Pare ireal! La 93 de ani poate fi considerat cel mai talentat bunic al Iașului. Dintr-o mână de așchii de lemn realizează adevărate opere de artă. Ați mai văzut vreodată așa ceva? GALERIE FOTO (Exclusiv)
Un ieșean a reciclat peste 3.000 de bețe, provenite de la înghețată, și a construit macheta Bisericii „Trei Ierarhi”, din Iași. La vârsta de 93 de ani, el realizează obiecte unice doar din lemn și obiecte reciclate. Valeriu Constantinescu a refăcut unele dintre cele mai importante clădiri din România și din Iași în miniatură. Pentru macheta Palatului Culturii, ieșeanul a muncit aproximativ un an
La vârsta de 93 de ani, Valeriu Constantinescu construiește machetele unora dintre cele mai importante clădiri din țară. La pensie și-a descoperit o pasiune care îi ocupă mai tot timpul. Acesta a petrecut aproximativ un an pentru a realiza macheta Palatului Culturii din bețișoare mici de lemn și nu s-a oprit aici. A adunat, cu ajutorul prietenilor, peste 3.000 de bețișoare și a realizat Biserica „Trei Ierarhi” din Iași în miniatură.
„Îmi iubesc lucrările mai mult decât orice, dar cea mai dragă îmi este cea cu Palatul Culturii din Iași. Aceasta a fost și prima pe care am făcut-o. Timp de aproape un an, în fiecare zi am lucrat la această machetă. Nu se fac atât de ușor. trebuie să fii foarte atent și să ai puțină imaginație. Am stat și am lipit bețișor lângă bețișor, iar acoperișul este făcut din acele fasole care se află în pastăile de se găsesc în copaci, prin pădure. Le adunam și pe alea când mergeam cu soția la plimbare. Nu m-am oprit doar la Palatul Culturii, am mai făcut și Biserica «Trei Ierarhi», care a durat 3 luni, Castelul Peleș, Pelișorul și tot ce mi-a mai trecut prin cap.
Biserica «Trei Ierarhi» este făcută din peste 3.000 de bețișoare de lemn de la înghețată. M-au ajutat toți prietenii mei de la club să colecționez atât de multe. Toți pensionarii din zonă mi-au adus câte o pungă mare de bețișoare și le-am aplicat pe toate. Pentru a reuși o machetă bună, care să ilustreze într-o dimensiune mică clădirile, am mers personal și am făcut măsurători la fața locului. De când am descoperit această pasiune, nu am mai făcut nimic altceva. Uitam să mai ies din casă și soția mă striga să le mai las”, a declarat Valeriu Constantinescu, ieșeanul care face machete din bețișoare de lemn.
Totul a început în urmă cu 15 ani, când Valeriu Constantinescu a găsit două bucăți de lemn pe care le-a luat acasă
Pasiunea acestui bătrân din municipiul Iași a apărut în urmă cu 15 ani, când se plimba prin pădurea de la Ciric. Valeriu Constantinescu a fost economist de meserie și nu a avut niciodată contact cu această lume a lemnului și a meșteșugului până într-o zi când se plimba alături de soția sa și a găsit două bucăți de lemn dintr-un copac tăiat și le-a prelucrat. Din acel moment nu s-a mai oprit din a lucra tot felul de obiecte din lemn.
„Așa ceva nu mai vedeți nicăieri! Ce fac eu nu cred că mai face nimeni și mai ales din materialele din care le fac eu. Sunt unice în lume! În urmă cu 15 ani mi-am descoperit această pasiune, dar de 3-4 ani nu prea mai pot să lucrez. Nu e ușor să faci o astfel de machetă. Am început cu două bucăți de lemn găsite în pădurea de la Ciric, unde obișnuiam să mă plimb cu iubita mea soție. Mergeam foarte des în zona Ciric și ne plimbam ore în șir, dar, cum nu prea sunt bănci prin pădurea de acolo, ne-am așezat pe trunchiul unui copac căzut.
Am găsit acolo două bucăți de lemn pe care le-am luat acasă și am început să mă joc cu ele pentru că, până atunci, nu am mai lucrat cu lemnul. Eu am fost toată viața mea economist. Atunci am făcut un cap de cerb și un leu. Acestea au fost primele mele lucrări. Din păcate, soția mea a murit în urmă cu câțiva ani și am rămas singur, refugiindu-mă în aceste lucrări. Mi-e foarte greu fără ea. Ne-am iubit extrem de mult”, a precizat bărbatul.
În edițiile anterioare ale BZI a fost prezentată povestea unui bărbat din Iași care a realizat un gard mirific doar din capace de plastic, la care a lucrat timp de 7 ani.
Valeriu Constantinescu va avea prima sa expoziție
Pentru prima dată, ieșeanul își va expune public toate lucrările. Valeriu Constantinescu visează la o expoziție de foarte mult timp, însă nu a reușit până acum să-și îndeplinească această dorință. Colegii și prietenii de la Clubul pensionarilor s-au mobilizat și îi vor îndeplini această dorință. Vineri, 3 septembrie 2021, va avea loc expoziția ieșeanului, în cadrul căreia vor fi prezentate cele peste 20 de lucrări ale sale. Intrarea este gratuită.
„Mi-am dorit de foarte mult o expoziție, să îmi pot prezenta lucrările, dar în acești 15 ani nu am reușit niciodată. Sunt foarte bucuros că, acum, mulțumită colegilor și prietenilor mei de la Clubul pensionarilor, mi-am îndeplinit acest vis. Pentru această expoziție am realizat ceva special. Nepoata mea a fost cea care m-a ajutat să aleg modelele pentru noile lucrări. Am făcut case specifice fiecărei zone din țară. Ea mi-a arătat modele de pe Internet, iar eu le-am reprodus. Nu vreau bani, nu mi-am dorit niciodată să le vând. Eu le-am făcut din pasiune și cu drag.
Nu am vândut niciodată vreo machetă, în schimb am donat câteva pentru niște oameni despre care am simțit că le merită. Mi-am dat seama de un lucru și vreau să le spun tuturor. La pensie nu trebuie să te oprești din a mai munci, din contră – trebuie să îți ocupi mereu timpul cu ceva. Pe mine mă ajută atât fizic, cât și psihic să lucrez, mai ales că le fac din plăcere. Vă aștept vineri, 3 septembrie 2021, la ora 10:00, la expoziția mea, care va avea loc la Clubul pensionarilor din zona Tătărași, de pe strada Ciornei”, a adăugat Valeriu Constantinescu.
Reporterii BZI au prezentat în edițiile anterioare povestea faimosului ieșean care a realizat scaunul Papei Francisc pentru evenimentul ce a avut loc în anul 2019.