„Părinte, vine apocalipsa!”, au strigat în ison enoriașii! Dezvăluiri incredibile din capela unei biserici de spital din Iași! Duhovnicii își caută cuvintele pentru a stăpâni frica

de: evelina.chitoroaga
04:00, 27 mart. 2020

Preoții care slujesc în spitalele ieșene au stat de vorbă cu redactorii cotidianului „Bună Ziua Iași”. Aceștia au povestit cum afectează isteria provocată de noul coronavirus starea de spirit a enoriașilor. Aceștia susțin faptul că mulți ieșeni cred că odată cu COVID-19 vine apocalipsa, vine sfârșitul lumii, iar Dumnezeu ne pedepsește pentru toate greșelile făcute.

Povești nespuse din spatele capelelor bisericești din spitalele ieșene. Lupta împotriva COVID-19 a adus în fața duhovnicilor zeci de pacienți, cadre medicale, chiar și persoane din exterior, care cer disperate ajutorul Divinității. Merg în capelele preoților și-i roagă să le salveze viețile. Preoții spun că este o isterie generală, o stare de incertitudine care determină acțiuni disperate. Au primit în capela în care slujesc cadre medicale cu lacrimi în ochi care le-au spus că se tem pentru viața lor și a familiei lor. Cum caută ieșenii salvarea în Divinitate este greu de imaginat.

Cred că e apocalipsa, că e o pedeapsă de la Dumnezeu

Spitalul „Sf. Maria” din Iași este aproape gol, iar în saloane sunt tratate doar cele mai grave cazuri. Legătura pacienților cu preotul paroh al capelei unității medicale s-a păstrat chiar dacă întâlnirile au fost restricționate. Preotul spitalului povestește faptul că, de multe ori, situația este mai gravă decât și-ar fi imaginat.

„Este o isterie generală, o stare de incertitudine. Vin la mine enoriași care cred că vine sfârșitul lumii, că e apocalipsa și că noul coronavirus este pedeapsa pe care o primim noi de la Dumnezeu. Rolul nostru ca duhovnici este de a calma oamenii, de a-i ajuta să depășească această situație dificilă. Oamenii trebuie să înțeleagă că nu este o pedeapsă, ci ne confruntăm cu o situație care ne învață lucruri despre sufletul nostru. Fiecare își are propria cruce. Este prea multă agitație, oamenii trebuie să trateze totul cu mai mult calm. Asemenea isterii au mai fost și vor mai fi. Tot ceea ce contează este să ne păstrăm calmul și să ne încredem în puterea lui Dumnezeu”, spune pr. Florin Cristian Cristea, preot de caritate la Spitalul „Sf. Maria” Iași.

Ce provoacă dezechilibrul emoțional al creștinilor?

Redactorii cotidianului „Bună Ziua Iași” au avut șansa de a discuta și cu preotul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași. Acesta povestește faptul că în capela pe care o slujește au intrat zeci de ieșeni care și-au confesat durerea. Au sperat că prin împărtășanie își vor curăța sufletele înainte de ceea ce e mai rău.

„Conform ordonanței, se pot împărtăși doar pacienții aflați în suferință sau credincioșii la domiciliu. Credincioșii nu mai pot participa la Sfânta Liturghie, aceasta fiind săvârșită doar de preot, dascăl și paraclisier. Au intrat în capela Bisericii atât pacienți, cât și cadre medicale, îngrijorați pentru viețile lor. Oamenii sunt înspăimântați, se tem de necunoscut. Ceea ce provoacă isteria este teama că familia se va îmbolnăvi sau chiar ei înșiși, nesiguranța financiară determinată de perioada de concediu neplătit. Noi îi îndemnăm pe credincioși să nu își piardă încrederea în Dumnezeu și toate lucurile vor reveni la normal”, spune pr. Marian Timofte, preot paroh, parohia „Sf. Spiridon” Iași.

Culoar separat pentru pacienții cu coronavirus

La Spitalul de Neurochirurgie din Iași, duhovnicul a creat un culoar separat pentru accesul bolnavilor cu COVID-19, astfel încât să nu existe riscul de contaminare. Preotul a decis să nu restricționeze accesul posibilior pacienți diagnosticați cu coronavirus în capelă, așa că a căutat toate soluțiile până a găsit-o pe cea mai bună.

„În spital, rugăciunile la capelă nu au încetat! Prin colaborarea cu conducerea și personalul medical al spitalului, s-a creat un culoar separat pentru accesul bolnavilor cu COVID-19, încât să nu existe pericolul de contaminare. Dialogăm, ne rugăm, veghem, îmbărbătăm pe cei care se vor confrunta direct cu starea epidemiologică! Suntem o echipă și chiar o familie. Situațiile cu care ne confruntăm sunt complexe, dar în aceste momente liniștea sufletească, pacea, dorința de a-i ajuta pe semenii noștri sunt esențiale. După principiul bunului Samaritean, aproapele nostru e oricine se află în suferință. Omul contează. Nu pot să spun că nu port grija oamenilor alături de care sunt de 20 de ani”, spune preot de caritate, pr. Constantin Adrian Chelaru, Spitalul „Prof. Dr. Nicolae Oblu”.

„Nădejdea ne va aduce salvare”

Preotul paroh al Spitalului de Neurochirurgie oferă o serie de sfaturi ieșenilor care și-au pierdut speranța acum, când totul pare nesigur, când suntem închiși în casă și așteptăm să ne eliberăm. Nu e nimic mai puternic pentru credincioși decât o povață venită din partea unui iubit preot.

„Modificările în ritual sunt cele anunțate de Sfântul Sinod. Oamenii reacționează în moduri diferite. Îi ajutăm să își înțeleagă și să își schimbe starea. Bolnavii să creadă în vindecare, speranțe există, mâinile noastre ar vrea să ajute, să mângâie fiecare suferind, nu doar de COVID, ci pe toți cei ce sunt pe patul de suferință. Împărtășim durerea lor, sprijinim eforturile admirabile ale medicilor, jertfa lor deosebită, puternică, pilduitoare. E un suflu mai puternic decât teama în aceste zile. Iubirea ne apropie chiar dacă nu prin atingere, ci spiritual. Îi sprijinim și pe cei de acasă, pe bătrâni, pe părinți tineri și copii, simțim frumusețea vieții, valoarea postului, a cuvântului bun, a iertării, a plânsului. Și mai știm un lucru. Oricâte porți s-ar închide, Hristos a trecut prin ușile încuitate. Nădejdea ne va aduce salvare. Și medici, și militari, și preoți avem aceeași misiune: de a salva. Aproapele nostru e mai important decât noi inșine. Amin”, adaugă pr. Constantin Adrian Chelaru.