Părintele Calistrat Chifan, discuție despre puterile cerești. Cui ne rugăm? Lui Dumnezeu, sfinților sau puterilor cerești? – VIDEO
Părintele Calistrat Chifan a vorbit, în emisiunea BZI LIVE, despre puterile cerești. Duhovnicul a oferit un răspuns la cea mai arzătoare întrebare adresată de credincioși: „Cui ne rugăm? Lui Dumnezeu, sfinților sau puterilor cerești?”
Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași este, poate, cel mai cunoscut preot din România. Grație stilului său transparent de a discuta problemele, părintele se bucură de un succes remarcabil pe rețelele de socializare. Îndrăgitul duhovnic poate fi urmărit, în fiecare joi, la emisiunea BZI LIVE.
În această ediție, părintele Calistrat a discutat despre puterile cerești și a lămurit credincioșii cu privire la cine trebuie să se roage.
Părintele Calistrat Chifan, despre puterile cerești: „Vorbim de creația lumii cerești, adică a puterilor îngerești, a puterilor nevăzute sau netrupești puteri”
Părintele Calistrat a subliniat faptul că puterile cerești, cunoscute și sub numele de puterile nevăzute sau netrupești, constituie ierarhiile cerești, așa cum ni le descoperă Sfântul Ionisie Areopagitul, ucenicul Sfântului Apostol Pavel, care ascultă pentru prima dată discursul la Atena, când Pavel vine și vorbește despre Dumnezeul necunoscut.
„Întrebarea cuprinde toată dogmatica bisericii biruitoare din cer și, ca să putem intra în tema cerească a puterilor cărora ne rugăm, în primul rând avem nevoie de începutul Sfintei Scripturi. Ne spune Cartea facerii, în capitolul I, că, întru început, Dumnezeu a făcut cerul și pământul. Capitolul pământ îl lăsăm deoparte, pentru că lumea-i văzută și rămânem doar la ceea ce înseamnă Dumnezeu a făcut cerul.
Aici, noi vorbim de creația lumii cerești, adică a puterilor îngerești, a puterilor nevăzute sau netrupești puteri, cum folosim noi când vorbim la persoana Arhanghelilor Mihail și Gavril și aici vorbim de ierarhiile cerești, așa cum ni le descoperă nouă Sfântul Ionisie Areopagitul, ucenicul Sfântului Apostol Pavel, care ascultă pentru prima dată discursul la Atena, când Pavel vine și vorbește despre Dumnezeul necunoscut”, a explicat părintele Calistrat Chifan la BZI LIVE.
Părintele Calistrat: „Dumnezeu este puterea centrală și supremă”
Îndrăgitul duhovnic s-a referit la Dumnezeu ca la un răsărit. Dumnezeu reprezintă puterea centrală sau, mai bine zis, punctul maximum a ceea ce înseamnă puterea dumnezeiască.
„Când vorbim de Dumnezeu, vorbim de răsărit. Și a zidit Dumnezeu Rai spre răsărit. În momentul în care vorbim de răsărit, noi vorbim de puterea centrală, de punctul maximum a ceea ce înseamnă puterea dumnezeiască, de unde începe tot ce este creat, prin care toate s-au făcut, fără de care nimic nu s-ar fi făcut din cele care s-au făcut. Și atunci, îngerii stau în jurul tronului Sfintei Treimi.”, a adăugat părintele.
Părintele Calistrat a adăugat că Dumnezeu este puterea centrală și supremă, care nu poate fi ancorată în timp. El mai spune că spațiul ale limite, însă veșnicia este lipsită de limite, deoarece vecii vecilor nu au limite.
„Când încercăm să vorbim de Dumnezeu, de putere centrală și supremă, și vrem să o ancorăm în timp, nu mai este Dumnezeu. Spațiul are limite, veșnicia n-are limite. Timpul are limite, veacurile nu au limite. Ora, ceasul, secunda, minutul, clipa, ziua, săptămâna, luna, anul au limite. Vecii vecilor nu au limite. Deci vorbim de un Dumnezeu veșnic.”, a completat Calistrat Chifan.