putem, dar oameni ai lui Dumnezeu, care deschid inima și ușa celor care cer ajutorul putem fi cu toții.”, a adăugat părintele Dan Damaschin.

Importanța postului în viața credincioșilor

Postul este folositor atât trupului, cât și sufletului, pentru că întărește organismul și ușurează și curăță inima de păcate. De asemenea, postul menține sănătatea trupului și conferă aripi sufletului. Chiar Mântuitorul ne îndeamnă să postim și ne învață cum să facem acest lucru, pentru ca diavolul să nu poată pune stăpânire pe noi. El nu poate fi izgonit decât prin post și rugăciune, de aceea este esențial să postim și să ne rugăm neîncetat.

Astfel că, odată cu înfrânarea de la mâncărurile „de dulce”, să încercăm să ne silim a ne curăți nu numai cu trupul, ci și cu sufletul, trăind în rugăciune și în pocăință. Postul întreg, adevărat și desăvârșit este, așadar, nu numai cel trupesc, ci și cel sufletesc și este alcătuit din: post de bucate, împreună cu cel de fapte, postul de mâncare și postul de purtări.