Părintele Damaschin deschide primul spital social din Iași! A cumpărat un hotel cu 1 milion euro și va plăti medicii care vor lucra cu aparatură de ultimă oră – FOTO
Părintele Damaschin deschide primul spital social din Iași, după ce a cumpărat un hotel de 1 milion de euro în zona Tudor Vladimirescu. Acesta își dorește să ofere servicii medicale gratuite tuturor oamenilor sărmani care nu sunt asigurați și nu se pot îngriji. Investițiile în aparatura medicală sunt mari
Noi investiții sunt anunțate de părintele Damaschin, cel care a înființat Asociația „Glasul Vieții” în anul 2012. După ce a cumpărat, cu ajutorul donațiilor, Hotelul Tudor Palace, deținut, în trecut, de afaceristul Ciprian Hulub, acum vrea să transforme imobilul într-un centru socio-medical. Primăria Iași i-a aprobat autorizația de construire pentru schimbarea funcțiunii. Reporterii BZI au stat de vorbă cu preotul, care le-a transmis că investiția din campusul „Tudor Vladimirescu” va avea altă anvergură, cu ajutorul persoanelor dispuse să doneze sume către asociație.
Părintele Damaschin deschide primul spital social din Iași: „Suma finală a acestui proiect va depăși 2 milioane de euro”
Părintele Damaschin a cumpărat hotelul din zona Tudor Vladimirescu cu aproximativ 1 milion de euro. Regimul de înălțime a clădirii este P+3+M. Prin noul centru socio-medical, preotul vrea să sprijine oamenii sărmani care au și probleme de sănătate, pentru că o mare parte din ei nu sunt asigurați și nu au acces la serviciile medicale. După ce a înființat asociația, părintele Damaschin a reușit, cu ajutorul oamenilor cu suflet mare, să sprijine un număr foarte mare de persoane aflate în impas. Acesta menționează că serviciile medicale vor fi gratuite.
„Foarte mult a durat până am primit autorizația, aproximativ 2 ani de zile, iar lucrul acesta ne-a dat peste cap. Acum am primit-o și am delegat sarcini către arhitecți ca să trecem la amenajare și să transformăm hotelul într-un centru socio-medical. Noi dorim să avem acolo ceea ce este mai bun pentru cei care au nevoie.
Va fi un spațiu medical în care mamele, copiii și restul oamenilor sărmani vor avea acces gratuit la servicii medicale de înaltă calitate. O să oferim și servicii pe partea de imagistică, laborator de analize, un punct farmaceutic pentru a primi, în mod gratuit, toată medicamentația necesară și, bineînțeles, cabinete de consultații pentru specialitățile de care avem nevoie.
Și aici plecăm de la medici de familie, ginecologie, pediatrie, cardiologie, oftalmologie, stomatologie, nefrologie, ca să nu mai avem mame și copii care, neavând bani să meargă la spitale, pentru că nu au asigurare, să se îmbolnăvească și să se acutizeze bolile ce pot produce complicații”, declară părintele Damaschin.
Acesta mărturisește că vor avea prioritate mamele și copiii, însă nu va uita de ceilalți oameni necăjiți, care vor avea nevoie de ajutor. Pentru asta va avea personal permanent, dar și medici voluntari care se vor ocupa de fiecare caz în parte.
„În ultimii ani au fost destule mame care au murit din cauza faptului că au fost foarte ocupate cu creșterea pruncilor. Prioritare vor fi mamele singure, însărcinate, defavorizate și copiii, dar ne vom ocupa și de ceilalți oameni care fac parte dintr-o categorie socială.
Trebuie să ne adresăm acestor categorii. Noi avem în atenție aproximativ 2.900 de mame cu peste 10.000 de copii și majoritatea acestora au nevoie de stomatologie, oftalmologie sau alte servicii medicale. În centrul medical nu am făcut planul pentru personal, dar va fi un spital care va funcționa, în primul rând, pe bază de donații și voluntariat, ceea ce înseamnă că o mare parte din specialități vor fi acoperite de medicii voluntari. Sunt sigur că vom găsi în orașul acesta mare, pentru că sunt mulți oameni ce vor dori să facă un bine persoanelor.
Vom avea și medici angajați, care vor fi permanent, adică pediatri, ginecologi, stomatologi, oftalmologi și personal la imagistică, întreținere și asistenți. Probabil că vor fi undeva la 10-20 de angajați permanent în centrul medico-social”, destăinuie preotul ce are grijă de sufletele neajutorate.
Deși suma acestui proiect este una considerabilă, preotul Damaschin își dorește să pună accent pe calitatea serviciilor medicale care sunt destinate persoanelor sărmane și bunăstării lor.
„Costul acestui proiect va fi unul foarte mare. Aparatura este foarte scumpă, sunt produse de câteva mii de euro, dar și de aproximativ 1 milion de euro. Va trebui să facem eforturi foarte mari când vom achiziționa aparatura și vom menaja restul centrului. Suma finală va depăși 2 milioane de euro”, mai spune părintele Damaschin.
Proiectele nu se opresc pentru preotul Damaschin: „Avem în plan să deschidem o cantină socială și un centru de consiliere”
Preotul Damaschin a început mai multe proiecte pentru a reuși să ofere tuturor persoanelor sprijin. Acesta susține că nu vrea să mai vadă oameni flămânzi, care stau pe holurile spitalelor din lipsă de bani, astfel că va deschide o cantină socială care va aduce mâncare în centrul medical.
„Pe lângă acest proiect, avem în plan să deschidem și o cantină socială. Nu vreau să mai văd mame care vin în Iași și rabdă de foame pe la spitale, pentru că sărăcuțele vin cu greu de la țară până la oraș, poate chiar din cele mai îndepărtate sate. După ce ele vin în spital și își recoltează analizele sau alte investigații medicale, să primească o masă caldă. Mâncarea se va găti într-o locație diferită, dar va fi adusă în centru”, afirmă acesta.
De asemenea, în vizorul său este și un centru de consiliere, fiindcă de-a lungul timpului a întâmpinat foarte multe persoane care nu s-au putut desprinde de anumite vicii și consideră că pentru tratare va fi nevoie de personal specializat.
„Ulterior urmează să deschidem și un centru de consiliere pentru mame și pentru acele cazuri care au probleme cu adicția. Sunt persoane ce fumează, consumă alcool, iar aceste probleme trebuie tratate pentru a reda familiei și comunității o persoană sănătoasă, atât fizic, cât și sufletește”, adaugă preotul Damaschin
. Din dorința de a susține cât mai multe persoane defavorizate, proiectele nu se opresc aici, iar acesta își dorește să aibă sprijin în continuare, ca să poată ajuta din toate punctele de vedere.