Părintele Calistrat Chifan, despre semnul crucii: „Totul începe cu simbolul crucii” – VIDEO

de: Bianca Rebegea
13:40, 12 ian. 2023

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre semnul crucii. Iată care este semnificația acestuia.

Crucea reprezintă un simbol al dragostei lui Dumnezeu pentru oameni, fiind, în același timp, simbolul prin care Iiisus Hristos s-a jertfit pentru salvarea întregii omeniri. Crucea a fost declarată simbol al creștinătății de către Constantin cel Mare, în cadrul Conciliului de la Niceea din anul 325 e.n. La începutul secolului III, însemnarea cu sfânta cruce era considerată o formă de inițiere și constituia semnul apartenenței la Hristos.

Părintele Calistrat Chifan, despre semnul crucii: „Nu există ceva în care, în ortodoxie, să nu existe simbolul crucii”

Tradiția ortodoxă ne spune că simbolul crucii se află în tot și în toate. De asemenea, părintele Calistrat dezvăluie că totul începe cu simbolul crucii. De la taina Botezului, taina Mirungerii, taina Afundării, taina Hirotoniei și până la taina Pocăinței și taina căsătoriei, semnul crucii este nelipsit. Toate acestea încep cu: „În numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh”.

„Noi avem simbolul crucii în orișice. Nu există ceva în care, în ortodoxie, să nu existe simbolul crucii. Totul începe cu simbolul crucii. Și taina Botezului, și taina Mirungerii, și taina Afundării, și taina Hirotoniei, și taina Pocăinței, și taina Căsătoriei, toate încep cu: „În numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh”. Și nu-i de la mine. În Deuteronom scrie negru pe alb: „Să ai semnul Domnului pe fruntea ta, pe pieptul tău, pe dreapta ta”, a declarat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.

Părintele Calistrat Chifan: „În momentul în care Iisus alege crucea și se răstignește pe ea, n-o face întâmplător”

Crucea ne amintește de momentul în care Iisus Hristos a fost răstignit. Nu multă lume știe, dar fiecare element al acesteia are o semnificație apare, și anume: vârful din pământ simbolizează că omul este făcut din pământ și în pământ se întoarce, vârful din cer înseamnă că sufletul omului vine din cer și tot acolo trebuie să se întoarcă, iar brațul vertical reprezintă abaterea la stânga, care poate genera multe rele și mergerea în dreapta, care simbolizează aducerea înapoi pe verticală. Mai mult, axa verticală a crucii constituie calea, adevărul și viața, care duc la Dumnezeu.

„În momentul în care Iisus alege crucea și se răstignește pe ea, n-o face întâmplător. Cruce are un vârf în pământ, ce înseamnă? Că din pământ este făcut omul. Crucea are un vârf în cer, ce înseamnă? Că sufletul omului care vine din cer, trebuie să se întoarcă în cer. Ce înseamnă această axă verticală a crucii? Calea, adevărul și viața, care duce la Dumnezeu. Calea trebuie să fie dreaptă. Și apoi brațul vertical, care ce înseamnă? Abaterea în stânga, care te poate duce la foarte multe rele și atunci te întinzi pe pământ și pierzi cerul sau partea dreaptă, mergerea în dreapta, care te poate aduce înapoi la verticală, de ce? Pentru că psalmistul spune: „Văzut-am pe Domnul de-a dreapta, ca în veac să nu mă clatine.” Adică să nu schimb lucrul meu.

Și ce spune Psalmul 1? „Fericit bărbatul, care n-a umblat în sfatul necredincioșilor, în calea păcătoșilor n-a șezut și pe scaunul hulitorilor n-a șezut. Deci nu trebuie să ne deranjăm. În calea aceasta în care am umblat, ascunsa-u cursă mie. Dar eu știu că am un singur lucru: calea, adevărul și viața. Iar Iisus ne-a arătat clar. El a folosit termenul de cruce, nu noi: „Cel ce vrea să vină după Mine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie.”, a mai spus părintele Calistrat Chifan.